bloggkommentatorerna

Återta bröstet
Igår frågade jag vilken blogghändelse som förvånar läsarna mest. Någon svarade: Jag är mest förvånad över Garderobsgrubbel/Avanna. En vuxen människa som lägger ut den ena avklädda bilden efter den andra. Jag rusade omedelbart dit, eftersom jag faktiskt inte besökt hennes blogg på flera månader. Upptäckte att hon lägger upp en del lättklädda bilder, och jag gillar det! "En vuxen människa", ja, det kanske är det som gör att jag gillar det! Hon är i 35-årsåldern och fy fan vad kvinnor över 30 är underrepresenterade på det området. Anna skriver här om hur hon numera tänker när hon exponerar sig på nätet, och jag tycker det låter helt rimligt. I en krönika skriver hon: Låt detta bli sommaren då framförallt vi kvinnor tar tillbaka rätten helt och hållet till våra kroppar. Vad sägs om det, sommaren då Frankrike förbjöd burkini, och sedan tvingades backa? //Mia
#1 - Usch nej

Jag föredrar helt klart påklädda kroppar, oavsett ålder och kön! Tycker det ät tråkigt åt vilket håll utveckligen går, men det är ju bara min högst personliga preferens och alla gör ju självklart som de vill! Men jag tycker världen hade varit en mycket trevligare plats att vistas i om folk inte alltid skulle tävla om att visa så mycket hud som möjligt. Hud är fint, men för mig högst intimt, föredrar att enbart se hud på den jag väljer att se den på, samt enbart visa min egen vid valda tillfällen. Nu pratar jag hud som går utanför linnes- och shorts-linjen. Alla djupa urringningar, rumpkorta shorts och magtröjor känns högst smaklöst. På stranden är det såklart en annan sak, men föredrar att man håller sig till traditionella bad-klädkoder. (Inte topless för damer och ej string på någon!) och avskyr all naken och sexistisk reklam. Kvinna 26 år

Svar: Fast Usch på dej nej...Nej då. .. du tycker och känner såklart som du vill. Jag menar dock att även om nakenhet blev mycket mer normaliserat än vad det är idag, som många här utom du då önskar,så skulle inte det förändra ett dugg mystiken kring just dig och din nakenhet. Förutsatt du är noga med att skyla dig för alla som du inte vill visa naken hud för.
ErikaJ

#2 - Nellie

Fast många bloggare över 30 lägger ju upp bikinibilder och liknande.. Det är väl inget jätteovanligt. Men att lägga upp bilder där man bara ser från halsen ner till trosorna och personen sitter i ett halvgenomskinligt linne, det kan jag inte se vitsen med oavsett ålder. Alla får självklart lägga upp vilka bilder de vill, men förstår inte att det skulle ses som nåt "bra" bara för att man är över 30.

Svar: "Vitsen" med bilder vet jag inte riktigt... Men jag tycker absolut det är roligare när någon i en underrepresenterad grupp visar upp sig än när samma gamla idealbilder gör det för miljonte gången.
I.

#3 - AJ

Tycker ändå att det är lite sorgligt att det är det yttre som jämt och ständigt verkar stå i fokus i sociala medier. Men att göra som Lady Dahmer, lägga upp tex bröstbilder som har ett syfte, att utbilda, stödja och tydliggöra det gillar jag! Hennes bilder kommer med ett budskap.

Svar: Bilder i sig är ju ett ytligt uttryckssätt som kan kompletteras med en innerlig text.Men budskapet på en i andras ögon "ytlig" bild kan ju ändå vara att jag ÄNTLIGEN är nöjd och stolt över mig själv. Ifrågasätter det eviga Madonna-horakomplexet, skambeläggandet och dömandet kvinnan och kvinnokroppen ständigt får stå ut med.
Det är också intressant att på en halvkroppsbild så fokuserar så många på de styva bröstvårtorna som anas och inte på nyllet eller håret eller näsan.. Kroppsdelar som likt brösten är en del av det som tillsammans utgör min kropp. Så ibland blir det ju snarare ni betraktare som skapar era egna budskap som inte fanns från början eller som bekräftar just de problem/normer/synsätt jag vill "krossa" eller inte vill vara en del av.
Garderobsgrubblaren själv

#4 - Katja

Tillåt mig vara cynisk, men jag förstår inte riktigt hur de vita västerländska medelklasskvinnors nätblottande hjälper det faktum att oavsett vad den franska polisen tillåter eller inte så kommer miljontals män med våld, skrämsel och psykisk terror bestämma vad miljontals kvinnor får bära / hur de får bete sig utanför och innanför hemmets "hedersväggar". Vi snackar kropp, de snackar död. Överdrivet, men sån är sanningen, även om den är obekvämare att att prata om "kvinnors rätt till burkini" :(

Svar: Jag förstår att det inte är syftet - och tycker därför det är onödigt att blanda in burkini-problematiken i det hela.
wigwag