bloggkommentatorerna

En fest i stillhet
Tycker inte Pennys födelsedagskalas på Rose blev riktigt så uppmärksammat som jag trodde. Hashtaggen (penny6år) har inte heller slagit. Anitha har lagt upp några bilder i ett enskilt inlägg på Instagram. Det hade ju kunnat slås upp större, men vinden har ju vänt lite och spons för barn har blivit en grej som det ses ner på. Anitha har även uppgett att betalat för festen själv. Så såg det inte ut för tre år sedan.
 
//Mia
 
(Ber om ursäkt att jag slarvar med länkar, men jag har helt enhelt gett upp försöken att länka från mobilen)
Kritik och mobbare
 Jag lyssnade på Fredagspodden i morse. Kastade mig över den eftersom jag fortfarande inte tröttnat på förlossningsberättelser. Det var mysigt. Amandas tredje förlossning beskrevs som fri från trauman och hon lät väldigt lycklig. 
 
Sedan avhandlade de förstås kritiken från texten i politism. (Lyckas inte lägga in länken från mobilen: http://www.politism.se/x/story/vem-drommer-inte-om-ett-piller-som-kan-gora-en-pigg-balanserad-och-vacker/#post-50571) 
 
Men jag tycker inte att de besvarade det texten tog upp, dvs att pillren inte är godkända av Livsmedelsverket, att det råder delade meningar om kosttillskott, den luddiga beskrivningen av produkten och att fansens hyllningar står för en stor del av reklamen och därför kringgår lagarna kring marknadsföring av läkemedel. Jo, det sista besvarade de, men de slog ifrån sig det som dårskap, eftersom det skulle betyda att de sitter på jättestor makt över sina följare. Ja? De har de ju. Inte så att de tvingar någon, såklart, men har ju jättestort inflytande på lyssnarna av Fredagspodden, de vet de ju, de jobbar ju med PR och podden är finansierad av sponsorer.
 
Någon annan kritik besvarade de inte, utan istället ägnade de lång tid åt att lyfta fram Lofsans man som en kvinnohatande idiot. Jag kollade, Hans Renman på Instagram. Hans inlägg var stört. Han verkar vara en dåre. Skit i honom. Fokusera på den rimliga kritiken istället.
 
//Mia 
Blir du provocerad så är du ätstörd
Jessica Almenäs kritiserar Lady Dahmer för att hon tror att LD kritiserar kvinnor som tränar och är smala. Det är int e det grejen handlar om. De flesta som hälsohetsar har barnen som argument. Tänk på barnen. Ja! Det är precis det LD gör. Hon vill inte att de skall bli ätstörda. 
 
Inom CrossFit heter det gainz (energi till växande muskler) när du äter onyttigt eller mycket. Man förklär matglädje i blivande framgång. Du kan inte äta något för att njuta av det, det måste vara gainz. Maten är ett medel för att nå resultat och för att inte må dåligt av att stoppa en burk Ben&Jerry i munnen. Det ser jag som problematiskt. Det är precis som om det vore svårt att klämma i sig onyttigheter? Åh, stackars mig, nu måste jag äta onyttigt igen, men jag gör det för mina gainz. What?!
 
Det är också många som vill frälsa andra med hälsobudskapet. Som jobbar med sin "hobby". Som kanske har sagt upp sig från bra jobb som skulle ha mer värde för mänskligheten än att få vuxna människor att gå ner ett par kilo, som de sedan kommer att gå upp igen. Det eldar bara på ätstörningar och tankar på mat. Jag har själv varit en av dem, när jag hittade LCHF och utbildade mig till kostrådgivare, och ett tag florerade i tidningar som ville sälja nummer på folks viktångest. Se bild nedan. Jag kan säga att alla jag har träffat som har försökt sig på en diet av något slag för att gå ner i vikt har gått upp igen. De har inte blivit lyckligare. De har blivit fattigare och möjligtvis tappat ännu mer självförtroende.  Så säger hälsocoachen när det inte går som klienten vill: -Ja, men det var för att du inte följde mitt schema. Nu misslyckades jag igen och självhatet växer. Ska man behöva följa ett jävla matschema resten av sitt korta liv! Nej, tack. Det är stört. 
 
Problemet i samhället ligger inte på de som lider av fetma. Vissa lider av det, andra gör det inte. Problemet ligger i att ätstörningar normaliseras och det kommer möjligtvis att leda till mer psykisk ohälsa och att fler människor får ätstörningar som leder till folk som lider av sin fetma. 
 
Vad är hälsa och vad är ätstörning? När går det över gränsen? 
 
Lady Dahmer säger så här i podden om ätstörningarna (Penntricket) att det inte handlar om att hon vill att folk skall äta sig till döds. Hon säger så här, som värsta hälsocoachen ;), att man skall tänka på att äta näringsriktig mat, laga mat från grunden och att man skall röra på sig om man känner att man är trött, drar på sig mycket infektioner och att man flåsar om man bara skall gå en bit. Hon är alltså inte satan som vill förgöra mänskligheten. Hon är tvärtom. Någon som vill oss väl. 
 
De som blir provocerade och känner agg mot LD är antagligen de som ligger i gränslandet mellan hälsa och ätstörd. 
 
//Anna-Maria