bloggkommentatorerna

Till minne av mamma
Linn Herbertsson har startat en insamling till förmån för cancerforskningen. Hennes mamma gick ju bort i bröstcancer för ett tag sedan om ni minns. Sådant glömmer man inte. Fy. Här är hemmes insamling som heter "Till minne av mamma". I år tycker jag att det har gått inflation i företag som vill tjäna pengar på Rosa bandet och rosa månaden oktober. De får säker sålt en massa mer om de hävdar att en del går till cancerforskning. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Det känns lite ruttet samtidigt som det är bra att pengar går till forskning. Har ni reflekterat över detta att fler företag har nappat på rosa månaden och vad tycker ni om det? Jag skänker hellre pengar som går direkt till cancerforskningen än att köpa något där bara några kronor går dit. //Anna-Maria
#1 - jo

Har blivit väldigt skeptisk till hela grejen efter skandalen i USA. Googla Susan G Komen for the Cure om ni inte är insatta. Är det någon som vet om den svenska falangen också är inblandad i den där anti-abort skiten som tvingade Planned Parenthood att lägga ner?

Sedan donerar de väl någon promille för varje rosa pryl, och många bröstcanceröverlevare tycker att det är jobbigt att bli påminda varje höst. Jag bojkottar just nu faktiskt...

Svar: Det är Cancerfonden som gör Rosa Bandet kampanjen i Sverige och insamlade pengar ska gå till svensk cancerforskning. Tror inte att de har så mycket att göra med vad som händer inom Komen.

Det verkar som minst 10% av priset (20% för vissa produkter, 50% för någon enstaka produkt och nästan allt för ett rosa band) av Rosa Bandet-produkterna går till Cancerfonden. Jag gör som andra här och väljer Rosa Bandet produkterna om jag ändå ska köpa produkttypen. Det är inget som hindrar att man skänker direkt om man vill.
ab

#2 - Emma

Köpte Icas ekologiska morötter där någon gång i slutet på september när de rosa varorna börjat komma ut. Skulle ändå köpa dessa morötter så gjorde det inte enbart för att påsen nu va rosa. Iaf, från de ca 20 kr jag betalade skulle hela 1.50 kr gå till cancerforskning! Veckan efter kostar dessa påsar 10 kr styck. Fortfarande bara 1.50 till cancern. Om Ica nu har råd att rea ut dessa till nästan halva priset, då har dom väl FÖR FAN också råd att skänka mer till cancerfonden?! Blir tokig på sånt.

Svar: Visst, 1.50/påse låter aslite. Men hur mycket av Icas egna varor som skänks till cancerforskningen etableras redan i förhandlingsstadiet med leverantör och organisation, och om organisationen är okej med 1.50/påse så är dom det. Att Ica sedan "reade" ut dessa morötter (antar att du menar att de var på kampanj eftersom det är då vi sänker priserna på frukt och grönt, alternativt att det var kort datum på dom vilket ju talar för sig själv varför man måste sänka priset) innebär inte att Ica tjänar pengar på dessa, när man säljer något för halva priset en vecka så har man ofta sjukt låg marginal = inga pengar till Ica. Ica är som du vet ett vinstdrivande bolag. De skulle säkert ha "råd" att skänka mer än 1.50/påse, men de ska ju också tjäna pengar. Icas vision är ju inte att skänka pengar till cancerforskning som du säkert förstår, och vill man bidra med mer än de 1.50/påse som man redan gör så tycker jag att man kan sätta in pengar på eget behåg. /Jobbar på Ica
Rebecca

#3 - alex

Jag skänker pengar direkt till cancerfonden, men om jag ska köpa en vara så tar jag hellre den som skänker pengar till forskningen än den som inte gör det

Svar: Jag håller med här. Jag går ju inte in till t.ex. Ica och köper sallad bara för att lite av priset går till rosa bandet, men om jag ändå ska köpa sallad, då kan jag ju lika gärna ta den som skänker lite pengar.
Nat - i London

#4 - Maria

Rosa bandet är bara en företagsgrej för att tjäna pengar. Företag tjänar alltså pengarn på att folk får sjukdomar (i det här fallet bröstcancer) dör. Ta ex Ica, säljer mat: ex cola, chips, godis, snus, cigaretter som tom efterblivna vet ger cancer men för att verka goda och synas skänker de lite pengar till rosa bandet-jippot. Billiga pengar för att synas i ett 'fint' sammanhang och förbättra sitt varumärke. De bryr sig inte ett dugg och folk blir sjuka av deras mat, det enda de bryr sig om är att tjäna pengar. Rosa bandet har blivit en stämpel på att man bryr sig och är god när det är genomkorrupterat.

Svar: Anna: Du skriver att Cola är CANCERFRAMKALLANDE och sen skriver du att det fräter på tänderna... Ja, Cocacola är, liksom mycket annat, inte bra för tänderna osv men för det är det ju INTE cancerframkallande! Produkter som är dåliga för tänderna är väl inte pga det cancerframkallande?!

Och det du skriver om Hästkött o allt annat är säkert sant och inte bra för kroppen men det betyder ju inte att det är cancerframkallande- det var ju just det diskussionen handlade om eller hur? Inte huruvida Hästkött är dåligt eller inte...

Dessutom är inte socker cancerframkallande men om man har cancer så är socker inte bra då cancerceller, alla andra celler i kroppen, "lever och sprider" sig mha kolhydrater!

I ditt svar blandar du in massa olika åsikter/begrepp som inte alls hör till diskussionen- allt onyttigt/dåligt/hästkött kan vara dåligt för kroppen men det innebär inte att det är cancerframkallande!

Och din kommentar om att jag är dum eller inte orkar jag inte ens kommentera- där la du typ nivån och därmed tappade jag intresset av att diskutera mer med dej!

Och jag har läst boken du nämnde, varit på två föreläsningar med Mats-Eric och haft flera mailkonversationer med honom och ingen gång har han hävdat att vissa livsmedel är cancerframkallande...

Tack och hej från mig!
Linn