bloggkommentatorerna

Bloggsafari
Underbara Clara och Malin Wollin skall tillsammans med Jenny Strömstedt (vilket drömtjejgäng!) åka till Kenya för UNICEFS räkning. De skall se och dokumentera hur kvinnorna lever där. Det skall bli oerhört spännande att läsa om sen när de kommer hem. //Anna-Maria
#1 - Anna

Varför länkar du inte Jennys blogg?

Svar: Jag missade det. Sorry. Nu är det fixat!
Anna-Maria

#2 - Emma

Jag känner mig alltid lite kluven när jag läser om sånt här. Tycker såklart att Unicef gör ett viktigt och bra jobb och att livsberättelser i andra delar av världen med andra förutsättningar måste dokumenteras för att folk ska engagera sig och vilja göra skillnad. Plus att det för bloggerskorna är en fantastisk möjlighet att vidga sin världsbild och få nya upplevelser! Samtidigt kan jag inte komma ifrån att det känns lite olustigt när vita västerlänningar reser iväg för att titta på och fotografera människor som lever i fattigdom för att sen återvända hem till sina trygga, priviligierade liv. Typ som att gå på zoo fast titta på fattiga afrikaner liksom. Klandrar absolut inte bloggerskorna (hade jag fått samma möjlighet hade jag säkert också åkt) men tycker att det är rätt komplext.

Svar: Tycker det är rätt bedrövligt att kalla UNICEFs viktiga arbete för en "sunkig insamling". Jag betvivlar att de kvinnor och barn som får möjlighet till förlossningsvård och sjukvård av UNICEf ser det ur samma perspektiv. Visst finns det problem med bistånd - men de problemen kommer vi inte till rätta till genom att sluta ge för att det för oss givare "känns obekvämt". Hur självupptagen får man vara?! Att inte ens inför människors nöd kunna tänka på annat än hur obekväm man själv blir av att skänka?

Biståndsorganisationer är helt beroende av att deras arbete synliggörs. De lägger pengar på marknadsföring, tevereklamer och annonser för att det lönar sig. För att det genererar mer pengar än det kostar. Vi får givetvis inte ett öra betalt för den här resan - däremot kostar det en del för mig i förlorad arbetstid. Någonting jag gladeligen investerar för att få vara med och sprida ljus över den här frågan. Använda min enorma trafik till ett så vettigt syfte. För mig är det här ett sätt - förutom att bara ge pengar - som jag kan hjälpa till på.

Men vill ni inte skänka pengar eller "allmosor" till UNICEFs viktiga arbete så är ni varmt välkomna att shoppa loss från exempelvis Yawama of Sweden - ett företag jag själv är med och driver. Där vi jobbar med småskaliga producenter i framförallt Zambia och försöker ge dem en möjlighet till självhjälp. Bland annat arbetar vi med en grupp på sex, sju kvinnor som virkar våra egendesignade ekologiska gosedjur och genom detta får en möjlighet till att försörja sina familjer. Köpa myggnät som skyddar mot malaria, skolböcker till barnen eller bussbiljett för att ta sig till läkarmottagningen. Allt sådant vi tar för givet men som är svårt för dem att få råd till.

Oss kan ni alltså handla av nästa gång ni ska köpa en present till er själva eller barn i er närhet. Inget skulle göra våra Zambiska producenter gladare än att få virka fler gosedjur till välbeställda svenskar. Här kan ni läsa mer om företaget och den nytta vi gör. Hoppas att er motvilja mot att kända personer är med och samlar in pengar till välgörande ändamål inte hindrar er från att stödja projekt och företag som dessa http://yawamaofsweden.com
Katja

#3 - Nellie

Off topic, men är sjukt nyfiken på vad som kommer ske i Kenzas liv inom några dagar.

Svar: Alltså så sjuuuukt häftigt om det stämmer! Fan vad Kenza har lyckats bra. Hon måste ju vara i särklass bland "de stora" bloggarna?
Anna

#4 - Malin

Klurade också ut det där med H&M för ett tag sen, är förvånad att ingen nyhetssajt har snappat upp det (fast det kanske inte har så stort nyhetsvärde). Totalt tre personer från H&M sitter i styrelsen och två av dem är även firmatecknare http://www.allabolag.se/5568901234/befattningar Intressant också att Kenza "bara" är suppleant medan tex Aleks bror är styrelseordförande. Och en annan grej! Nån annan än jag som är nyfiken på vad det är för oljeproduktionsföretag Aleks och hans bror är inblandade i??

Svar: Nej det har man ju lärt sig genom alla turer kring ex Swedbank. Att vara ordföranden betyder nada.
Josephine