bloggkommentatorerna

Alkoholens baksida
Anders Borgs snedfylla är något som diskuteras livligt just nu. Efter att han gjort bort sig på en fest och bland annat kallat folk för hora och visat snoppen så går han ut på Facebook och ber om ursäkt. Ni kan ju tänka er den skamsköljningen som förevigt kommer att förfölja honom nu. Den ångesten som han hade dagen efter och som kommer att förfölja honom resten av hans liv kan inte vara nådig. Med all rätt så klart. Han har gjort bort sig ordentligt och han borde be alla om ursäkt. Folk på festen kommer att ha minnen för livet att berätta på andra fester om när Anders Borg visade snoppen och var allmänt odräglig. Många kommer att vilja höra den fyllehistorian och skratta knäna av sig på Anders bekostnad. Lättade över att det var Anders och inte de själva som gjort bort sig. Han ÄR bortgjord för evigt även om folk förlåter honom. 
 
Men det är en sak som jag stör mig på i detta. Många förstår honom och andra gör det inte. Jag tror att det finns två läger här. De som har vuxit upp med alkohol och droger och vet hur det kan förändra den mest lugna och snälla individ och de som har varit skyddade ifrån det och inte vet hur det kan påverka människor eller en själv. De som inte kan förstå och som tycker att detta är oförlåtligt och som tycker att Anders är en ond människa kan aldrig ha varit skitfulla själva eller haft folk i sin närhet med alkoholproblem. Alkohol förändrar människor. Det kan alla som har haft en nära vän eller en förälder med alkoholproblem intyga. 
 
Så jag tror faktiskt inte att det är offren här som mår sämst om jag skall vara ärlig. Hade Anders varit nykter så hade hans beteende varit oerhört obehagligt och polisen hade blivit iblandad och han hade fått köras till psyket, men nu var det en fylla. En fylla som vi alla som lever i det här landet har godkänt genom att det är lagligt att dricka alkohol. Då är det så fel att stå och säga: -Drick, det är helt okej! men om det är så att man inte tål alkohol (vem gör det egentligen) och råkar få i sig för mycket eller bli alkis så är man en sämre människa. Ond och kvinnohatande i det här fallet. Den dubbelmoralen hatar jag så mycket. Det är exakt samma dubbelmoral som feta människor får höra. Det är helt okej att äta godis och bullar, men fan ta dig om du blir fet! Då kan vi skratta åt dig och säga att du borde banta och inte har någon karaktär. 
 
Anders Borg är ett exempel på alkoholens baksida. Det som kan drabba vem som helst, även om man tror att man är bättre än så. Han är dessutom man och en produkt av patriarkatet. Sen var det faktiskt så att han tafsade på män och de kvinnor som kom i vägen fick höra att de var horor. Ingen drar bögkortet här, bara kvinnohatskortet. Lite märkligt faktiskt. ;) 
 
Om Anders var stressad och pressad innan den här snedfyllan så blev det inte bättre nu. Mycket att förklara och många frågor att besvara. Rena rama semestern att vara finansminister om man skall jämföra. 
 
//Anna-Maria
 
 
 
#1 - Tone

Bra skrivet. Är uppvuxen med alkoholism och det är en sjukdom och min förälder är inte sig själv när hen är sjuk hen är en helt annan person. Dessutom så är det dumt att säga att ett beteende på fylla också respresenterar en människa. Visst har många ett mörker, en sorg, en ilska eller en frustation som kommer ut men beteendet behöver inte vara direkt synonymt med ens åsikter eller moral och utan det kan lika gärna handla om självskadebeteenden etc. Det är dumt att säga att någon exempelvis hånglade med någon på fylla och skulle ha velat göra det nykter också. Det kan finnas andra skäl till att hånglet ägde rum. Typ dåligt självförtroende eller självhat.

Däremot är Anders Borgs beteende problematiskt och har förstås med samhället och dålig kvinnosyn att göra på ett eller annat sätt och det är så störigt att media behandlar honom helt annorlunda än om han vore kvinna. Men man ska vara försiktig med att skamma folk som har problem med spriten. Så jävla mycket stigma bakom det. Dubbla känslor helt klart.

#2 - Anna

Intressant inlägg. Läste också LDs inlägg och håller med dig om att det är för hårt och onyanserat. Däremot finns det ju MASSA människor som INTE beter sig som as trots att de dricker, så det är en orsak men inte en ursäkt.
Jag tycker han betett sig vidrig och både han och de han utsatt för sitt snusk är nog rätt obekväma. Men, ingen har ändå skadats fysiskt (förhoppningsvis inte psykiskt heller... utom kanske Anders borg själv), så varför skamma honom så mycket? Han har gjort fel och han vet om det och har bett om ursäkt.
Att säga att någons ursäkt inte är värd något för att hen redan begått felet är att begära för mycket av människor. Sen kan man ju önska att alla vore perfekta, och särskilt i sammanhang som rör sexuella trakasserier att det inte fanns på kartan oavsett fylla.. Men nä, en ursäkt måste man kunna ta (om den är någorlunda allvarligt menad, och det tycker jag mig ändå kunna utläsa från ABs uttalande). Sen är det en annan sak om beteendet upprepas och han inte lär sig något..

#3 - Kamilla

Gillar inte att vi har ett samhälle där en kan bete sig på det viset och ursäktas med att en druckit alkohol. Om en inte kan bete sig hyfsat normalt trots att en druckit borde en inte dricka. Jävla alkoholnorm.

Hanapee sammanfattar det bra, tycker jag.

http://blogg.ng.se/hanapee/2017/08/done-att-forsvara-en-mansfylla

#4 - A-M

#3 Nej det är inte att försvara en mansfylla. Det är att folk som vet att de reagerar likadant på alkohol förstår hur en människa kan hamna i det läget. Det är mer att kvinnor och män går till sig själva och tänker: -Fy fan! Tur att det inte var jag.

#5 - Sofia

Fast om man hårddrar era resonemang. Är brott ok på fyllan?

#6 - Tone

Ett brott är ett brott en otrohet är en otrohet ett skällsord är ett skällsord på på fyllan eller nyktert. Det betyder fortfarande inte att det är en direkt skildring av personen i fråga sen behöver man inte välja att förlåta eller "skona" personen för det. Jag menade bara att det är fel att säga att en aktion på fyllan är ett facit på hur en människa är eller vad en människa tycker rent ge reellt.

Sen är inte allt svart eller vitt heller. Tror ingen menar på att alla människor som gör dumma saker på aldrig skulle göra det annars heller eller att det inte är problematiskt att bli så full att man beter sig helt förjävligt.

#7 - Tone

Och förlåt för min stavning, har dyslexi! ://

#8 - Lars

Jag vet att jag inte kan dricka alkohol och är nykter alkoholist sedan en del år. Om jag drinkar igen blir jag som Anders kanske eller ännu värre. Jag ställer till problem för mig själv och andra varje gång jag drinkar. Alkoholen förskönas många gånger. Men det finns en stor baksida. De flesta klarar av alkohol som festdryck . Men allt för många ställer till ett helv--e för sig själv å andra

#9 - Sofia

@Tone
Stavning bryr jag min inte om :-)

Är också uppvuxen men alkoholism, både förälder och nästan alla vänners föräldrar. Håller med om att det är en sjukdom men bara för att det är en sjukdom legitimerar inte det att bete sig hursom. Beteenden fortsätter även för att de är tillåtna.
Att det sker personlighetsförändringar när man dricker kan nog hända den ena och den andra men om man vet om att dessa och att dessa är destruktiva så bär man ansvar att begränsa sitt drickande. En personlighetsförändring behöver dock inte betyda att man gränsar till brottslighet som i detta fall. För hur farligt blir det om vi börjar resonera att alkohol är en ursäkt för att man begått en brottslig handling pga blackout? Hade det varit en kvinna (läs Gudrun Schyman) blir denne svartmålad för livet eller hade det varit en utländsk man som tafsat på kvinnor säg på en festival och skyllt på fylla så hade det blivit ramaskri och anmälnlngar. Så lite hyckleri är detta.

#10 - M

Jag förstår inte ditt resonemang Anna-Maria med att det var en fylla och att det kan drabba vem som helst. Jag har själv varit väldigt berusad och även såklart flera gånger vistats bland människor som är väldigt berusade. Det är klart att man ibland gör dumma saker när man är full. Kanske skriker, brölar och är allmänt bråkig och störig så att stämningen förstörs på festen - exempelvis för att man är missnöjd med sovplatsen som i Borgs fall. Fine om det bara varit det. Men att en man i 50 års åldern (?) tar fram sin penis inför festdeltagare som inte bett om det, vill jämföra storlek, tar andra män på deras könsorgan och kallar kvinnor för förolämpande saker finns det ingen alkohol som kan ursäkta. Jag tänker snarare att det är en obehaglig sida som Borg lyckats hålla i schack när han är nykter som nu visar sig. För vart ska vi annars dra gränsen för vilka brott och beteende som kan viftas bort med att "det var en fylla?"
Anders Borg tog kvinnor på brösten och könsorganen? – "Hade Anders varit nykter så hade hans beteende varit oerhört obehagligt och polisen hade blivit iblandad och han hade fått köras till psyket, men nu var det en fylla."

Anders Borg försökte tilltvinga sig sex av en tjej? - "Hade Anders varit nykter så hade hans beteende varit oerhört obehagligt och polisen hade blivit iblandad och han hade fått köras till psyket, men nu var det en fylla."

Jag förstår inte heller resonemanget om att det är dubbelmoral att säga att det är okej att dricka men inte okej att göra bort sig. Det är okej att bli berusad, det är okej att göra bort sig så att man skäms ögonen ur sig dagen efter, men det är INTE okej att begå brottsliga handlingar och sedan vifta undan det med att det var en fylla och "alkoholen förändrade mig".

Svar: Jag har heller aldrig gjort något brottsligt på fyllan, men de flesta har väl varit onyktra och gjort saker de inte hade gjort annars? Har inte du eller någon du känner gjort det? Men var går gränsen? Ja, jag vet inte. Det som är olagligt är olagligt. Där har du en gräns. Var går gränsen för vad som är oförlåtligt? Det är en annan fråga. Och den frågan bör väl egentligen främst de drabbade svara på. Men det är väl klart att det är värre att tvinga till sig sex av en tjej än att visa könet på en fest med 60 pers. Jag antar att de andra 60 personerna på festen inte alls kände sig lika utsatta som en ensam tjej som blir tilltvingad sex hade känt sig. Men det vet ju bara deltagarna på festen.
Det är inte ok att begå brott bara för att man är onykter. Det håller inte i rätten. Men alla brott är inte lika allvarliga. Inga drev skapas mot de som kör för fort till exempel.

//Mia
bloggkommentatorerna

#11 - Cecilia

nu tappade ni en läsare av den här bloggen. Så otroligt besviken på alla som försvarar hans beteende. Han är inte alkoholist (vad man vet iaf) så jag tycker inte att det går att jämföra. Så många fyllor jag haft & varit med om hos andra som INTE slutat med sexuella ofredanden. Hans beteende går inte att skylla på alkoholen. Så jävla trött på att män alltid kommer undan med sånt här!!!!!!

Svar: Vi tappade alltså en följare enbart på grund av det här inlägget? Otroligt faktiskt, med tanke på att vi bloggat i nästan tio år och bör vara värda en mer nyanserad bedömning än så. Men är man snabb på att döma, så...//Mia
bloggkommentatorerna

#12 - Jossan

Nä va fan. Detta är way beyond dåligt fyllebeteende. Känner inte EN ENDA man som skulle bli så här oavsett berusningsgrad (och där ingår män som har problem med alkohol). Sluta ursäkta wtf!!!

Svar: Alltså, vissa slåss ju och skadar andra människor allvarligt. Men jag har inte heller stött på just det här beteendet på någon fest, och det ÄR olagligt, men är det verkligen oförlåtligt? Och ÄR det en spegling av Anders Borgs verkliga och innersta själ? Jag tror inte att det behöver vara så eftersom jag vet att bra människor kan göra sig skyldiga till märkliga saker på fyllan. (Däremot är jag inte särskilt intresserad av att försvara Anders Borg specifikt. Jag är inte någon sorts fan av honom, och har aldrig varit.)//Mia
bloggkommentatorerna

#13 - Lina

Mår oxå illa av detta försvar av han beteende :(

#14 - Anonym

Tack för ett nyanserat inlägg i debatten. Självklart är hana beteende oacceptabelt men jag tror aldrig han skulle bete sig så nyktert och med alkohol kan man få "snedfylla" och även den bästa kan bli en idiot. Så ja absolut han har betett sig oacceptabelt men han har också bett om ursäkt. Kan bara tänka mig vilken ånger (med all rätt) han har.
Sedan att folk försvarar hans beteende med att det händer alla är sjukt... för det gör det inte. Och det är inte normalt!

#15 - Anonym

Tack för ett nyanserat inlägg i debatten. Självklart är hana beteende oacceptabelt men jag tror aldrig han skulle bete sig så nyktert och med alkohol kan man få "snedfylla" och även den bästa kan bli en idiot. Så ja absolut han har betett sig oacceptabelt men han har också bett om ursäkt. Kan bara tänka mig vilken ånger (med all rätt) han har.
Sedan att folk försvarar hans beteende med att det händer alla är sjukt... för det gör det inte. Och det är inte normalt!

#16 - Alex

Förstår verkligen inte hur det kan försvaras. Hade ni sagt samma sak om han hailat och betett sig nazistiskt? För hur man beter sig på fyllan speglar alltså inte alls ens värderingar utan det är enbart alkoholen som talar? Fyfan vilket äckel och att han försvaras är nästan lika äckligt.

Svar: Men ingen har sagt att hans beteende är ok! Dock måste jag erkänna att jag vid minst två gånger varit på fester då killar heilat. Jag vet att det inte är ok, det är brottsligt, och jag har inte tyckt att det har varit kul. Men jag har heller inte anmält eller krävt personens avgång (från typ kontoret eller bilverkstaden), eller skrivit blogginlägg om att beteendet är oförlåtligt och något som aldrig kommer att glömmas (dock minns jag det uppenbarligen än, tio år senare. Skammens dom är också ganska hård.)//Mia
bloggkommentatorerna

#17 - Lorissa Lovebomb

herregud, han borde sitta i finkan vid det här laget - nykter som onykter. Det här är inget att skylla på snefylla, det här är en vidrig människa.

Svar: Det skedde i fredags... Tycker du att han bör hamna i fängelse utan rättegång? Att det ska göras något slags undantag bara för att det här brottet är extra allvarligt? Det här brottet är väl normalt sett inte ens något som leder till fängelse? Särskilt inte om man är ostraffad. Böter är väl det rimliga att vänta, om det nu leder till straff.
//Mia
bloggkommentatorerna

#18 - L

Bra inlägg! Allt är inte svart eller vitt.

#19 - L

Alla som nu menar att Anders är ett vider: vad ska han göra i det här läget? Ta livet av sig? I det här läget skulle det inte förvåna mig om han vill det,

#20 - Tess

Läs Nina Åkestams FB inlägg om Anders Borgs fylla och ursäktande kommentarer. Det är sakligt och on point.

Detta inlägg av Anna-Maria är osakligt och missar målet helt.

SÅ.BESVIKEN. på dig Anna-Maria


Svar: Svar: Vet du vad jag blir besviken på. Jag blir besviken på folk som inte har empati nog att se andra människor som just människor med fel och brister. Folk som sätter sig över andra och tror att de är så mycket bättre och att det aldrig skulle hända dem själva. Vad som helst kan hända under drogers inverkan. Jag undrar också vad de som inte ens tycker att Anders borde be om ursäkt för sitt beteende, för att det han har gjort är inget han kan få förlåtelse för, tänker att han skall göra? Skall han få fängelse för detta, (trots att ingen av offren anmält)? Ska han få böter? Ska han ta livet av sig? Vad är det rättmätiga straffet? Sen säger en del att man inte hade backat en medsyster i detta om hon hade visat snippan och sagt horbock till karlar. What? Det är klart att man hade gjort det. Självklart hade man inte accepterat beteendet men man hade stöttat det ras till människa som en sån handling på fyllan gör en till. Den ångesten och den skam den här människan kommer att få genomlida livet ut för en sån sak är enorm och straff nog. Så hade det hänt någon av mina vänner (speciellt kvinnliga) så hade jag backat dem fullt ut och funnits där som stöd med all min kärlek. Det kan ni komma ihåg när ni är besvikna på mig idag. //Anna-Maria
bloggkommentatorerna

#21 - Elin

Bra och nyanserat inlägg, anser jag. Ibland måste vi se till människor som individer och inte bara som en del av en grupp i samhället som många föraktar och som anses ofta bete sig svinaktigt (d.v.s. män). Kan vi se Anders Borg som en människa - en människa som behöver hjälp och som nu har sökt hjälp (enligt nyhetsrapporteringen). Varför ska denna individ straffas för att många andra män beter sig som svin? Han har uppenbarligen en egen problematik som han nu försöker komma till rätta med. Var inte så snabb med att sätta honom i facket "ännu en man som beter sig svinaktigt och som hatar kvinnor".

#22 - Hanna

Mycket väl rutet.

#23 - Anna

Forskning på området visar att du endast delvis blir "personlighetsförändrad" på fyllan. Du blir t ex inte rasist och börjar använda dig av n-ordet för att du är full, utan du tyckte det var ok som nykter också men var då tillräckligt socialt kompetent för att inte använda ordet. Jag har också gjort många dumma grejer på fyllan, men det fanns ju ändå där inom mig. Alkoholen blottade svagheterna. Så AB kan knappast ursäktas tycker jag. Om någon kör rattfull, bör straffet vara lindrigare för att personen var förändrad till sin personlighet pga alkoholen? Nej.

#24 - Jod%2525E5

Jag har varit full fler gånger än vad som är hälsosamt. Fått blackouter och betett mig som ett as. Men jag har aldrig blivit rasistisk på fyllan. Jag har blivit pinsam, jobbig och kissat på mig ja. Men jag har aldrig visat fittan för folk, blivit rasistisk eller visat fittan för festfolket. Någonstans har det alltid funnits en gräns, men för män verkar den gränsen jävligt flytande. Det är ok, alla har vi varit där, han var ju full ffn. Verkligen? VERKLIGEN?

Svar: Svar: Nej, men det kunde lika gärna ha varit så att du hade gjort det och hur hade du velat att folk skulle ha behandlat dig då? Om någon kommer och säger att du gjorde de här sakerna och du inte minns och sen får du ett jävla drev på dig och dina ursäkter godtas inte och du blir helt ensam. Är det så vi skall behandla varandra? Hade någon av mina vänner gjort så på fyllan så hade de behövt allt stöd i världen och kärlek. //Anna-Maria
bloggkommentatorerna

#25 - Anonym

Det är inte mer eller mindre allvarligt för att det är Anders Borg. Absolut inget blir bättre av att han ska fördömas som person. Handlingarna är verkligen inte okej. Men att bortse från alkoholens påverkan och sjukdomen beroende är bara kontraproduktivt och hindrar andra från att söka/få hjälp. (min mor misshandlade mina djur och jag fick uppfostra mina syskon så tro inte att jag inte vet hur illa det kan vara)

#26 - Sara

Är uppvuxen med en alkoholiserad förälder, och förstår inte alls resonemanget att om man sett det på nära håll förstår man och vet att det kan hända vem som helst. Jag är så fruktansvärt förbannad på min förälder. Jag hatar det hen gjort när hen var full. Klart som fasen jag inte bara glömmer bort det när hen är nykter. Det är ju samma person, nykter eller ej. Alkohol ändrar inte vem personen är, den gör vissa drag extrema. Tycker det är att ta så lätt på folks illa beteende, inte en chans att man får skylla på att man var full om man begår ett brott. Inte en chans att man får förstöra en barndom och skylla på alkohol.

#27 - Lisa

Det här håller jag inte alls med om. Du uttrycker det nästan som om det är synd om honom?
Jag retar mig på hans ursäkt, "drabbades av en blackout", som om den bara flög in i honom och gjorde honom till ett monster. Fyllor drabbas man inte av... Hade han haft någon stake och varit en gentleman (som många verkar tycka i kommentarsfältet) hade han sagt som det var: jag drack för mycket och jag blev redlös. Hade han varit en gentleman hade han stoppat ryggdunkandet och skrivit "nej, det är inte mänskligt, detta händer inte varenda medelålders man på fyllan". Det är mänskligt att göra misstag, absolut, men då får man också stå upp för dem och inte göra sig till en passiv person som råkat "drabbats av en blackout" som om han fick en stroke eller nåt.

#28 - Lorissa Lovebomb

Jag ville bara uttrycka mitt missnöje, är olyckligt okunnig inom rättsväsendet.

#29 - Blomma

In Vino Veritas. När jag har blivit för full har jag spytt och gått hem. Tror inte att när tex Mel Gibson är full och säger att alla världens krig är judarnas fel så är det spriten som förändrat honom. Han tror på det där innerst inne men säger det bara högt när spärrarna släppt.

#30 - Sara

Klart han förtjänar kritik! Har inget med empati att göra. Och nej, det kunde inte "lika gärna varit jag". Det är själva poängen. Trist om ni känner människor som kan bli så här på fyllan, det gör inte jag. Som nån sa, in vino veritas.

#31 - Sofia

Vilken dålig attityd som ges till svar i kommentarerna. Har man ett kommentarsfält får man väl tåla olika åsikter.

#32 - Sara

#31: Verkligen. Tyvärr upplever jag ofta att ni låter väldigt defensiva och typ otrevliga när ni har avvikande åsikter än andra...

#33 - Hmm

Sofia #31: På vilket vis har Anna-Maria haft dålig attityd? För att hon fortsätter att inte hålla med?
Tycker det är så tröttsamt att det slängs med utryck att man har dålig attityd för att man svara som man blir tilltalad samt att man står på sig för sin åsikt.

Anna-Maria: Mitt problem är inte Borgs ursäkt utan sättet som han får uppbackning på. Vad som sägs i hans försvar. Det hade kunnat ges på ett helt annat vis där man fortfarande förkastar vad som skett men stöttar att han ska söka hjälp tex.

I övrigt..

"Sen säger en del att man inte hade backat en medsyster i detta om hon hade visat snippan och sagt horbock till karlar. What? Det är klart att man hade gjort det. Självklart hade man inte accepterat beteendet men man hade stöttat det ras till människa som en sån handling på fyllan gör en till.."

Men eller hur! Alla dem som gastar på borg just nu är jag säker på hade ställt upp för sin syster, och som det sig bör. Att hävda något annat är att vara i försakelse.

#34 - Hmm

#32
Hade ni sagt det om Mia hade jag varit mer benägen att hålla med, men har inte sett det på samma vis med Anna-Maria annat än i undantagsfall, och det här var inte ett av dem.

#35 - E

Bra skrivet Anna Maria. Det finns människor som blir totalt personlighetsförändrade under alkpholpåverkan. Det är inte alltid ens innersta som kommer ut och förstärks.. Men det är antagligen ett tecken på att man mår dåligt på något sätt. Jag hade en tjejkompis som brukade kalla mig alla möjliga saker när hon druckit sig berusad. Dagen efter hade hon blackouts. Är ganska säker på att det var en kombination av alkohol och dåligt mående som ledde till hennes beteende.

#36 - Asta

Jag har fått en..ja men vi kan kalla det som Anders:black out på fyllan en gång. Jag kommer ihåg noll. Jag betedde mig inte som mig själv. Gjorde narr av folk jag kände på helt fel sätt.
Hade djup ånger länge. Många var väldigt arga på mig(såklart). Det enda jag kunde skylla på var alkoholen för ja kom inte ihåg något. Men folk ville inte acceptera under lång tid...
Vet inte vad jag ville med detta... kanske inflika att man faktist kanske kan ha en black out? Utan att försvara honom allt för mycket. Det var riktigt sunkigt det han gjorde men han kanske faktiskt inte hade kontroll på sig själv?

#37 - ab

Tycker inte att han är 'ond' men att blotta sig och att ta andra människor i skrevet är sexuellt ofredande.

#38 - Emma

Hej!
Jag har precis blivit mamma och är på jakt efter bloggar med nyblivna eller relativt nyblivna mammor. Någon som kan tipsa om någon bra? :)

#39 - Shark

Massor av plus för det här inlägget i debatten! Håller med A-M till fullo.

Jag har fastnat mycket i det att människor dömer honom baserat på denna isolerade händelse, att de målar en bild av hela hans person utifrån denna skärgårdsfest. Jag fastnar också i att många verkar leva kvar i någon antikens tro om att sanningen kommer ur vinet. Att OM man GUD FÖRBJUDE gör någonting kränkande i fyllan så har man det helt sonika I SIG. Som att det nyktra jaget bara är en täckmantel och en falsk utsida och det rätta jaget kommer fram under berusning. Känns mycket logiskt? NOT.

Jag märker också att de som står fast vid att han har djävulen i sig och är ett sexistiskt svin ALDRIG varit upplevt någonting liknande själva. Är all alkoholrelaterat våld och kränkningar eller bara 'olämpligt' beteende kopplat till människors rätta jag? Vilket märkligt sätt att se på det. Men jag kan förstå att man gör det om man aldrig upplevt en blackout eller att man fått berättat för sig dagen efter hur okaraktäristiskt och dumt man betett sig kvällen före.

Om det värsta ni gjort är att köpa tio cheeseburgare eller plinga på alla cyklars ringklockor så är jag glad för er skull. Det visar att ni kan hantera alkohol rätt bra. Och i dagens Sverige är det ungefär den finaste egenskap man kan ha.

Ett tvivelaktigt beteende i berusning kan - håll i er - ha med ANDRA faktorer än att man är ett monster eller att man mår dåligt. Det kan bero på att man fysiskt inte förbränner eller kan hantera alkohol. Simple as that.

Att man beter sig illa och säger dumma saker har ingenting med ens personlighet eller riktiga åsikter att göra. Man slutar att bry sig, och har inga spärrar.

Anders Borg betedde sig mycket dåligt naturligtvis och alkoholen är ingen ursäkt men en förklaring.

#40 - Lotta

OM han nu begått dessa handlingar, så är det ett brott. Sexuellt ofredande. Jag är nästan mest chockad över att så många säger att det kan hända vem som helst och skyller på alkoholens inverkan. Är han skyldig till sexuellt ofredande räcker det inte med en ursäkt... De som menar det, och det är många, sänder ut helt fel signaler: Man kan inte begå sexuellt ofredande, skylla på spriten och sen komma undan med en ursäkt. Men det räcker nu!!! Anmäl Anmäl! Anmäl! På rockfestivaler har våldtäkter tyvärr förekommit i typ ett halvsekel, sen det började bli populärt, men nu börjar kvinnorna säga stopp! Och då kryper rasister fram och skyller allt på invandringen! Och då en vit svensk man i 50-årsåldern (!) gör sig skyldig till sexuellt ofredande då är det tydligen något "som händer alla"! Fatta!

#41 - Ella

Jag tycker man både kan ha förståelse och kritisera Anders Borg. Ja, det han gjorde var vidrigt, brottsligt till och med, och han SKA ha kritik. Men å andra sidan är detta kanske den händelse som får honom att förstå att han behöver hjälp? Får man denna sortens "blackout" som vuxen framgångsrik man så finns det en stor sannolikhet att alkoholism eller annan psykisk sjukdom ligger bakom. Det skulle inte förvåna mig om han går på SSRI, som ofta kan utlösa en mycket värre fylla än man annars fått på samma mängd alkohol.

Det usla i hans beteende är väl den halvkassa ursäkten!? Han hade ju behövt snacka ur skägget, be om förlåtelse på riktigt, inte bara nonchalant skylla på att han "drabbades" av blackout. Han tar inget ansvar. Typiskt alkoholistbeteende...

Vi måste kunna både kritisera hans beteende, men ja, självklart också förstå att han är en vanlig dödlig människa som kommer begå misstag precis som vi andra. Obs att inte alla beter sig såhär, så klart, men många av oss har ljugit, varit stupfulla, flirtat med fel person, osv... Förståelse behövs absolut också.

#42 - Sosso

Allting är inte svart eller vitt. Jag stödjer verkligen inte vad han har gjort, men det finns så många som har fått snefylla och gjort många dumma saker, som kan relatera till hans beteende.
Det han gjort är brottsligt och bör få en konsekvens. Men han har redan nu fått ett hårt straff, genom att många ser honom som ett vandrande svin. Så han borde få både en spark och klapp, för just nu kan han inte må bra....