bloggkommentatorerna

Guide till London
Tobias har skrivit en bra (antar jag) guide till London. Om man vill flytta dit och jobba så kan hans tips kanske vara något att ha? Jag blev förvånad över att tunnelbanan var så dyr. Ni som har varit i London och jobbat kanske har fler tips?
#1 - Alex - modestudent i Barcelona

Jag visste inte att han bodde där :) Roligt, tycker om London jättemycket. Nån som har koll på vad han gör där?

Svar: Han jobbar på COS i Westfield white city/hammersmith.

Tycker guiden var bra!
Grejen med London är att du behöver fyra saker för att kunna leva här, boende, bank, NI nummer och jobb. Och nu till det "roliga", du får ingen bostad utan jobb, du får inget jobb utan bostad och NI nummer och du får inget bankkonto utan bostad och jobb. Hur man löser det här verkar vara olika för nästan alla svenskar som kommer hit. En del säger sök jobb först, när du fått det och vet vart du ska jobba, vet du lönen och kan söka bostad i det området. Sedan ber du att få återkomma med bank och NI nummer (det är många som bor på vandrar och jobbar samtidigt, så det är inga problem).
Andra säger, skaffa bostad först, då får du proof of adress, etc. men då måste du se till att du kan betala för det kontrakt du skriver upp dig på (att hyra svart kan också vara en lösning eftersom kraven på att ha jobb blir mindre då).
Mitt tips när det gäller boende skulle vara att inte betala något från Sverige! Även om de är svenskar via Londonsvenskar och dylikt, för ärligt talat, svenskar kan lura dig lika bra som britter. Självklart finns det undantag och jag menar inte att måla fan på väggen, men använd vanligt vett. Boka visningar från Sverige kan du göra (men det går snabbt här, du kan se en annons på morgonen, titta på dan och flytta in på kvällen, så räkna inte med att få alltför många visningar genom att säga du kommer till London om en vecka eller liknande).
De flesta som kommer till London bor första tiden på vandrarhem medans de söker boende i zon1-2. Mitt tips skulle vara att boka 1-2v på vandrarhem så du har något när du kommer hit, och sedan försöka hitta ett tillfälligt och gärna billigt då, boende, 1 mån eller kanske till och med 2-3v bara. Och detta för att du då kommer bort från vandrarhem och genom tillfälligt boende behöver du inte skriva upp dig på 6 mån utan att veta om du får jobb. Du bör ha sparat nog mycket pengar för att klara dig minst en månad utan jobb innan du kommer hit.

Sedan tycker jag det kan vara värt, första tiden i alla fall att söka boende utanför zon1-2. I zon 3 finns det många bra ställen också och har du planerat att vara här en längre tid kan det vara värt det. Klassikern är ju att man kommer hit, bor några veckor på vandrarhem, söker boende i zon1-2, flyttar ihop med andra svenskar och delar rum, tröttnar efter 4-6 mån och åker hem (alltså jag lovar, efter att ha bott första tiden på vandrarhem är känslan av att sova i ett eget rum himmelriket!). Inget fel med det men än en gång, tänk efter vad du vill med London, mer långvarigt eller kortvarigt.
Och ett sista boende tips, så fort du fått boende se till att skaffa "proof of adress" brev. Om räkningarna ingår i hyran eller om du hyr svart är det inte säkert att ditt namn kommer finnas med på något dokument/kan dröja innan du får en räkning med det. Enklast är att registrera dig hos din lokala GP/läkare eller be din svenska bank om någon form av bank statement eller vad det kallas som visar att du är kund hos dem. Det kostade en hundring att få det skickat från Swedbank till London, vet inte hur det ligger till med andra banker, men då får du ett "riktigt" företag, brev från mamma godkänns oftast inte som proof of adress. Vissa banker kan dessutom kräva flera olika brev, och även en del jobb kräver det, så mitt råd är att skaffa det relativt snabbt.
Blev lite rörigt inlägg, och längre än jag tänkt, kunde inte sluta skriva när jag väl börjat.....aja, hoppas ni fått några tips i alla fall.
Tahira Faye

#2 - Tahira Faye

Jag tycker att det var bra tips, de flesta väldigt självklara förstås. Med det sagt skaffade vi inte NI-nummer förrän vi bott i London i nästan två år.

Gillade hans snabb-guide till de olika områdena! Jag får ofta just den frågan, vilka områden som är bra och vilka man skall akta sig för och jag har absolut ingen aning!

Svar: Jag skaffade inte NI-nummer förrän efter kanske fem år i London, det gick strålande ändå och jag betalande inte emergency-skatt på ett enda jobb.
EmmaS