bloggkommentatorerna

Stress
Jag hör överallt nuförtiden hur farligt det är med stress. Jag klamrar mig fast mycket vid det, eftersom det är det enda sättet jag är hälsosam på. Det, och att jag inte röker. Jag jobbar hemma, och barnen är på förskola 28 timmar i veckan, och även om det vissa dagar kan bli stressigt, och att jag ibland måste pussla med barnvakt, så blir det ofta en del dödtid på dagarna. Så har förstås inte alla det. Att skynda till förskola, och handla efter jobbet och så vidare är en del av vardagen för de flesta. Men jag fattar inte vad folk gör hela tiden när de inte jobbar? Vad är de uppbokade på hela tiden? Vimmelmamman skrev om sin ovanliga lördag. Hon skulle komma hem 17, och inte ha något inplanerat, vilket hon tyckte var skönt. Annars har hon max en halvtimme över, lite då och då. Jag fattar inte hur hon orkar. Och jag fattar inte vad det är som tar all tid. Men jag funderar på vad stress är. Om jag skulle vara uppbokad tre kvällar i veckan så skulle jag känna mig stressad av det. Medan Vimmelmamman tycker att en kväll utan några måsten är avstressande. Tål alla olika mycket stress? Ja, så är det såklart, men jag undrar även ur hälsosynpunkt. Är stressen farligare för vissa? En del människor känns ju väldigt uppjagade och hetsiga, även när de inte har så mycket att göra. Är det en farlig stress? //Mia
#1 - Happy

Saxat från Chic.se: I dag bekräftar Dagens Media och Breakit att CHICs uppgifter stämmer, och att H&M har betalat sammanlagt 20 miljoner för en femtedel av Ivyrevel vilket också betyder att företaget är värderat till hela 100 miljoner kronor. Köpet ska ha gjorts under hösten 2015 enligt uppgifter från Bolagsverket.

Svar: Haha jag är besatt - men nu är Ivyrevel.com uppe igen men bara en förstasida utan vidare info.
C

#2 - SKRIVDIVAN

Vad uppfriskande med åtminstone EN mamma som inte klagar över "livspusslet", över all stress, och hur man ska få ihop allt.

Svar: Ja, verkligen! Klarar inte av ordet "livspussel" längre.
Elin

#3 - MD

Folk är olika i hur de vilar upp sig. Är man en sådan som fyller på batterierna av att umgås med folk (extroverta) klarar man nog av fler sociala bokningar eftersom de ger återhämtning, är man som jag introvert (fyller på batterierna genom att vara ensam) är även fika med vänner stressande och kräver tom tid i kalendern efteråt för att vila.

Svar: Jag är likadan - men väldigt pratsam och extrovert. Jag tror också att det har att göra med att jag alltid upplever att jag blir påbokad - alltså för förfågningar som jag förr eller senare inte kan tacka nej till om jag vill bejaka en vänskap. Då känns det som att någon tar min tid (ifrån mig) och även om jag tycker att det är jättekul när jag väl är där så stressar det mig att behöva ha ett fullt schema. Och jag upplever att jag alltid ligger efter med något - hemma, tvätten, admin, ja - något som jag vill prioritera men inte hinner med på grund av socialt samspel.
Isa

#4 - Cornelia

Jag har häst, och är i stallet ca tre timmar per dag (exklusive bilresa dit och hem) och jag och de andra i stallet pratar ofta om det där, vad gör alla som inte har häst med all sin tid?? Hur kan de klaga över att ha mycket att göra? ;) Visst att många tränar och så, men jag måste vara i stallet VARJE dag, inte tre gånger i veckan. Det är inget som stressar mig, tvärtom är det hästarna som laddar mina batterier. Men intressant ämne, vad som stressar olika människor.

Svar: Somliga har inga hobbies alls. Pga 2-3 jobb och universitetsstudier. Det är väldigt vanligt att studenter inte vill ta lån och jobbar istället.

Jag har för övrigt haft hästar. Det är inte bara hästägare som har fullt upp kan jag intyga ;-)
Maria

#5 - Johanna

Alltså finns det någon här som läser Gabriella Joss blogg? Hon och hennes man går inte till BVC, vaccinerar inte sin son och ger inte D-droppar. Är detta vanligt bland unga föräldrar, vad är grejen? Jag blir mörkrädd! Skulle vlija diskutera detta men hon vägrar publicera ifrågasättande kommentarer.

Svar: Försökte läsa hennes blogg ett tag men klarar inte av det konstanta skrytandes och bristen på självinsikt. Jag har också en bebis som sover bra och skriker lite men inser att det är tur istället för att tro att jag är bättre på att läsa signaler än de som har en skrikig bebis som sover sämre.
Malin

#6 - sofie

Är det inte lite så att ordet stressad har börjat komma att betyda fullbokad eller upptagen snarare än uppjagad/pressad?

Svar: Ja. Jag tror att stressen i sammanhanget egentligen är den som uppkommer när folk känner att de måste vara ständigt upptagna för att framstå som att de "har ett liv". Jag tror att det är därför man ofta hör folk säga just saker i stil med "nu ska jag slappna av med ett glas rött efter en jättestressig vecka". För att de vill bevisa både för andra men även för sig själva att de förtjänar att bara göra ingenting i några timmar.
AJ

#7 - A

På psykologprogrammet fick vi lära oss att stress uppstår när vi upplever att någonting kräver mer av oss än vad vi har resurser till. Stress är alltså något subjektivt - det blir missvisande att säga sådant som "X har ett jättestressigt jobb" som om det vore en objektiv sanning, för även om JAG tycker att X jobb verkar jättestressigt så kanske X upplever att hen har de resurser som krävs och inte upplever stress.

Stress är prestationshöjande i små eller "lagom" doser, dvs vi får en skjuts med "extra resurser" när vi känner att något kräver (för) mycket av oss, men blir destruktivt i längden om inte stressnivåerna hinner gå ner mellan tillfällena. Är systemet igång hela tiden, under lång tid, fungerar det inte längre prestationshöjande utan kan leda till allt från huvudvärk och sömnproblem till utmattningssyndrom/utbrändhet. Men som sagt, en person kan bli utbränd av en livssituation som för någon annan vore en piece of cake. Vi är alla olika sårbara för stress, vi har olika lätt för att varva ner och våra kroppar reagerar inte likadant på stresshormon.

Svar: Så bra kommentar! Behövde verkligen läsa den just nu.
Tove