bloggkommentatorerna

Sweet Holy Crap bloggar på blogg.se
Känsligt ämne. Men hon vågar ta upp det. Vem? Jo, en av våra gamla kollegor på Glife.se, nämligen Sweet Holy Crap. Jag kan förstå om hon blir upprörd över de 10 kvinnornas syn på jämställdhet. Att gå på deras utseende kanske inte var det bästa, men jag förstår att man kan göra det i ilskan. Jag hade varit lika förtvivlad. Jag hade tänkt: Varför tänker de kvinnorna såhär? Vem har fått dem att tänka såhär? Varför förstår de inte oss? Om Jenny inte hade nämnt slöjan, så hade man spontant tänkt att de här kvinnorna antagligen är helt körda i huvudet och man hade inte valt sina ord med omsorg. Men så fort någon har slöja på sig så skall man vara mer varsam, annars är man automatiskt rasist? Självfallet måste man förstå den här kulturkrocken, men de här kvinnorna verkar ha svårt att förstå oss också. Kommentarerna på Jennys inlägg väntade jag mig skulle vara hysteriska, men de flesta höll med henne. Vad tycker ni?
#1 - Maria

Det är klart att det inte var så smart att dra in saker som fetma och utseende i ett inlägg som skulle handla om invandrarkvinnors syn på feminism, men jag tycker ändå att Jenny har en poäng.
Det måste dock vara sjukt svårt att komma till ett nytt land, med helt annan kultur, i relativt vuxen ålder och så vara tvungen att modellera om hela sin världsuppfattning. Knappast en piece of cake, men helt klart frustrerande för den som försöker argumentera för feminism...

#2 - Emma

låt de tycka och tro vad dem vill om det gör dem glada. de trivs tydligen med att leva såhär. så länge dem inte ändrar på oss ska vi väl inte ändra på dem.

#3 - Marie

Hej, har jag missat det eller glömdes den där tävlingen med nils aka storstadspojken bort? alltså när ni skulle jämföra era ben ;)

Svar: Nils har inte krävt någon benbild av oss ännu, så vi håller oss tills dess.
annamaria

#4 - Elin

är detta samma person som tidigare bloggat som yenny.blogg.se ?? älskade den bloggen men sedan försvann den :(

hur som helst, så SJUKT bra skrivet inlägg. håller med henne till 100%.

#5 - sofia

genom att gå på deras utseende har man ju också gått med på den grundläggande logiken i deras förhållningssätt: att en kvinna bör se ut på ett visst sätt. (som är mycket snävare än vad man enligt t.ex. medicinen kännetecknar som kvinna).

Svar: Men anledningen till att hon överhuvudtaget nämnde utseendeaspekten var ju att kvinnorna på andra sidan hade som huvudargument att kvinnor inte kan vara jämlika män på yrkesplanet, för "hur skulle det se ut?" Det skulle vara okvinnligt enligt dessa kvinnor. Det är ju ganska motsägelsefullt att säga av en kvinna som använder slöjor för att dölja sitt utseende. Utseendet ska väl vara det sista som bedöms enligt den kulturen? Eller?

Men visst är det lågt att tjata om utseende. Det hör ju inte till jämställdhetsdiskussionen överhuvudtaget.
mia

#6 - sandra

Det är väl ganska fånigt att överhuvudtagen ens skriva ett sådant inlägg. Tycker ni att det är konstigt överraskande/chokande att kvinnor som fostrats/levt i en annan kultur med andra värderingar inte tänker likadant som svenska kvinnor gör?
För mig är det självklart att de tänker annorlunda, jag åker inte på semester till sydafrika och förväntar mig att de har samma värderingar som jag.

Att låta bli att skriva sånt har ingenting med att man är rädd att framstå som en rasist att gör. Snarare att man inte känner ett behov av att skriva något som skall nedvärdera kvinnor som av en uppenbar anledning inte är likadan som jag.
Det är ju inte som att Jenny med detta inlägg utbildar världen med hur annorlunda invandrarkvinnor är.
Förstår dock att kulturskillnaden inte var det Jenny ville ha fram, hon ville bara baka in något elakt mellan meningarna utan att framstå som en rasist.
Förvånas inte ett dugg av hennes inlägg. Speciellt inte det där med stora näsan. Har ett svagt minne av att hon för längesen skrev ett inlägg om att invandrare/svarta luktar mer svett än andra. Detta inlägget var ungefär på samma nivå.

Inressant att se att en person som så tydligt skall dementera att hon inte är rasistisk skriver nedverderande inlägg om invandrare. inte bara en gång utan två gånger. Enligt henne har de inte bara andra värderingar. De luktar också illa och så har de stora näsor. Om ni inte fattat det innan så måste jag upplysa om att ovanstående är RASISM, utan att överdriva, syftar inte på kulturskillnader utan hur man säskiljer människor på näsor och lukter, ungefär som nazisterna gjorde med judarna.

Otäck att det finns folk tänker som hon och andra som ser på och tycker att det är normalt att tänka så. Läskigt samhälle vi lever i!

#7 - Valentina

..jag hoppas verkligen att ni förstår att det är skillnad på islam och muslimer. Muslimer gör fel och kan visa islam från fel sida medan islaam är som religion fulländad. Inom islaam får en kvinna jobba om hon vill men hon behöver inte - mannen ska försörja henne med hushåll, kläder och mat. Så väljer hon att jobba är alla pengarna hennes att spendera om hon inte vill hjälpa mannen med hushållets kostnader. Jag är som kvinna såklart för att kvinnor och män ska få samma lön för likadant arbete men samtidigt så är vi olika från grund och botten så att vi ska göra samma saker, känna samma saker och vara exakt likadana till sättet tror jag inte på.

Svar: "islaam är som religion fulländad". I och med att kvinnor inte behöver jobba, för att män SKA försörja dem? Och om kvinnorna jobbar så är de pengarna hennes, om hon inte VILL hjälpa mannen?

Jag har aldrig hört talas om den tolkningen, men menar du att det betyder att religionen är fulländad i och med det? Ur kvinnans synvinkel i så fall? Jag håller inte med dig överhuvudtaget.
mia