bloggkommentatorerna

Fina lucia
Maria Montazami är avundsjuk på döttrarna som är i Sverige idag. De får fira lucia. Lucia hade jag saknat SÅ mycket om jag flyttade härifrån. Jag läser på lite om luciafirande, och det finns i stort sett inte någon annanstans, förutom där det spritts från Sverige. Jag har en del svenska vänner utomlands, och jag ser på facebook att en del av dem går samman med andra svenskar i närheten och firar lucia med sina barn, men då är det ju en medflytt av den svenska traditionen. Har vi några läsare som bor eller har bott utomlands, och som lussat utanför våra gränser? //Mia
#1 - Jane

Finlands Lucia är årets höjdpunkt i Finland, dessutom en finlandssvensk tradition som lockar HELA Finland. Valet av flickan är stort, kyrkan är fullsatt och nere på torget väntar 30 000 människor för att få se henne och kören som övat i månader. Allting streamas/sänds i tv och sedan har flickorna närmare 90 uppdrag så jaaa tror det finns på andra ställen än i ett Sverige..

Svar: Tar ingen ställning i sakfrågan, men ditt argument är ju oavsett helt värdelöst då det finns hur mycket finlandssvenska traditioner och sedvänjor som helst som inte har något med Sverige att göra.
nathalie

#2 - birgitte

Lucia firas i nån mån i Danmark. Detta är dock lite speciellt: http://www.dr.dk/nyheder/indland/billeder-lysende-sankta-lucia-kajakker-indtager-koebenhavns-havn

Svar: Haha! De är inte kloka, danskarna. Gud vad jag längtar till Nyhavn när jag ser det. Vi brukar besöka Köpenhamn någon gång innan jul, men i år har det inte blivit av.
Mia

#3 - Sanna

Jag hade också saknat lucia. Mitt barn hade Lucia på förskolan i fredags och det var så fint. En engagerad fröken har tränat sånger sedan november och engagerade fröknar höll i det utomhus. Det är inga fjantigheter om att man inte får vara pepparkaksgubbe om man vill vara det. Läste på flera bloggar att deras barn inte fick vara det på förskolan/ skolan. Men jag förstod inte varför? Säg inte att det anses rasistiskt?
I så fall är det bara löjligt, det är bara gulligt med små lucior, tomtar och pepparkaksgubbar.

Svar: Kan iofs inte svara på vad det är för anledning i alla förskolor till varför de inte har pepparkakor, men jag har förstått att det är för att man vill försöka hålla ett så "traditionellt" luciatåg som möjligt. Dvs, lucior, tärnor och stjärngossar. Tomtar och pepparkaksgubbar är ganska modernt påfund. Sen vet jag också att det har funnits problem då mörkhyade barn på skolor fått höra av klasskompisarna "men du måste ju va pepparkaksgubbe", fast de kanske vill vara tärna... För att de barnen ska slippa de kommentarerna kan man i vissa fall säga från början att det blir inga pepparkaksgubbar, så slipper stackars 6-åringar höra sånt skit. De andra barnen menar säkert inget illa, men det är inte så kul för en mörkhyad unge att alltid behöva vara "den bruna".
Bella