bloggkommentatorerna

Galna grannar
Tillhör dem som tycker det är festligt att höra om grannfejder. Vet inte varför, men jag blir uppiggad av folk som beter sig helt irrationellt. Satt därför och skrattade förtjust när jag läste om Fornis förbannade gamla granne. Hur hon sopade ner skräp på Fornis kille som låg på balkongen och solade. "Tål man inte någon fest om året så ska man flytta till hus", tycker Forni. Vi bor i hus, och här säger man om samma sorts människor "tål man det inte så ska man flytta ut i skogen". Det finns alltid folk som retar sig på grannar, överallt. 

Vi har också en argbigga, som stör sig på att vi inte har tillräckligt fint på vår tomt. Obs, vi har absolut inget skrotupplag, men däremot har vi en bit naturtomt, där träd och buskar får växa fritt, under ett begränsat område. Vår granne har svårt att acceptera det, men nu verkar hon vara för gammal för att bråka, för det har varit lugnt ett tag. 

Men det ÄR ju inte kul, för man blir så begränsad i sitt eget hem, när man har en pågående fejd alldeles utanför dörren. Man VILL ju inte vara ovän med folk. Man VILL inte vara ett irritationsmoment. Förstår faktiskt folk som flyttar om det är riktigt illa. För vad ska man göra? Vad ska Forni göra? 

//Mia
#1 - Sanna

Vi hade en granne (en gubbe) som störde sig enormt på vår katt (som aldrig gick lös utan när han var ute satt han i löplina som bara sträckte sig runt vår uteplats). Själv hade han en schäfer som han inte hade någon pli på, den drog och slet och skällde när de gick förbi oss, han skadade sig någon gång i handen för att hunden drog så hårt och det var givetvis vårt och vår katts fel 🤔 han kunde dessutom gått en annan väg utan att det blev en omväg men han skulle prompt förbi oss hela tiden. En gång borstade han hunden på gräsmattan i närheten av vår uteplats, vi satt och åt frukost och jag ser i ögonvrån att hunden kommer springande lös så jag rusar ut och skriker (katten satt i löplinan ute), först då ropar han tillbaka hunden och säger att den "slitit sig". Han stod och höll i kopplet så han hade släppt den lös med flit. Helt sjuk var han. Polisanmälde honom efter det och då blev det lugnare (hände inget med polisanmälan). När vi skulle flytta gick han förbi och sa att det skulle bli skönt att slippa oss...usch, mådde så dåligt varje gång jag såg honom när vi bodde där.

#2 - Hmm

Måste nog hålla lite på hennes granne där.

Lika lite som att det inte är ok att grilla på balkongen lika självklart borde det vara att man inte röker där.

De vill inte ha rök i sun lägenhet men tycker det är ok att grannen ovanför ska ha det på sin balkong och hon har rätt, har hon öppet så går det in i hennes lägenhet också och hon ska inte behöva ha stängt pga dem.

Pallar de inte gå ut på gården så får de snällt röka under sin köksfläkt. Drabba inte dina grannar med din skit.

Slut på rant! :)

#3 - Tove

Jag förstår Forni som att henne största problem med grannen inte är sakfrågorna (ibland bedömer man olika ang vad som är okej och inte), utan att grannen drar igång med fulla och arga utskällningar så fort hon blir irriterad, istället för att bara vänligt och bestämt säga till. Verkar riktigt trist.

#4 - Charlotte

När jag bodde i lägenhet för några år sedan störde jag mig enormt på att grannen under hade högljutt sex med fönstret öppet....hade väl egentligen inte spelat så stor roll om det inte vore så att grannen under var min bästa kompis! #dogpinsamhetsdöden

#5 - Hmm

Tove: Jag håller väl egentligen med dig men det kan lika gärna vara så att grannen bitit ihop och sedan så var det en grej som fick bägaren att rinna över.

Om det nu är så som Forni skriver att de regelbundet står och röker på balkongen och grannen vet att hon inte har någon laglig rätt att säga ifrån men stört sig rätt länge på det så kan det varit så att hon väntat på första bästa tillfälle där hon har rätt att säga ifrån och klämde då till ordentligt för det som hon tycker borde vara självklart att man bara inte gör.

Min gissning. Det röks på balkongen varje dag. Hon har fått nog trots att hon inte har lagen på sin sida.

Två sidor på varje mynt.

PS Jag har inga rökandes grannar, men råkar ofta ut för dem när jag är på hotell och det är mycket störande.

#6 - Ida

Det värsta tycker jag är folk som bosätter sig på landet i närheten av lantbruk eller stall och därefter klagar på flugor eller lukt. Flugor och lukt hör tyvärr till om en vill bo i öppna landskap, bara att acceptera eller att skaffa sig ett boende som ligger långt från närmaste lantbruk.

Själv byggde jag hus tre kilometer från ett flygfält och ångrar det bittert varje sommar när flygplanen viner över kåken. Men får ju skylla mig själv att jag inte kollade upp det och skulle aldrig klaga på de olika klubbar som håller till vid flygfältet.

#7 - Sönderkokt

Det borde vara olagligt att röka på balkongen. Cigarettrök ger mig migrän, svår sådan, hela dagar och kvällar blir förstörda. Min arbetsprestation och studieförmåga raseras fullkomligt pga att jag blir SÄNGLIGGANDE och måste ha medicinering som ändå inte hjälper, och ger minst lika svåra biverkningar som migränen. Jag är inte i en ekonomisk situation som tillåter mig att bo i villa (är student, och skulle förvisso inte annars heller gärna prioritera den tid och det engagemang som krävs för att ta hand om ett hus i nuläget, och inte vill jag heller gärna pendla i timmar om dagen, men man tvingas ju till dramatiska åtgärder då andra är egoistiska om icke-livsavgörande lyxproblem som att röka på sin balkong istället för att åka ner), och rökande grannar förstör bokstavligt talat mitt liv. Röken kommer in genom fönstret, och det blir ju så varmt och kvavt i gamla lägenheter under sommarhalvåret att man inte kan må bra om man har fönstret stängt. Likförbannat är jag fängslad till att koka ihjäl inomhus och kvävas av den tjocka luften då grannarna likväl har rätt att röka på balkongen. Jag längtar till dagen då cigaretter förbjuds till 100%. Jag lägger mig inte i när människor förstör sina egna liv men när det drabbar andra så känner jag att det är upp till staten att ta tag i saken på riktigt. Rökare kan vän likväl snusa om det nikotinet de vill åt, måste vi som mår fullkomligt skit av deras rök bara "lära oss att leva med det"? Helt enkelt acceptera ett liv kantat av migrän som gör att jag vill ta livet av mig, bara pga att människor skiter i andra än sitt eget bekväma arsle? Trots att jag utöver migrän orsakad av cigarettrök skulle kunna leva ett fantastiskt och friskt liv och njuta av tillvaron, så cigarettrök är det enda som påverkar mig så starkt som det gör. Fy jäkla sjutton. Egoistiska, värdelösa människor, alla som vägrar anpassa sin rökning utefter att det inte ska störa andra.

#8 - Kamilla

Forni ska sluta röka på balkongen. Finns nog inget som är så svårt att hantera i grannväg som grannar som röker på balkongen under en.

#9 - Sönderkokt

Efter att min initiala frustration ang. offentlig (i detta fall balkong-) rökning lagt sig kommenterade jag följande under Michaelas inlägg.

Det inväntar att godkännas och jag hoppas verkligen att hon, trots att det nog inte var det svar hon önskat sig, godkänner det för det är alltför få som känner till vad som faktiskt gäller när det kommer till att bo i ett flerbostadshus.


"Alltså Michaela. Precis som du anser att ”står man inte ut får man flytta till hus” så är det faktiskt så att måste man spela musik, vara högljudd, röka på balkongen, och inte är beredd att lägga av om det stör grannar, så får man faktiskt flytta till hus. I en villa kan du röka och spela musik bäst du vill.

Det är inte min åsikt, utan ett faktum.

Alla har rätt att bo i ett lägenhetshus utan att bli störda. Det är givetvis skillnad på naturliga ljud, och de störningar ni utsätter era grannar för. Att barn gråter eller att det är så lyhört att fotsteg hörs kan man inte göra så mycket åt. Det är sådant man snällt får acceptera. Men man får enligt svensk lag inte spela musik så att det stör, oavsett tid på dygnet. Inte heller vara högljudd på balkongen om det stör grannar.

Hur skitnödigt du än tycker att det är så har din granne faktiskt rätt när det kommer till vissa saker.

Alla människor är heller inte i en situation där det fungerar att ”ta hänsyn” till att grannar vill festa till det ”då och då”. I ett lägenhetshus bor det ofta människor vägg i vägg åt flera olika håll, och har samtliga omkring en rätt att störa med jämna mellanrum så blir det sammantaget rätt ofta även om varje person anser att de gör det sällan. Oftast så är det även skrivet i föreningsstadgarna att det ska vara absolut tyst efter 22. Det ger en inte automatiskt rätt att leva rövare framtills dess.

Det kan finnas tusen orsaker till att man inte vill/kan ha grannars fester runtomkring sig, människor kanske jobbar eller studerar hemifrån, kanske jobbar de udda tider och måste få sova under timmar under vilka du tycker att du visst får spela musik, etc. Eller så bara vill man ha tystnad och lugn och ro i sitt hem av ingen särskild anledning, och det har man rätt till, och ens granne har inte rätt att kränka den rättigheten hur mycket man än tycker att man borde få spela musik. Då får man lyssna i hörlurar.

I ditt fall gör ju din granne precis lika fel som ”ger igen” och rent allmänt beter sig ohyfsat. Sopa skräp på er balkong/din kille har hon givetvis ingen rätt att göra och om jag var du skulle jag kontakta styrelsen ang detta. Men i sakfrågan det från början handlade om hade hon faktiskt inte fel, störs hon så är det din skyldighet att stänga av eller sänka musiken tills att hon inte längre störs av den.

Och rent krasst, att hon ger igen med samma mynt gällande musiken rättfärdigar inte ert musikspelande. Ett fel gör inte ett annat ogjort. Ni gör båda fel helt enkelt.

Jag hoppas att er fejd kommer lägga sig och att ni i framtiden kan få en mindre infekterad relation, det är alltid tråkigt att han osämja grannar emellan.

Och ang rökning, det är fruktansvärt ohyfsat och egoistiskt att inte ta hänsyn till att det stör grannar. Som rökare kanske det är svårt att inse men ens rökning kan få svåra konsekvenser för andra. Personligen får jag svår migrän av cigarettrök, och skulle tvingas att alltid har fönstren stängda om jag hade grannar som rökte, då min migrän blir så svår att hela dagarna förstörs, jag inte kan varken studera eller gå till jobbet, jag helt enkelt pajar, har när jag bott på tidigare adresser fått sjukskriva mig pga att jag fått in cigarettrök och det har känts som att någon slår en slägga rakt i huvudet på en. Man ska inte behöva utsättas för sådant inne i sitt eget hem. Och alla har inte ekonomisk, eller fysisk, möjlighet att bo i villa. Man ska kunna leva utan att drabbas av sina grannars rökning även om man inte är i en situation som tillåter en att bo i villa. Och du vet hur det blir i lägenheter sommartid, man avlider av kvav och varm luft om man inte kan vädra. Man blir helt enkelt fångad i en mardröm oavsett hur man g

#10 - Sönderkokt, fortsättning!

... Man blir helt enkelt fångad i en mardrömmen det oavsett hur man gör, om man har grannar som vägrar ta hänsyn med sitt rökande. Så snälla Mikaela, vet ju att du är en god och medmänsklig person, så du förstår säkert bara du tänker efter, du kan väl snälla sluta med rökning på balkongen i vart fall om grannen uttryckligen bett dig. Cigarettrök kan orsaka andra oerhört lidande, i sammanhanget är det en minimal ansträngning att gå ner på gården och tända ciggen någon annanstans än i anslutning till porten eller andras fönster/balkongen. Jag får så svår migrän att jag vill ta livet av mig när jag blir instängd i min lägenhet med andras cigarettrök. Jag är nog inte ensam om att drabbas såhär.

Vanligtvis kan man ju grannar imellan hitta en nivå som fungerar för alla, och man kan ”ge och ta”, precis som du beskriver, men faktum är att finns det någon som blir störd så är det dennes rättighet att slippa bli det, oavsett om grannarna tycker det är absurt eller ej.

Hoppas att du inte tyckte jag var hemsk nu, jag förmodar att detta inte var det svar du ville ha! Haha. Jag vill tillägga att det jag skrivit inte är mina personliga åsikter, utan baserar det på tidigare utfall i granntvister. Jag har en del kunskap och erfarenhet i ämnet, då jag kommit i kontakt med liknande fall, inte bara privat men även i mina studier och i mitt arbetsliv.

Ja, förutom det om rökning då, anser att rökare som inte tar hänsyn till grannar är hemska, egoistiska och rent utav empatistörda personer…. Rökning är faktiskt inte livsviktigt, och dessutom högst självvalt, och absolut inte något man måste göra på sin balkong som oftast ligger i anslutning till andras balkonger och fönster. Men att man ska kunna ha en fungerande vardag ÄR livsavgörande, och grannars rökning kan sabba det för många personer. Är verkligen tacksam för alla människor som är villiga att visa hänsyn.

Kram och lycka till! Hoppas ni kan resonera er fram till en bra balans grannar emellan. Om inte så finns styrelsen där för att kunna hjälpa er med medling, och i värsta fall varningar eller till och med avhysning åt något håll."


Vi får se om hon släpper igenom min kommentar, vet inte alls hur Michaela ställer sig till svar som inte är till hennes fördel. Blev faktiskt mycket förvånad över hennes inställning till det hela, hoppas att det hela grundar sig i okunskap och att hon bara inte tänkt till. Vill ju tro att Michaela har mer empati för sina medmänniskor än vad det i inlägget framstod som.

Svar: Det är väl inte riktigt så enkelt som du skriver. Att den som anser sig bli störd har rätten på sin sida, och att alla andra är tvungna att böja sig för den personen? Driver man fallet vidare (till störningsjour, hyresvärd, bostadsrättsförening, tingsrätten, vad som helst) så krävs det ju mer än att en person utan närmare beskrivning anser sig vara störd.
Mycket viktigare än lagtexter och trivselregler är väl ändå att det finns ett sunt förnuft och en förståelse för varandra? Men det finns det ju inte alltid. Själv tycker jag att det är helt obegripligt hur någon som tex har en skällande hund har mage att bli förbannad om en granne spelar musik någon gång i månaden. ÄVEN om man inte kan hjälpa att ens hund skäller så borde man fan sansa sig och sätta in öronproppar om grannen har på normal musik under en middag, särskilt om den faktiskt stänger av kl 22, herregud, oavsett om man har rätt att klaga så behöver man väl inte ta varje chans att tjafsa och sprida dålig stämning? Jag tycker att det är empatilöst att kräva att alla grannar ska anpassa sitt liv till ens egna behov, bara för att man själv känner för att ha tyst i sin lägenhet.

Måste förresten påpeka att du, "Sönderkokt" också är lite motsägelsefull, när du i ena delen av dina inlägg poängterar vikten av att ha rätten på sin sida, att kräva fullständig tystnad av sina medmänniskor, när du i andra delen, den om rökning, dömer ut dem som, med rätten på sin sida röker på sin balkong, eftersom det stör dig. OBS, jag förstår dig fullt ut, jag anser inte heller att folk ska stå på balkongen och röka om det bor folk runtomkring som tar skada. Jag menar bara att folk kanske kan visa lite förståelse för andra även på andra sätt. Om min granne haft sin första fest på ett år så hade jag inte knackat på och skällt det första jag gjorde. Jag hade väl fått lägga mig på soffan, med öronproppar om det var extra viktigt att sova gott just den natten. (Obs igen, min granne har fest tre gånger i veckan. Har vant mig vid att somna till tonerna av Tommy Roe. I gengäld klagar grannen aldrig på oss, vad vi än gör.)

//Mia
bloggkommentatorerna

#11 - Tove

hmm: fast enligt Fornis berättelse var det i ju inte bara vid ett tillfälle grannen blev argsint, utan det verkar hänt varje gång i kontakten med henne? T ex även när hon spelar musik känner ju t ex Forni att hon blir utskälld snarare än tillsagd?

Jaa visst finns det fler sidor av varje historia, men det finns också folk som beter sig illa utan att det är särskilt motiverat. Vet såklart inget om just det här fallet, men visst finns det folk som alltid börjar med att skälla och visst är det något man helt enkelt får sluta med om man ska bo nära andra människor, då får man lära sig att säga till vänligt iaf första gången.

#12 - Tove

Enligt vilken "svensk lag" är man skyldig att inte spela låta så mycket att grannar uppleve sig störda? Jag är tvärt om av uppfattningen att det brukar vara väldigt svårt att processa mot sina grannar och det brukar krävas väldigt omfattande störningar innan man kan göra något åt det? Absolut inte att det alltid är den störda som har rätt att inte känna sig störd.

#13 - Frida

Vi hade galna grannar i vår förra lägenhet. Det var en pappa och son som bodde ihop där sonen hade någon typ av autism som gjorde att han behövde fasta rutiner (vilket såklart är helt okej och helt normalt) . Det var bara det att de inredde lägenheten till gym och tränade varje dag mellan 8-9 på kvällen. Det fyndade så hårt att våra tavlor trillade ner och att det liksom gungade i soffan när de var ovanför vardagsrummet.

Vi försökte prata med dem, styrelsen försökte prata med dem o pappan påstod att de inte gjorde något på kvällarna... tillslut tröttnade vi och flyttade till radhus...

Ljuvligt i 2 år till en 6 barnsfamilj flyttade in brevid (på 120 m2). Nu är det totalt kaos här också på kvällvarna då deras barn går o lägger sit kl 23 😂

Kan ju tyvärr inte kräva att barn ska vara tysta så nu letar vi friliggande villa så att vi slipper ha grannar vägg i vägg hehe.

#14 - Frida

Bankade så hårt skulle det stå.. inte fyndade 😜

#15 - Anonym

Uff, jag hade en granne som spelade hög musik flera timmar varje dag. Typ 4 timmar Winnerbäck i sträck mellan klockan 17 och 21. Hela min kväll var alltså också Winnerbäck då jag inte kunde göra någonting annat som att kolla på tv eller lyssna på musik. Till slut fick jag nog och sa till honom. Då tyckte han att jag kunde flytta till hus. Varför är det alltid den som blir stört som ska flytta till hus? Han kunde väl flytta ut på landet själv om han inte vet hur man respekterar grannar?

#16 - Anonym

#12 enligt lag får man inte störa sina grannar, oavsett tid på dygnet. när det kommer till praktiken är det ju såklart en bedömning vad som anses rimligt att betrakta som störande. det är också väldigt svårt att få någon vräkt ur en bostadsrätt, men inte nödvändigtvis ur hyresrätt. av lagens förarbeten kan man förstå att "normala" ljud som att folk går, barn skriker, en hund skäller osv är sådant man får betrakta som acceptabelt, särskilt i lyhörda lägenheter. Men om folk vill ha disco har de egentligen ingen rätt att ha det i sin lägenhet, då kan man hyra lokal. Det finns ingen begränsning hur ofta du får ha fest. Du kanske har fester som är tysta och dina grannar inte störs, då får du ha fest varje dag om du vill. Du får inte spela jättehög musik eller renovera varje dag i ett år med metallborr mellan 07 och 21, även om du är tyst på nätterna.

#17 - Elise

Åh det värsta som finns är ju gnällspikarna som överreagerar! Bor man i lägenhet så MÅSTE man acceptera att man kommer höra ljud, känna matlukt, o.s.v. från grannar. Är man känslig bör man bo i nybygge (inte så lyhört) eller faktiskt flytta till villa. Det går inte att bo SÅ tätt om man ska störa sig på allt. Haha minns någon tidning nyligen där en person som hatar lukten av fisk har en granne som steker fisk varje onsdag och han undrade hur han kan få henne att sluta! :D

Jag flyttade nyligen och första veckan ringde hyresvärden för att fråga lite om besiktningen och sånt smått. Sedan började han lite försiktiga föra på tal att grannen under "är lite känslig" och att hon inte tycker om att man "klampar runt" på natten, eller är uppe och KISSAR på natten (Vad ska man göra då? Ha potta med ljuddämpande papper i? Blöja?), eller drar stolar fram och tillbaka. Jag fick en sån klump i magen av att detta psykfall skulle gå loss på mig i framtiden... Men jag sa faktiskt ifrån och sa att jag tycker det är märkligt att han går ärenden åt denna människa som verkar inbilla sig saker, och att det nog är bättre att be henne sluta slösa deras tid på att klaga på småskit, för jag tänker leva som en NORMAL människa som tyvärr måste kissa på natten ibland. Suck... Nu har det i alla fall gått 5 veckor och jag har varken hört från henne (obs, fick rådet av honom att inte försöka besöka/prata med henne! Eeh) eller hyresvärden så förhoppningsvis är hon "nöjd" med sin nya granne??
Så trist att knäppskallar alltid ska förstöra.

#18 - Sascha

Håller med Elise, #17 och även Mias svar till "Sönderkokt". Kommenterade detta hos Michaela:

Jag bor i Brighton, England, och vi har just flyttat på grund av grannproblem (vi hyrde, vilket är en fördel när sådant händer, då vi lättare kunde flytta). Min man är proffsmusiker och det visste vår hyresvärd innan vi fick lägenheten – ändå valde han just oss till att hyra den, trots att han själv bott i lägenheten och visste om hur dåligt isolerat och lyhört det var. Paret under oss hatade oss och gjorde allt de kunde för att göra vårt liv till ett helvete. De var ALLTID hemma (de gick verkligen aldrig hemifrån) och bankade som galningar på väggarna varje gång min man övade – han spelade akustisk eller klassisk gitarr eller ibland piano, så det är inga trummor eller el-instrument vi pratar om (spelade han elgitarr hade han alltid hörlurar så det inte hördes alls utåt) och han spelade vid helt normala tider, som kl 14 typ, och aldrig längre än kanske 1-2 timmar. I min värld är det självklart att en musiker ska få öva hemma på dagtid! Som du säger, är man så ljudkänslig så får man flytta till villa. Själva satte de på techno på sådan volym att vårt golv skakade kl 8 på morgonen för att de ”inte ville höra oss gå och prata”. De ringde hyresvärden varje dag och klagade på att vi gick och pratade i lägenheten, och en gång klagade de på att vi gick på toa på natten! Det blev ohållbart till slut och vi flyttade ut. I vår nya lägenhet kan vi ha middagar och fester, min man spelar elgitarr med förstärkare hur mycket han vill och allt är frid och fröjd. Den kanske inte är lika vacker som den gamla lägenheten, men det är så värt det!

#19 - Emma

Har också haft grannar som spelat HÖG musik flera timmar om dagen (även på kvällen/natten/tidigt på morgonen) och man blir tokig till slut. Att inte kunna få känna lugn och ro i sitt eget hem för att det låter så mycket eller annars gå runt och undra när de kommer börja spela, det är vidrigt! Har tidigare bott i närheten av en nattklubb och inte brytt mig men efter dessa grannar är jag extremt ljudkänslig och får hjärtklappning så fort jag hör dunkade musik. Fick också höra av dessa grannar när jag bad dem sänka att det var väl bara att flytta till hus om det inte passade. Vore det inte mer rimligt att de som stör flyttar till hus istället? Ringde även störningsjouren och hyresvärden till slut men det hjälpte inte. Jag fick lösa det genom att flytta därifrån. Nu kan jag äntligen få lugn och ro hemma men tycker det är orimligt egentligen att jag skulle behöva flytta för att få det.

#20 - M

För mig känns det konstigt att bara ens säga till sin granne att denne borde "flytta till hus" som lösning (appropå några av kommentarerna). Om någon av mina grannar mot förmodan t.ex. skulle be mig sänka volymen skulle jag givetvis göra det direkt. Det kanske beror på att jag är abnormalt konflikträdd, men ändå!

#21 - Blomma

Har hört att om tvingas komma till en lägenhet mer än tre gånger (och då finner störande ljud) blir man vräkt. Är det inte sant?

#22 - Tove

#16
Nu är du helt ute och cyklar, det krävs oerhört mycket för att få sina grannar vräkta på grund av att de stör även om man bor i hyresrätt. Om du läser lagtexten rätt upp och ner kanske det låter som det inte krävs så mycket, , men tittar man på vad som krävts så är det verkligen omfattande och upprepade störningar som inte slutar när trots massor av tillsägelser. Bästa rådet brukar vara att flytta själv.

jag vet inte vilken lag du syftar på (beror ju på boendeform) men jag har aldrig stött på ett rättsfall där det varit lätt att bli av med störande grannar, inte i hyresrätt, inte i bostadsrätt och inte när man bor i villa heller...