bloggkommentatorerna

Blir du provocerad så är du ätstörd
Jessica Almenäs kritiserar Lady Dahmer för att hon tror att LD kritiserar kvinnor som tränar och är smala. Det är int e det grejen handlar om. De flesta som hälsohetsar har barnen som argument. Tänk på barnen. Ja! Det är precis det LD gör. Hon vill inte att de skall bli ätstörda. 
 
Inom CrossFit heter det gainz (energi till växande muskler) när du äter onyttigt eller mycket. Man förklär matglädje i blivande framgång. Du kan inte äta något för att njuta av det, det måste vara gainz. Maten är ett medel för att nå resultat och för att inte må dåligt av att stoppa en burk Ben&Jerry i munnen. Det ser jag som problematiskt. Det är precis som om det vore svårt att klämma i sig onyttigheter? Åh, stackars mig, nu måste jag äta onyttigt igen, men jag gör det för mina gainz. What?!
 
Det är också många som vill frälsa andra med hälsobudskapet. Som jobbar med sin "hobby". Som kanske har sagt upp sig från bra jobb som skulle ha mer värde för mänskligheten än att få vuxna människor att gå ner ett par kilo, som de sedan kommer att gå upp igen. Det eldar bara på ätstörningar och tankar på mat. Jag har själv varit en av dem, när jag hittade LCHF och utbildade mig till kostrådgivare, och ett tag florerade i tidningar som ville sälja nummer på folks viktångest. Se bild nedan. Jag kan säga att alla jag har träffat som har försökt sig på en diet av något slag för att gå ner i vikt har gått upp igen. De har inte blivit lyckligare. De har blivit fattigare och möjligtvis tappat ännu mer självförtroende.  Så säger hälsocoachen när det inte går som klienten vill: -Ja, men det var för att du inte följde mitt schema. Nu misslyckades jag igen och självhatet växer. Ska man behöva följa ett jävla matschema resten av sitt korta liv! Nej, tack. Det är stört. 
 
Problemet i samhället ligger inte på de som lider av fetma. Vissa lider av det, andra gör det inte. Problemet ligger i att ätstörningar normaliseras och det kommer möjligtvis att leda till mer psykisk ohälsa och att fler människor får ätstörningar som leder till folk som lider av sin fetma. 
 
Vad är hälsa och vad är ätstörning? När går det över gränsen? 
 
Lady Dahmer säger så här i podden om ätstörningarna (Penntricket) att det inte handlar om att hon vill att folk skall äta sig till döds. Hon säger så här, som värsta hälsocoachen ;), att man skall tänka på att äta näringsriktig mat, laga mat från grunden och att man skall röra på sig om man känner att man är trött, drar på sig mycket infektioner och att man flåsar om man bara skall gå en bit. Hon är alltså inte satan som vill förgöra mänskligheten. Hon är tvärtom. Någon som vill oss väl. 
 
De som blir provocerade och känner agg mot LD är antagligen de som ligger i gränslandet mellan hälsa och ätstörd. 
 
//Anna-Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - Sydney

Så himla bra inlägg - Anna-Maria, jag är så imponerad av din resa, har läst er sedan ni började och uppskattar verkligen hur öppen du är med dina reflektioner. Jag minns din tid med lchf och när du utbildade dig till kostrådgivare mycket väl, och jag tycker du har hanterat både den tiden och dina tankar nu med bravur i hur du skriver och berättar.

Och ja, detta är exakt hur jag (som är mycket tjock) tolkar Lady Dahmer. Jag går inte runt och blir "inspirerad att hetsäta" av att Lady Dahmer klämmer några gifflar, jag blir stärkt i att jag och min vikt/utseende/hälsa är MIN EGEN grej att tänka och tycka något om, inte någon annans som inte vet ett skit.

Svar: Tack!<3 Jag tycker att det är viktigt att utvecklas och att ni läsare får ta del av det eftersom det kan hjälpa andra i samma sits. Jag blir inte heller triggad av LD utan också glad när hon är så befriande. Mer sånt! //Anna-Maria
bloggkommentatorerna

#2 - J

Fast iofs är det väl också en ätstörning att äta sötsaker för att må bra, som många verkar förespråka? Ligger inte det nära till tröstätning och binge eating disorder? Har själv varit (och är ännu ibland) där. Försöker numera för att inte falla tillbaka i min ätstörningar att se mat som näring och vid utvalda tillfällen som njutning.

Svar: Det beror väl på hur destruktivt det blir? Att äta en påse gifflar till lunch eller som efterrätt är helt ok att göra. Det är så sjukt gott! Det är de som säger att det inte är ok som skapar hjärnspöken i hövvöt på folk. Typ Hugo Rosas. //Anna-Maria
bloggkommentatorerna

#3 - Ella

Tack, BK, för ett bra inlägg. Till skillnad från BB går ni inte till personangrepp på folk utan är sakliga och konstruktiva. Er blogg har så mycket bättre klimat än BB. Så tack till er! <3

Svar: Tack! Vi blir jätteglada när ni skriver detta. Vi vill verkligen vara en bra förebild och diskutera saker på ett vettigt plan. <3
bloggkommentatorerna

#4 - Malin

Tack för det här inlägget! ❤

Svar: Tack själv! <3
bloggkommentatorerna

#5 - Annika

Jag förstår och håller med om ditt budskap, dock stämmer det inte att vi inom crossfit (eller någon annan sport vad jag vet) förklär att vi äter skräp ska det vara för framgång. Möjligen på skämt, men inom crossfitvärlden är mat - ren mat - en viktig grej. Alla som tränar mycket vet att det inte funkar att äta skräp och nå resultat. Sen kanske inte resultat är viktigt för alla.
Men. Jag tycker budskapet är viktigt, likväl som jag tycker det är viktigt att vända på perspektiven och minnas att det inte finns motsatstecken mellan att inte äta "skräp" och att älska mat.

Svar: Nja. Jag har levt i CrossFit-världen nu i två och ett halvt år och det är en rörelse som lockar till sig de som redan är ätstörda. Andra också så klart men många med problematiska förhållanden till mat och träning gillar CrossFit. Nu är det är modernt att se stark ut så blir det ett sätt att lägga över sitt kontrollbehov i träningen. Det är inte CrossFitens fel men den sväljer många som har problem med utseendefixering, kontrollbehov och ätstörningar. Det yttrar sig bland annat i #gainz så fort man njuter av mat. På skoj eller inte spelar ingen roll. Som svar på din sista grej. Nej, det finns inga motsatstecken på att inte äta skräp och att älska mat men det finns inte en enda människa som inte gillar någon typ av skräpmat. //Anna-Maria
bloggkommentatorerna

#6 - Hanna

älskar detta så mycket <3

Svar: Tack! <3
bloggkommentatorerna

#7 - Anna

Tack för ett viktigt och bra inlägg!

Svar: Tack själv!
bloggkommentatorerna

#8 - hanna

Varför går det inte att kommentera inlägget om pillret som ni skrivit idag? Jag vill att ni förklarar varför ni tycker att inlägget som snubben skrivit om pillret är stört? Antar att det är det inlägget ni syftar på. Tycker själv att det är raljerande men innehåller rimlig kritik, sedan att det är mot kvinnor, ja, man kan ju vara kritisk mot kvinnor också. Jag har följt hans instagram länge och tycker han är kritisk mot en hel del olika grejor och att han har sunda feministiska åsikter om mycket? Tycker fokus ska ligga på systrarnas galenskap istället , inte en person som kritiserar det? ni kritiserar ju också pillerna... känns som det är något jag missat?

#9 - Kelly

Bra inlägg och klart LD inte förespråkar fetma, hon vill att alla kroppar ska existera helt enkelt utan hat. Jag tror LD är fullt medveten vad en bild på bullar till lunch som enda matintag gör. Den provocerar och då kan man föra debatt. Hon förespråkar inte, hon provocerar och det är skillnad. Det är då de fula fiskarna dyker upp också.

#10 - Kelly

Ps. A-M, de senaste dagars inlägg från dig är skarpa, empatiska och reflekterande. Tack! Otroligt bra!

#11 - Fnulan

Vad skönt att läsa, tack återigen för dina kloka ord!! Jag har funderat på samma sak, Jag reagerar och som jag skrivit innan har jag problem, därav blir vissa inlägg provocerande och jag blir ledsen inombords.

Återigen Anna-Maria, fint att du delar med dig <3 Det betyder mycket för många!

#12 - Fnulan

#10 Kelly
JAAAA jag håller SÅ mycket med <3 BRA jobbat!!!

#13 - GoForFit

Problematisk debatt faktiskt, men enligt mig handlar det om att hitta något mellanting. En balans. Jag har haft ätstörningar och var nere på ynka 38kg (= mådde riktigt jävla dåligt), och idag är styrketräning mitt stora intresse. Jag ser dock inte alls det som ni beskriver, att allt jag äter som är "mycket" eller anses onyttigt är "gainz", enligt mig är mat många saker. Mat är näring och byggstenar, men det är också något njutbart och socialt.

Jag förstår hur lätt det är att trilla dit, man börjar räkna lite kalorier eller plockar bort ditten och datten ur kosten och plötsligt har man hamnat i en bubbla av besatthet. En ätstörning är förrädisk. Och det gör ont att se konton på exempelvis instagram med miljontals följare där flödet endast består av flexande selfies och putande rumpor, typ.

Jag försöker verkligen till varje pris förmedla en balanserad bild i min blogg och instagram. Man ska vara mån och sin hälsa och inte bara mata den med skit (precis som ni beskriver att LD säger), men det är MINST lika viktigt att kunna njuta. Jag vet dock hur svårt det är att hitta den där kravlösa balansen, jag fick kämpa länge efter min ätstörning. Och jag tror inte all hets om "perfektion" runt omkring gjorde det lättare. Men enligt mig är det inte heller bra att förmedla att övervikt är hälsosamt och inget man ska göra något åt. (Då menar jag övervikt på ett sätt som påverkar kroppen och vardagen negativt). Men det är som sagt ett svårt ämne, verkligen en balansgång på många sätt. Jag tycker det som ni beskriver att LD säger i podden är superbra. Hälsosamt till grunden.

#14 - Helenschki

För det första är väl gainz tillväxt i form av muskler och man äter för gainz (dvs maten i sig är inte gainz). I centrala Afrika där jag bor är inte crossfit relaterat till ätstörningar åtminstone inte i den lilla expatcirkeln jag rör mig i. Jag har även haft en elitcrossfitatlet (regionals competitor) som macroscoach och han var tydlig med att skita i vågen och lyssna på hur kroppen kändes. Med det sagt vill jag ändå betona att jag gillade detta inlägg. Träningshetsdebatten är svår eftersom den ofta appliceras som ett svartvitt tänk på en ytterst komplex fråga med flera skikt. Jag håller med LD att influencers bör tänka på vad de kommunicerar när det gäller träning för att tappa vikt. Det är inte snällt av Katrin att posta bilder på sig själv med "stor" mage och uttrycka missnöje. Hon har rätt till sin känsla men att göra detta publikt blir onödigt och elakt mot de som ser ut på det vis hon känner sig oattraktiv i. Sen kan man inte dra alla träningskonton över en kam. Tyngdlyftar- och crossfit communities är enligt min mening oerhört peppande eftersom de stödjer en kroppsform som tidigare inte varit acceptabel för kvinnor. Det är med ångestblandad förtjusning jag (tidigare ätstörd och ville se så frail ut som möjligt) ser hur mina muskler växer och jag plötsligt ger ett biffigt intryck. I den normala världen får jag ibland kommentarer om hur stark jag ser ut (ofta positiv men får ändå lätt ångest) men i gymvärlden får jag så mycket pepp av både män och kvinnor. Senast var det en man i ett hotellgym som sa att jag var en "inspiration for him to lift heavier and push harder". Och så ofta jag får uppskattning av muscle dudes som uppriktigt verkar glada över kvinnor som äntrar "deras" arena. Nu är det ju inte patriarkal bekräftelse (vilket nedlåtande uttryck) jag söker men jag är överraskad eftersom jag inte hade trott det om män. Hur som helst träning kan både vara ett vapen och källa till ångest men även något som förstärker självbilden. Och som i mitt fall ett utlopp för prestationsångest. När jag pressar mig till det yttersta i crossfitboxen har jag inte längre samma behov av att bränna ut mig på jobbet.

Jag önskar att denna hälsohetsdebatt kunde inkludera de nyanserna som behövs eftersom den nu är så förenklad från båda håll. LD har inte all fakta när det gäller viktnedgång och träningshets men tycker hennes provokationsluncher är jättekul eller snarare hur upprörda folk blir av en påse gifflar.

#15 - Helenschki

PS läste även LDS inlägg om att alla kroppar är bra kroppar (blockad där så kan inte kommentera önskar hon kunde inse att jag inte är en fiende bara löjligt åsiktspassionerad vilket gör att det brinner i huvet ibland ) och herregud vad viktigt det är om man relaterar hälsohets till krippsacceptans. Att bo i ett fattigt land har fått mig att förstå hur fattigdom påverkar kroppens utveckling. Så ofta jag möter människor med kroppar som aviker från normen (det man förr kallade missbildningar). Skral tillgång till näring och hälsovård skapar kroppar med hudproblem ärr mindre antal fingrar amputation av lemmar sämre kognitiv förmåga blindhet "konstiga" lemmar "dålig" hy osv osv. Extrem fattigdom syns på kroppen och detta leder till tankegångar om att vi måste acceptera och respektera alla kroppar men även tillgång till hälsa, information om hälsa och kroppen som klassmarkör.

#16 - Jennie

Det känns som att du har börjat hitta en så fin balans mellan träning och kost och det om något känns så inspirerande att läsa om!
Och jag håller med om att er blogg håller en generellt hög nivå med bra klimat. Har läst er sedan starten och bloggen är lika underhållande nu i 30-årsåldern som den var när jag var i tidiga 20-årsåldern. Hur många populärkulturella grejer följer man ens så länge?

#17 - Anna

Det går inte att kommentera på det senaste inlägget om Fredagspodden, undra vad det beror på?

#18 - Gudrun

Jättebra skrivet, huvudet på spiken!

Det är sjukt vilken inställning vi har till mat och ätande. Cissi och Lady Dahmer har satt fingret på något jag inte velat erkänna. Även jag som alltid haft en stabil (låg och enligt normen rätt) vikt har haft oro i bakhuvudet om hälsa och vikt. Det är svårt att släppa... känns som att den som blir mest arg känner sig mst träffad.

#19 - Prusiluskan

Jag kan inte kommentera på det senaste inlägget om Hannah och Amanda så jag skriver här istället: Lofsan & Almenäs poddade ju tidigare på Perfect Day, jag kan inte låta bli att tänka på att det egentligen kanske handlar om något annat än Hers...

Svar: Jag fattar inte varför det inte går att kommentera under det inlägget! Det enda jag kan komma på är att det är det första jag inlägget på blogg.se som skrivit från mobilen. Och jag kan inte göra så mycket åt det, eftersom jag är i New York med en urladdad dator och en nyinköpt adapter som inte fungerar. Men hoppas det löser sig, på ett eller annat sätt. //Mia
bloggkommentatorerna

#20 - Anonym

Klokt och jättebra inlägg. Heja, heja! Sen var det ju en riktig kalaspingla på bilden också :)

#21 - Anonym

Hur kan man ens lyckas misstolka detta. Tror Almenäs seriöst att hon bespottas för att hon är träningsentusiast? Som att hon inte kan läsa av minsta nyans om vad det handlar om. "Jag hatas för att jag tränar och råkar vara smal buhuu".

#22 - Hej

Nu har jag inte last bloggtexterna du refererar till, men du ar inne pa en farlig vag om du stamplar atstord-epitet pa alla som kritiserar fettma-agiterande, eller som propagerar for halsosamt leverne. Det ar lite som att kalla alla som kritiserar invandingspolitiken for rasister, eller so matt kalla alla som for fram alternativa hypoteser for inbillningssjuka. Det ar ju ett faktum att diabetes och andra valfardssjukdommar tar mest liv efter cancer i vastvarlden idag, och att dessa ar extremt starkt korrelerade med fetma, inclusive "bara" overvikt.
Tycker ocksa det ar konstigt hur du skriver negativt om lchf, som faktiskt botat otaliga manniskor fran diabetes-2 och andra valfardssjukdommar. Som du sjalv vet ar ju lchf en livsstil som man oftast behaller livet ut (i likehet med t.ex. vegetarianism), och inte en diet (aven om kvallstidningarna sakert vill framstalla det sa).

#23 - Anna

Går inte att kommentera senaste inlägget.

#24 - Anonym

Ang pillerna så är detta så bra skrivet: http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/det-finns-roligare-saker-att-gora-for-dina-pengar/ Jenny Strömstedt 👍🏻

#25 - Amanden

VET INTE VRF MEN KAN EJ KOMMENTERA UNDER DET ÖVERSTA INLÄGGET, MEN IAF...

...ANG "LOFSANS KILLES IG", DET ÄR LITE TRÅKIGT NÅR NI HÄNVISAR TILL NÅGOT NÅGON SAGT PÅ DENNES SOCIALA MEDIER UTAN ATT PÅ NÅGOT SÄTT LÄNKA ELLER BERÄTTA UNDER VILKET INLÄGG MAN SKA LÄSA, ELLER ENS CITERA VAD SOM SAGTS, FÖR DET BLIR OMÖJLIGT ATT VETA VAD NI PRATAR OM?

LYCKADES HITTA HANS IG MEN INTE VAD NI PRATAR OM? SNÄLLA BÖRJA CITERA OM NI INTE VILL/HAR MÖJLIGHET ATT LÄNKA NÅGON! :)

I ÖVRIGT SÅ ÄR NI THE BESTEST PÅ BLOGGRAPPORTERING, FORTSÄTT SÅ!

Svar: Jag skrev från mobilen och då måste man tydligen kryssa i en ruta för att godkänna att folk kommenterar. Har ändrat nu. Jag orkade inte ens försöka länka honom från mobilen för mina andra länkar funkade inte. Jag fattar dock att det är roligare att kunna gå direkt till inlägget, men om nån är intresserad så går det att hitta lätt. Det var så jag gjorde när Hannah och Amanda pratade om det utan möjlighet att länka. Tack för komplimangen trots allt! 😁 //Mia

TILLÄGG: Han verkar ha tagit bort inlägget nu. Inte lätt att få Fredagspoddens vänner efter sig.
bloggkommentatorerna

#26 - Eva

Jättebra inlägg!

#27 - Anonym

till #22 Hej: Du kanske ska läsa bloggtexterna först??

#28 - Anonym

till #22 Hej: Du kanske ska läsa bloggtexterna först??

#29 - Hallå

#22 läs bloggtrxterna. Du vet inte ens vad du uttalar dig om...