bloggkommentatorerna

Semesterparadis
Linn Herbertsson är på semester på St Barts i Karibien. Det är ett jättepopulärt semesterparadis för välbeställda människor. Jag lärde mig i en pod, som jag inte minns vilken, att St Barts är en av Sveriges gamla kolonier. Vi fick tydligen ön av Frankrike i utbyte mot handelsrättigheter i Sverige. På St Barts bedrev vi slavhandel. Inte så fräscht. Träldomen avskaffade Magnus Eriksson på 1300-talet i Sverige men det hindrade inte oss att bedriva slavhandel utanför Sveriges gränser på 1700-talet. Det roliga i den här soppan som de i podden jag lyssnade på sa var att det är inte speciellt känt i Sverige att vi har haft kolonier och bedrivit slavhandel. Nej, det kan jag hålla med om. Varför? Jo, vi var inte speciellt bra på det och därför har det inte blivit en viktig del i historien. Haha! Mycket märkligt ändå att vi inte vill stå för att vi också har betett oss som idioter när det gäller slavhandel. Ju brutalare och grymmare desto stoltare är vi över vår historia. Se bara på Vikingatiden. Vi var inte kloka under de 300 åren, men det är typ det vi är mest kända för. Tycker vi att det är "okej" för att det var så länge sedan? Nåväl. Ni som har tänkt att åka till St Barts kan ju ha i åtanke att vi svenskar inte har en charmig historia förknippad med ön. Det har inte alltid varit ett paradis. //Anna-Maria
#1 - Elin

Känns som vi svenskar generellt är jäkligt dåliga på att komma ihåg de mindre vackra delarna av vår historia. Tydligast är väl hur vi konsekvent beskriver oss själv som neutrala under Andra Världskriget..

Svar: Och att vi har en av de största vapenexporterna per capita i dagsläget...skämmigt!
Frida

#2 - L.o

mogi har flyttat från metro mode till en ny hemsida!

Svar: du/ni som alltid tipsar om mogi, ni länkar aldrig? why!! ett hjälpsamt tips: länka!!!!!!
sahara

#3 - Sara S

Det är väl inte alls speciellt okänt att Sverige fick en koloni? Det var väl en del av historieundervisningen? Men om man ska sortera ut sina semesterorter utifrån om det hänt hemska saker där eller inte, då kan man ju inte åka nånstans. Det är en sak att minnas - som Apartheid i Sydafrika, slavhandel längs Afrikas västkust eller varför inte svenska trupper som slogs i Leipzig - det är en annan att undvika de platserna.

Svar: Har jag skrivit något om att man ska sortera ut semesterorter?! Nej. Det är intressant fakta bara.
linnea