bloggkommentatorerna

Om Jocke och podtips
Jag frågade ju igår om vad ni tycker om Jocke & Jonnas YouTube-kanal. Många var skeptiska, och det är väl inte så konstigt eftersom vi inte har samma målgrupp. Våra läsare är helt enkelt äldre än vad deras tittare är. 

En vuxen läsare tyckte dock att det är kul att se hur bra det har gått för Jocke. Från hemlös, knarkare, alkoholiserad till en nätstjärna. Det är tveklöst så. Han måste ha ett jäkla driv som tar sig upp från den positionen. Antagligen är det en extra motgång att ha blivit känd som en utåtagerande missbrukare utan gränser, och försöka vända det. Det är väldigt imponerande. Vet inte om man någonstans kan läsa hans historia. För tyvärr kan jag inte sitta och lyssna igenom tusentals timmars material för att eventuellt få en omständlig berättelse om hur han tog sig ur missbruket. 

Men det kanske hade varit mer intressant att lyssna på honom om sisådär fem år. Jag har den här sommaren lyssnat på en massa avsnitt av Beroendepodden. Jag älskar nämligen att ta del av okända människors öde. Det är mitt bästa. Saknar att sitta i mormors kök och läsa Hemmets Journal om någon tant som hittat sin halvbror på äldre dagar, eller om ett finskt krigsbarn som vuxit upp och stickar mössor till förmån för barnhemsbarn i Ryssland. På senare år har jag skrivit en del artiklar för just Hemmets Journal och det är det roligaste jag jobbat med. 

Det finns en del podcasts som handlar om folks öden*. Pira och Bråding. Svenska berättelser. P4 och P1 dokumentär har en del. Och så är Beroendepodden jätteintressant. Folk som antingen varit i ett missbruk och är i ett tillfrisknande, eller folk som varit medberoende, berättar sin historia. Och de allra allra flesta som intervjuas är väldigt kloka och reflekterande. De har kommit långt i sin process och har god självinsikt. Det tror jag faktiskt inte att Jocke har. Han har nog haft det lite för rörigt runt sig för att hinna mogna och växa fullt ut sedan han slutade med droger och alkohol. 

*Tipsa gärna om fler!

//Mia
#1 - C

P3-dokumentär är min favorit!

#2 - Signe

På tal om något annat: visst är det väl roligare att följa bloggare då de har någorlunda vardag/normala liv? Personligen tycker jag att semesterinlägg är tråkiga så fort bloggaren i fråga har landat i Sverige. Förstår att det känns roligt att blogga från resor som Sandra Beijer och Egoina gör men det är ju vardagen man vill åt genom bloggar! Annars kan jag läsa en tidning 😉 Eller är jag ensam i detta?

#3 - Agnes

Vet inte inte om det riktigt är vad du efterfrågar men finns ett avsnitt av P1 dokumentär som heter "9 mil - en paus från cancern" som är så oerhört bra. Väldigt sorglig, men också väldigt vacker. Lyssnat på den flera gånger.

#4 - Anonym

Verkligheten i P3!