bloggkommentatorerna

Laga mat hemma hos Bella
Isabella Löwengrip skriver att hon sedan skilsmässan från Odd använder sig av mer hjälp i hemmet som mathandling och matlagning. Det där med att handla mat är sånt sjukt slöseri med tid tycker jag och jag är så glad över att affärerna har den tjänsten så att jag slipper gå runt i en affär i en timme och plocka. Mer tid till mig, barnen och jobbet. Det finns så mycket att tycka om detta. Bra och dåligt.
 
För det första så är det bra att Bella tar hjälp så att hon kan få så mycket tid som möjligt med barnen. Det ger arbetstillfällen och hon kan fokusera på sina bolag och på sina två barn, men även mer på sig själv.
 
För det andra så kan man tycka att det är synd att någon som har så mycket pengar behöver jobba så mycket så att hon inte har tid att laga mat. Om jag hade haft mer pengar hade jag prioriterat att vara ledig och då kunnat laga mat och gå och handla. Men jag vet, hon håller ju på att bygga upp något stort och tycker att det är jätteroligt och i framtiden kommer hon antagligen vara ekonomiskt oberoende, så visst är det värt det att jobba så mycket.
 
För det tredje så kan man tänka att barnen blir påverkade av det på så sätt att de blir vana vid lyxen och kanske inte lär sig att laga mat själv och att det blir självklart att någon annan alltid skall göra det tråkiga. Men om de här tjänsterna (som till största delen utförs av kvinnor och invandrare) ger jobb så är det bra för att det ger inkomst och en fot in på arbetsmarknaden. Men det är ett sätt att förskjuta traditionellt kvinnoarbete till andra kvinnor längre ner på samhällsstegen, vilket kanske inte är så fräscht. 
 
För det fjärde så återkommer jag till min första punkt att om det resulterar i mer tid för Bella och barnen så är det bra. 
 
Vad tycker ni?
 
//Anna-Maria 
#1 - Mia

Läste inlägget också och tänkte tipsa er om det. Jag vet inte vad jag ska tycka faktiskt, hoppas barnen får ett " normalt" liv hemma hos sin pappa, så de får se båda sidor.
Jag tror att det är så att Bella inte kan laga mat och att hon inte har något intresse för det heller, det är den största anledningen till att hon tar hjälp.

#2 - Anonym

Jag funderade på detta idag, utan att läst detta inlägg eller Bellas inlägg. Jag tycker för det mesta att det är roligt att handla, även i för mig okända affärer och jag tycker inte det tar lång tid. Visserligen är jag singel och inga barn att ta hand om så jag kanske inte kan säga så mycket. Jag tycker däremot att det är ganska tråkigt att laga mat men gör det helst själv så det blir som jag vill. Jag vet inte vad jag tycker om det hela. Jag kan tycka att det är viktigt att man vet hur man lagar mat och vad som är bra mat mm. Men förutom det... har jag inget bra svar. Skall bli intressant att läsa vad andra tycker och tänker om ämnet.

#3 - JHH

#2 är min kommentar som råkade bli anonym.

#4 - Anna

Jag tycker att folk får göra som de vill. Jag hade inte tackat nej till att kunna beställa en specifik rätt varje dag som jag är sugen på.

#5 - Anonym

Men hon hinner väl laga mat, om hon vill. Hon hinner ju festa, träffa vänner och läsa böcker, sånt som många andra inte hinner. Hon prioriterar bara bort det hon inte tycker ger henne något (allt utom
jobb eller sånt hon tycker är kul).

Försår inte varför många uppfattar det som kontroversi

#6 - Tove

...som
Kontroversiellt skulle jag skriva. Största anledningen till att barn inte lär sig städa är knappast att mamma inte städar, utan att mamma städar åt dem jämt och fortsätter med det trots att de blir äldre och äldre.

Tycker det är toppen att Bella väljer att prioritera det hon gillar. Man måste inte förtjäna hemköpt mat genom att vara tillräckligt stressad. Det är bara att köpa hem för alla som vill, inget som måste motiveras. Sån duktighetsfälla detta allt allt jämt ska förtjänas.

#7 - Linnea

Jag är helt klart för allt som kan underlätta vardagen! Hade vi haft en shitload med pengar så skulle jag gladeligen sett att någon roddade med vardagsmiddagarna. Vanligtvis brukar offentliga personer få skit för att de är för lite med sina barn. Nu när hon gör något för att få mer tid med barnen är det tydligen inte heller rätt (enligt många).

#8 - Diana

Oj jag hade inte ens tänkt på det som ni lägger upp det fören nu. Jag tyckte att det var en bra grej, att hon får mer tid för sig själv, barnen och så. Har man pengarna så varför inte. Men sen läser jag ert inlägg och kommer på att ja, faktiskt, gällande barnens uppfostran så vad är det man lär de egentligen? De missat matlagning, myset i köket, gemenskapen, ansvaret, men det kanske går att kompensera med så mycket annat? ja jag vet inte men det kan ge fel signaler att ha en massa folk som gör allt åt en, risken att de kommer att likna barnen från programmet "bortskämda ungar " eller vad den heter, ökar. Nä skämt å sido, Bella fixar nog det där, förhoppningsvis är det inte för resten av livet utan tills hon hittar mer tid och balans i vardagen....

#9 - Mella

Fast mitt i all olycka som en skilsmässa innebär så är väl "obalansen" här väldigt bra för barnen kan man tänka sig? :) Bella har lyxliv med dem, reser runt, båtturer, leker massor m.m... Medan Odd lär dem matlagning, städning, mer praktiska saker i livet, ja lite mer Svenssonliv helt enkelt. Så det kommer nog ändå lösa sig för barnen vad gäller att lära sig ta hand om ett hem.

Jag är uppväxt med en väldigt kontrollerande mamma. Hon ville aboslut inte att hennes barn skulle hjälpa till med stäning och matlagning, då hon ville ha det gjort RÄTT. Så när jag flyttade hemifrån som 21-åring så kunde jag inte sätta på en dammsugare, tvätta, koka ägg (!), o.s.v. Låter lustigt idag men helt ärligt så kändes det jobbigt och rätt handikappande, då alla vänner redan kunde allt och skrattade åt att jag var så lost.

#10 - Anna

Men det är ju inte bara Bella som uppfostrar barnen och så vitt jag vet gillar Odd att laga mat så de kan nog både lära sig hur man gör och att tycka det är kul där. Förhoppningsvis får de bara inspiration av den kocklagade maten som de kan ta med sig till sitt andra hem (jaja, de är så små nu men ni fattar). De äter ju också olika saker så att det är olika förfarande kring hur maten kommer till är nog ingen jättegrej. Sen kanske de inte kommer ha matlagningshjälp för evigt, men nu när företagen ska expandera och barnen är små och "kräver" mkt tid ser jag inga problem alls. (Möjligtvis bortsett från det om att flytta kvinnojobb till andra sämre lottade kvinnor men så behöver det ju inte alls vara... kan ju vara en man, eller någon mkt välbetald för den delen, tror privat kock är rätt exklusivt).

#11 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Ärligt talat är jag inte speciellt orolig för bellabarnens framtid, oavsett om de får maten lagad av sin morsa eller av någon anställd person. Däremot så är det tyvärr inte riktigt sant att arbetstillfällen som städning och annat rika folks outsourcar till fattiga folks, innebär "en fot in i samhället" utan är mer en form av modernt, ekonomiskt och socialt slaveri få tar sig ut ur. Men det gör dock ofta de städandes barn så framtiden är nog ändå ljus på något sätt, hur trist det än är att vita svenssons hellre övertidsjobbar än anställer invandrare som får finna sig i att städa och laga käk hos de rika för att kunna försörja sig.

#12 - Anna

Vad menar du? Vara ledig för att ha tid att laga mat? Låter inte som en vinst. Tycker Bella gör helt rätt! Bättre att hon gör grejer som hon tycker är kul med barnen.

#13 - Liwa

Bella jobbar väl inte mer timmar än någon annan?
9-15.30. Kort och gott kan hon väl få köpa de tjänster hon vill tycker jag.

#14 - Anonym

Gillar folk som oroar sig för att barnen inte ska lära sig hushållsarbete. Är de inte typ 2 och 4? Hur många 4-åringar diskar?

#15 - MD

Vem fan jobbar 9-15:30?! De allra flesta har la 8h arbetsdag?

#16 - Elli

Tror det mer är pga att hon inte är så duktig på att laga mat, och det har hon ju erkänt själv. Tidigare. :)