bloggkommentatorerna

Enorm trötthet och stress
Stefan Lindström med bloggen "Pappa varannan vecka" som tidigare var gift med Angelica Lagergren har precis samma tankar som jag har när det gäller att börja jobba igen efter semestern. Vilken massiv trötthet. 
 
Den tröttheten som jag har känt den här uppstarten är enorm. Jag är i och för sig inte riktigt kry (halsont osv) vilket så klart gör sitt till men vilken chock det var för kroppen att sätta igång igen efter sju och en halv vecka. Det kan inte vara nyttigt att ha så långa ledigheter och jobba så intensivt när man väl jobbar. 
 
Stressen kommer tillbaka som ett brev på posten för många när livet återigen skall pusslas ihop. Det är så hemskt att det skall vara verkligheten. Vad håller vi på med egentligen?
 
Läs den här grymma artikeln av stressforskaren Peter Währborg. 
 
//Anna-Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - Elise

Jobb- och stresstänket i Sverige känns rätt urballat. Proppar i oss antidepressiva och sömntabletter, går hos psykolog hos företagshälsovården, köper självhjälpsböcker vi inte hinner läsa, dämpar den höga pulsen och rödflammiga kinderna med betablockerare, köper matkassar med mat vi inte gillar men vem hinner och orkar handla?! Och så vidare...
Har alltid undrat över dessa långa semestrar många har. Hur mycket gör de för välbefinnandet i längden? Mår man bättre en tisdag i november när man jobbar över till kl. 19:00, för att man varit ledig i 7 veckor i juli-augusti? Jag är tveksam.
Jag tror hellre på långsiktiga lösningar. T.ex. 6 timmars arbetsdag hellre än dessa långa semestrar (klart man ska ha semester men ja, ni fattar!). Då tror jag inte ångesten hade varit lika stor när man står där första jobbdagen i augusti och ser jobbhögen framför sig. Man hade hunnit med återhämtning i vardagen, inte enbart några sommarveckor! Ingen skulle få för sig att borsta tänderna i en timme varje söndag och aldrig annars i veckan, men med vila verkar vi ha anammat det tankesättet, att man får vila under X veckor på sommaren, men sedan är det full stressrulle i 10-11 månader!
(För de som inte avgudar sommarvärme, och har ett jobb som tillåter det, så kan jag tipsa om att testa ett år med "höstsemester"! Om en vecka är jag ledig i 4 veckor, så när ALLA andra är tillbaks på jobbet och ska slita, då ska jag ha det gött! I alla fall inom mitt arbete är det lugnare att arbeta på sommaren, så jag har haft ganska slöa dagar nu i en månad i alla fall. Så jag går från ganska slöa dagar till full ledighet. Bara ett tips. :) )

#2 - Sofie

Och jag kan tipsa om att helt enkelt nöja sig. Jag och min partner har flyttar från Stockholm tillbaka hem till vår småstad där vi har råd att bo i hus nära centrum (nära jobben), har fem minuter till förskolan, centrum, jobben osv. Vi kommer visserligen inte bli rika eftersom lönenivån är låg men vi njuter istället av livet varje dag utan stress.

#3 - Blomma

Varje år är jag fast besluten att inte hamna i samma idiot-stress-fälla som tidigare. Det här året ska minsann bli annorlunda. Och varje år hamnar jag där ändå.