bloggkommentatorerna

Läckbergs häxjakt
Jag har funderat på vad jag tycker om Läckberg- och Jinder-bråket och när jag läste Malin Wollins text så föll det på plats. Jag tycker som Malin. Älskar kaxigheten hos Jinder. 
 
Vad tycker ni?
 
//Anna-Maria
#1 - Hmm

Pedofiljävle kommer bli mitt nya ord som jag "oproblematiskt" kommer slänga mig med lite skämtsamt sådär. Inga problem va?

Eller ska det vara något med rassitiska undertoner? Vad tycker ni?

#2 - Johanna

Älskade podden med Jinder och tycker mycket om henne! Håller helt med Malin.

#3 - Petra

Jag skrev två olika kommentarer för ett tag sedan som inte godkänts trots att två andra gjort det? Finns det någon anledning till det? Hoppas att jag inte uppfattades som otrevlig på något sätt, jag använde dig Anna-Maria i ett exempel, hoppas att du inte tog illa vid, ville bara tydligt visa min poäng med hur skevt det blir att inte vara konsekvent i sådana här fall.

#4 - Bloggfokus- en blogg om bloggar

Gillar Malins text. Läckbergs påhopp känns mest som PR för boken. :/

#5 - Petra

Nu kom min senaste kommentarer fram, utan att det stod något om att den ska modereras, så testar skicka mina andra tidigare kommentarer på nytt, och "maskar" (heter det så?) de fula orden :)

#6 - Petra

Kommenter #1


Har inte läst Malins text men jag är definitivt team Läckberg i denna fråga. Utan att ha haft någon preferens på förhand.

Tycker inte det är "kaxigt" att använda sådana uttryck (h-ordet) till att börja med och att sedan vara riktigt äcklig och nedsättande när man får kritik från någon som påtalar problematiken i ens ordval är inte heller vad jag skulle beskriva som kaxigt. Ibland kan det vara svårt iatt hejda sig och ord bara "kommer av farten", men all min sympati för jinder flög ut genom fönstret i samma veva som jag läste hennes svar till Läckberg. Vem kallar någon annan korkad borgarbracka? Vem gör det? Varför är det acceptabelt att jinder gör det? Tänk om någon annan sagt det, det hade blivit ramaskri, och tänk ett steg längre, tänk om en man sagt det, OCH sagt h-ordet, då hade inte Anna-maria skrattat.

Tycker inte förklaringen "kaxighet" på något sätt är förlåtande för att tala till en annan människa på det viset, Camillas text var inget påhopp eller speciellt personligt över huvud taget, skamligt av jinder att sjunka så lågt och skamligt av vuxna människor att ställa sig bakom ett sådant beteende.

Tycker även att jinders sätt att använda lågstadielärare som "hån", var väldigt tröttsamt, men det känns nästan irrelevant att ens ta upp, ser så mycket problem i allt detta att det känns lönlöst att ens påtala mer än det uppenbara. (Är inte lågstadielärare så ingen behöver anta att jag tog det personligt)

#7 - Petra

Kommentar #2

Tillägg till min tidigare kommentarer: jag har nu läst Malins text och jag står fast vid min ståndpunkt.

Lycka till att förklara för din son varför Little Jinder är cool och blir hyllad när hon använder uttrycket *H* i var och varannan mening medan han automatiskt blir kategoriserad som en skitstövel om han gör samma sak.

#8 - Julia

Är verkligen team Jinder ❤️
Tycker Camillas beteende var ännu värre: förlita sig på en artikel från Aftonbladet/Expressen som enda källa. Hänga ut en annan kvinna och starta ett drev. Säga emot sig själv för hon ens stunden skriver att häxor ska höjas till skyar, nästa stund smutskastar hon en sådan kvinna för hon inte faller just Camilla i smaken. Hon använder en vidrig hashtagg. Hon gör det dessutom lägligt när hennes bok släpps. Så pinsamt och lågt.

#9 - Elin

Håller med att det hela är taget ur kontext och att det bör tas med en stor nypa salt. Jinder var uppenbarligen inte seriös. Det gör det dock inte okej att använda ordet, precis som man inte använder t ex "CP" som svordom. Tycker dessutom att Jinder reagerade EXTREMT märkligt i Läckbergs kommentarsfält då hon gick till direkt personangrepp och tog det hela till sandlådenivå. Hon kunde ha varit saklig och kanske även medgett att ordvalet i sig är olämpligt - då hade hon växt i åtminstone mina ögon. Sen kan jag ju tycka att det var väldigt onödigt av Läckberg att förstora upp det hela och göra det till en sådan big deal. Å andra sidan har väl hon också rätt att ventilera sig - särskilt på sin egen instagram.

#10 - Petra

Alltså om kontext är en rimlig ursäkt kan man ju börja slänga sig med nedsättande funkofob-benämningar, n-ordet, f-ordet, osv, för att man "skämtade", det "inte var riktat mot någon speciell person" eller "inte menade något illa".

#11 - Petra

Ja eller b*g- ordet för den delen.

#12 - Anonym

Jag lyssnade inte på podden men utifrån nåt slags helhetsintryck så tycker jag camilla gjorde nåt väldigt onödigt. Hon har så himla många följare och ryggdunkare. Att då på hörsägen från expressen rikta sådan negativ kritik mot jinder är som gjort för att hetska hatkommentarer mot densamme ska trilla in. Något som hon inte borde vilja ha i sitt flöde hade man kanske trott. Om camilla är väldigt intresserad av debatten kring problematiska ord så hade hon kunnat göra ett sådant inlägg någon gång rent allmänt utan att dra all uppmärksamhet åt jinder. Jag tror hon missar vilken makt hon har själv och att det är en sak att privat yttra sig om jinders språkbruk men i den ställning hon har offentligt blir det inget annat än ett drev. Mot ganska missriktad håll kan tyckas också.

#13 - L

Jag kan omöjligt vara team Jinder. Hon verkar vara en sån fruktansvärt osympatisk människa. Blir illa till mods över hennes attityd, och blir på allvar orolig över att hon beundras för sin "kaxighet"...

#14 - Hmm

@snonym: Jag kan omöjligt förstå ditt resonemang.
1 Det var ju jinder som beteer sig dåligt. Något hon dessutom satt i system. Det var två blondiner i podden som också blev kallade för hotor, och det utan tillägget att hon skojar (vilket inte ursäktar i min bok). Jinder är en offentlig person. Hade du sagt samma om det var Paolo som systematiskt kallade alla för horor? Att Camilla skulle ta upp det till en generell debatt?
2 Nu är det ju inte precis så att jinder står helt utan egen plattform, eller hur?

#15 - Anonym

@L Håller med dig fullständigt samt jag ser ingen kaxig person utan någon som är så rädd för att ses som tråkig går till alla plattityder för att försöka ses som creddig att hon för mig enbart blir töntig.

PS Jag tycker dock hon verkar ha en varm sida också när hon inte är i attack-mode.

#16 - Hmm

Hoppsan. Glömde namn.

Anonym #15 är jag. :)

#17 - Hanna

Jag är team Läckberg. Att kalla kvinnor för horor är extremt osmakligt. Petra här nedan har några riktigt bra poänger.

#18 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Det är löjligt att Wollin kallar Jinder för "smal musik". Har man sålt ut sin själ i Så mycket bättre så är man inte smal längre. Sedan förstår jag inte hur det med att "bete sig som en man" kan ses med positiva ögon av Wollin. Ska kvinnorna fortsätta ha sina förtryckare som förebilder? ;) Men självklart, Läckberg borde väl lämnat Jinder ifred. Jinder är ung och att vara extrem hör ungdomen till, inget mer med det.

#19 - Petra

#18, Jinder är 29 år... 😅

#20 - Malin

Så när män beteer sig som män så är det äckligt och de borde ändra sitt beteende men när en 29-årig tjej beteer sig på samma sätt så hyllas hon för att hon är kaxig och cool? Förstår inte alls logiken. Antingen är det önskvärt och häftigt med människor som slänger ur sig ord som h*ra till och om människor runtomkring sig eller så är det inte det. Punkt.

#21 - Malin

Tycker Läckberg har helt rätt, men hon borde inte ha slängt ut det över hela Instagram.
Är så trött på att kvinnor ska få bete sig som stövlar "för så beter ju sig män hela tiden". Gör det saken rätt?! Nej, föregå med gott exempel istället.

#22 - Ella

Tänker att Jinder gör lite som mörkhyade rappare gjort i USA, där de tagit tillbaka N-ordet. Eller som homosexuella har gjort med "bög", de har ändrat det från ett skällsord till något som beskriver dem själva. Folk har ju kritiserat Jinder för hennes kläder och abort, så känns mer okej att hon säger det än någon random man. Och ja, det är skillnad på att säga något skämtsamt och att helt på riktigt gå fram till någon och säga ett kränkande ord till deras face.

Gud vad folk verkligen går loss med sina PK-fasoner!

Läckberg är så sjukt märklig som försöker vinna kärringpoäng på sistone. Hennes barn ska minsann uppfostras med hård traditionell hand, sådär får man inte säga och bla bla... Hon kanske ska lägga lite mer tid på sina 10 ungar än att sitta och instagramma om trams.

#23 - Petra

Ella #22, ta tillbaka? Verkligen?

Är jinder en h*ra precis som svarta är n*grer och homosexuella är b*gar? Så vitt jag vet är inte jinder prostituerad och är hon inte det så är är det inte hennes ord att ta tillbaka.

Det är som att jag som vit person skulle kunna och "ta tillbaka" n-ordet. Det var inte mitt till att börja med.

#24 - S

#23 Petra
Verkligen?
Behöver man alltså ha varit prostituerad för att ha blivit kallad h*ra, och då ha rätten att reclaima ordet?
Vilken värld lever du i där ordet bara är en yrkestitel..?

#25 - Anna

#teamjinder alla dar i veckan

#26 - Juha

Det blir en konstig diskussion. Det börjar med att person A har en åsikt om hur man får använda ett ord som person B har använt. Då det är offentliga personer så delas det upp två läger och man pratar om att person A/B minsann är cool och hur kan person A/B gör si eller så.
Grundfrågan är väll "Hur får man använda olika ord" och vem bestämmer detta? Jag kanske är lite konstig men har undrat lite på sistone om just svordomar och skälls ord. Hur bedömer vi vikten och innebörden av dom. Om man tex skulle säga att Jinder i detta fall gjorde helt rätt i att använda ett ord som hon gjorde och alla börjar göra det , då försvinner väll laddningen ur ordet ? Blev lite svamligt men det var min tanke iallafall ! =)