bloggkommentatorerna

Jocke & Jonna-fans, träd fram
Är det någon av våra läsare som regelbundet kollar på Jocke & Jonnas YouTube-klipp? I så fall: hur orkar ni? Det är helt obegripligt hur deras videos har tittare. Jag försöker ibland, eftersom de ju har ganska säljande rubriker: "Vi kan inte få barn", "Jonna är allvarligt sjuk", "Vi gör slut". Men det går inte, för de sitter ju bara och maler och maler och maler om hur fruktansvärt synd det är om dom, och hur illa de blir behandlade, hur dum någon har varit, hur mycket de uppoffrar sig för sina tittares skull, hur mycket Jocke och Jonna älskar sina fans, och återigen, hur dessa fans förstör deras liv. 

Det här inlägget är kanske det minst nyanserade jag skrivit, och det känns nästan orättvist, enbart på grund av att det känns som att Jocke och Jonna är två barn. Men det är de ju inte! Det är vuxna och superstora på YouTube. 

Hur har de blivit så stora? Jag fattar att pranksen är jätteroliga första gången man ser dem ELLER om man går på lågstadiet. Tonåringar och äldre bör inte fixa att se fler än två på raken, för därefter är det som att höra en Bellman-historia på repeat (och det älskar ju barn!) Och jag förstår också grejen med att följa folks liv. Verkligen! Det är ju därför jag läser bloggar. Och Jocke och Jonna är ju extrema på det sättet att man får följa med på såväl bröllop som livmoderhalsoperationer. Men det är ju så extraordinärt dåligt producerat! De pratar helt utan manus, utan struktur, hur länge som helst, antingen med gnällig eller aggressiv röst. När det äntligen, efter många minuters tjat klipps, så görs det på ett fult och klumpigt sätt, och sedan fortsätter de gnälla. 

Men alla videos är förstås inte så. Många är när Jocke och Jonna gör helt vanliga saker. Delar en tårta, badar i en sjö, käkar en glass och pratar lite. Sånt som är ganska trevligt när man själv deltar och är tillsammans med någon man älskar, men som är väldigt tråkigt att bevittna, OM det inte är superproffsigt producerat. Sen gör de då ibland annorlunda saker, för jobbets skull, förstås. Jagar spöken eller spelar in någon skiva, och det verkar så ointressant att jag faktiskt inte ens gett det en chans. 

Förklara för mig!

//Mia
#1 - Tinis - jättetråkig blogg (SKOJA.)

Jag tror svaret ligger i varför barn älskar Jocke och Jonna så himla mycket. De måste ju vara någonting som talar för barn, av någon anledning. Typ att spökjakter är extremt intressant och roligt. Eller så är det så att det är mycket drama och det är något "förbjudet". Typ att det är två personer som är vuxna men beter sig som barn, så i princip "barn" som lever ett vuxenliv. Och vuxenliv är superspännande! Man vill typ se hur det är att bo i en egen lägenhet, att ha coola prylar (och ha råd med det) och att göra massor av roliga saker. Sedan att det kanske inte är så himla representativt eller speciellt bra för barn kanske så är det ju fortfarande något som tilltalar barn. Tänker varje gång jag som vuxen tänker "åh, herregud, VAD FAN ÄR DET HÄR?!" och ser massor av barn kommentera på deras videos och skriva hur mycket de älskar dom så tänker jag att det alltid är något i alla generationer som barn gillar men som vuxna inte förstår sig på (varför barn gillar det). Även om det kanske inte är så himla nyttigt. Rörigt inlägg men något sånt :D

Svar: Ja! Det kan faktiskt vara anledningen till att barn gillar dem så mycket. De ÄR som barn, men har alla vuxenprivilegier. Barn bryr sig väl inte så mycket om kvalitet, och jag antar att de hoppar fram en bit när Jocke och Jonna bara sitter i en soffa och pratar om hur svårt drabbade de är. Sen så kollar de istället när dessa "vuxna" och rika människor köper hem massa trams, eller lurar varandra på något fånigt sätt.
//Mia
bloggkommentatorerna

#2 - Finurliga fröken

Jag började följa jocke och jonna för ca 1 år sen och har sett alla deras videor sen dess. Jag är en vuxen kvinna på 33 år med egna barn och blir så glad när det kommer nya videor. Jag tycker genuint om att titta på dom och att få följa deras liv. Nu tycker jag inte om allt dom gör och säger men överlag tycker jag dom är bra. Tror det har att göra med hur långt jocke har kommit. Från knarkare och hemlös till en av dom största i Sverige. Oavsett vad man tycker om honom har han gjort en jävla resa. Men jag kan också förstå människor som inte tycker om dom.

#3 - Louise

Jag kan helt ärligt säga jag inte ens vet vilka de är eller varför de är "kända"-

#4 - Blomma

Har också antagit att det måste bero på att de ligger på en 10-årings mentala nivå, men ärligt talat förstår jag inget alls.

#5 - Sara

Jag håller helt och hållet med dig. Det lilla jag har sett visar enbart på att de är dåliga förebilder och jag förstår inte varför de får så mycket uppmärksamhet.

#6 - Charlotte

Jag får på riktigt panik av deras malande - deras videor skulle kunna klippas ner till cirka 2 minuter om man tog bort alla upprepningar.
Mina barn vill se deras kanal men jag tycker de är för små....men jag tror de kollar i smyg :-)
Såg faktiskt delar av filmen "Vi gör slut" - där påpekar ju Jocke att Jonna är "bara 23år och som ett barn" ???

Mvh
Hon som blev mamma vid 22år

#7 - J

Är 30. Ser verkligen inte på alla deras videos, troligtvis inte ens hälften. Hatar deras pranks, får bara ångest av pranks allmänt. Väljer bort alla dramavideos och alla högkvalitativa videos. Däremot gillar jag vloggar där man bara hänger med, som just inte är bra producerade utan bara ÄR. Det är det jag saknar mest nu när bloggvärlden blivit så proffsig på alla sätt; det råa, oredigerade LIVET typ. Det känns som bloggvärlden typ 2001-2007 och jag älskar det :)

Svar: Jag förstår vad du menar, och håller till stor del med, MEN jag tycker inte att det funkar i videoformat. I alla fall inte Jocke och Jonnas videoformat. Det är för tidsödande att titta i en halvtimme för att få ut information som hade tagit 30 sekunder att läsa. Och det kanske hade varit mysigt att se dem äta glass (om man gillade deras personligheter), men i så fall i max 4 minuter. Inte 24. (Tycker jag. Fattar ju att alla inte tycker samma. Uppenbarligen funkar det för dem.)
//Mia
bloggkommentatorerna

#8 - Linn

Förstår inte hur man som förälder låter sina barn titta på dom. De är ju uppenbart att varken Jonna eller Jocke mår bra psykiskt och behöver professionell hjälp. Har iof bara tittat på delar av vi gör slut och typ Jonna till akuten. O läst lite av jockes brev. Alltså barn under 13 bör ju inte följa ett par med destruktivt förhållande både mot varann och mot sig själva. Jocke är väl över 30?!

#9 - Thesadbox

Min 13-åriga syster följer de på youtube. Förstår inte heller (har jag blivit för gammal för att hänga med i vad ungdomarna gillar? 😳)

#10 - Blomma

Ja, Jocke är över 30, men man ska väl bli emotionellt förkrympt av droger?

#11 - Fnulan

En gång så hade ett av deras klipp mer likes än tittare ;) Humm......