bloggkommentatorerna

Självförsvar i korthet
Lyssnade på dagens avsnitt av Fredagspodden idag, och upptäckte till min förtjusning att Amanda Schulman, just den här veckan, väljer att lära ut en massa självförsvarsknep till kvinnliga lyssnare (helt gratis!)

Hon har läst tipsen på någon Internetsida och jag har inte dubbelkollat, men hon läser upp konktreta åtgärder man kan göra om man blir överfallen av en våldtäktsman. Amanda säger själv att männen beskrivs som zombies, eller djur, som man måste försöka överlista. Man ska sikta in sig på tre ställen: ögonen, skrevet och knäna, och göra våldsamt motstånd. Be om nåd hjälper inte, det kan tydligen egga dem ännu mer (de sjuka jävlarna). Däremot kan man skrika högljutt, eller agera galet. Sjunga och skratta på ett dåraktigt sätt kan göra dem avtända. Eller kräkas, kissa eller bajsa på sig själv. Det gillar dom inte, karlarna. 

Jag vet inte ens hur jag ska ta emot det här. Det kanske är verkningsfullt? Kanske kan det verkligen hjälpa någon. Det låter så sjukt bara. Men det är ju sjukt, hela grejen. Att tvinga sig på någon och ha sex.

//Mia
#1 - Sara

Ja det är verkligen så otroligt jåvla vidrigt. Att vilja ha sex med någon som är livrädd och äcklad.

#2 - Frida

Och ändå är mäns våld mot kvinnor lika naturligt som regn enligt Calle Schulman? Det finns iallafall ingenting vi kan göra åt problemet, precis som vädret :) :) :) Kolla hans instastory (på 1337likes om du inte vill ge honom views).

Svar: Jag såg det! Vilken jävla tankevurpa. //Mia
bloggkommentatorerna

#3 - Blomma

Så jävla trött på att kvinnor alltid ska få råd om hur vi ska undvika att våldtas. Det är män som borde bli utbildade i hur de ska låta bli att våldta.

#4 - Tove

Jag tycker iofs såna här råd är bra. Ja visst är det männen som ska sluta vålda men blir man påhoppad av någon idiot kan man ju liksom inte tala om för honom att det är han som borde lägga av. Tycker illa om tips att man ska hålla sig hemma (eller undvika massa saker osv), men att ha fått informationen att det är bättre att skrika än att be om nåd begränsar ju inte mig eller mitt liv och kräver inte att jag gör massa åtgärder.

Tycker samma sak om andra råd. Tycker inte man ska uppmana människor att undvika att gå ut för att man kan bli rånad. Tycker ändå det är ok att tala om hur man bör agera,om man nu blir rånad.

Svar: Så tycker jag också. Det är ju ändå bättre att jag vet att det är smart att klösa gärningsmannen i ansiktet pga skador och DNA-säkring, än att jag inte vet det. Gillar att det finns en sån sajt. Ska se om jag hittar den. //Mia
bloggkommentatorerna

#5 - Hanna

Bra tips. Dock är det ju så att de flesta som blir överfallna blir så rädda att de blir mer eller mindre apatiska, en helt naturlig reaktion men som offren tyvärr får skämmas för i efterhand.

#6 - Lelly

Minns så väl att en lärare jag hade i lågstadiet lärde oss att man skulle trycka fingrarna i halsen så man spyr om någon försöker överfalla en då de allra flesta blir äcklade av det. Jag vet inte om det funkar, jag har (tack gode gud) aldrig behövt prova.

#7 - Var tyst istället

Det är säkert bra tips de flesta av dem, och de skrämmer nog bort, om inte alla, så iaf många!

Dock måste jag varna för tipset om att skrika, jag har läst det kan vara farligare att skrika, för det kan ge våldtäktsmannen panik över att bli upptäckt, pga för det mesta så planerar VMs att "bara" våldta, men om de får panik för att offret drar uppmärksamhet till dem så ökar det risken att han i panik dunkar ditt huvud i marken, stryper/kväver dig eller dänger en sten i huvudet på dig, av ren reflex, för att få tyst på dig....

Och hur hemskt det än låter så blir man ju ändå hellre våldtagen än dödad.

Det är kanske smart om man befinner sig där det finns goda chanser att någon hör en och direkt kommer till undsättning, men det jag läste har verkligen fått mig att tänka att det kanske är bättre att inte skrika om man blir attackerad i tex löparspåret eller på någon annan ensam plats....

#8 - Anna

Fast ni som säger att "de goda råden" inte skadar har fel. De bidrar ju till att kvinnor känner sig utsatta och rädda. Överfallsvåldtäkter är mycket ovanliga, de flesta våldtäkter sker i hemmet och av någon man känner. Jag tycker det är sjukt att jag som kvinna får fler råd om hur jag ska övermanna en våldtäktsman än typ vad jag ska göra om det brinner, är ju mycket större sannolikhet att ens lägenhet börjar brinna typ.

#9 - Blir provocerad

Anna så du tycker att de som har kunskap om det ska vara tysta istället?

Flygolyckor är ju också rätt ovanliga så flygvärdinnorna kanske ska sluta ge information om vad man ska göra om planet måste nödlanda? För det gör ju bara passagerarna mer oroliga, om man ska gå efter din logik.

Och vad anser du om människor som ger sminktips och tips på goda efterrätter? Det är ju knappast nödvändigt så de kan ju ba hålla käften och låta någon som kan något om brandförsvar prata istället.

Kan ju bara tala för mig själv men känner mig tusen gånger tryggare med självförsvarstips i bakhuvudet än utan. Att man inte pratar om det gör inte överfallsvåldtäkterna färre, kvinnor som utsätts blir bara ännu mer försvarslösa utan tips om hur man ska komma undan.

Att prata högt om problemet är givetvis extra viktigt i en tid när överfallsvåldtäkterna bara blir fler och fler i vårt samhälle.

I min stad har det skett sex överfallsvåldtäkter på några veckor, och det är inte ens en storstad per se. Nästa gång kan det vara jag som blir offer men ju mer kunskap jag har om självförsvar desto tryggare känner jag mig när jag går ner till vägen för att vänta på bussen efter jobbet.

Hellre att du känner dig lite extra hispig än att en till tjej blir angripen och inte kan ta sig fri.

Otroligt själviskt att vilja tysta de som vill hjälpa kvinnor bara för att du själv vill kunna blunda för problemen och låtsas som att de inte finns. Det är verklighet för alltför många kvinnor och när det händer är det jävligt på riktigt.

#10 - Blir provocerad

Jag igen här, ville bara säga att inatt skedde en sjunde överfallsvåldtäkt på bara någon vecka. Kände att det var relevant att tillägga.

Så TACK alla som sprider information om hur man kan försvara sig. Sluta inte!

#11 - Blir provocerad

Här i staden jag bor i alltså.

#12 - Matilda

Helt sjukt att detta händer 2017. Att vi inte kommit längre! Även om sannolikheten är liten så är det nog bra att man är förberedd mentalt på att det kan hända, det borde gör att man är "förberedd" om något skulle hända!