bloggkommentatorerna

Svar på tal
Elaine är retoriker, och sätter en ära i att ha svar på tal, men jag förstår ändå inte vad hennes syfte är här. En annan nybliven mamma har sagt, om Benny: "Oj, vad gulligt, han har pyjamasen på sig." Och sen ångrar Elaine att hon inte kom med en syrlig kommentar om den andra mammans bebis klädsel, eller något ironiskt om hur icke-konstigt det är att en bebis har pyjamas. Hon passar också på att skriva att hon inte bryr sig om ifall någon annan klär sina spädbarn i vardagskläder, men att hon själv tycker att det är mysigt med mjuka kläder. 

Jag tycker hon är MINST lika dömande mot andra människor val av bebiskläder (?) som andra människor är mot henne. 

Det är intressant att läsa hur personligt en retoriker tar en helt neutral, eller ja, rent av positiv, kommentar. Hur lite det spelar roll hur man uttrycker sig, och hur mycket det handlar om på vilket humör mottagaren är på. En nyförlöst kvinna är extremt känslig kring kommentarer om hennes bebis helt enkelt. 

(För säkerhets skull peppar många läsare Elaine genom att förkasta idioter till föräldrar som klär sina barn i vardagskläder. Bara för att verkligen visa att man inte ska hacka på någon som väljer pyjamas dygnet runt på sina bebisar. Rimligt.)

//Mia
#1 - Anonym

Ja gud, den där Elaine alltså, ska alltid skriva folk på näsan.

#2 - Hanna

Jag fattar inte heller varför hon måste komma på spydiga kommentarer.

#3 - Lina

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad man får säga länge. Läste på en blogg av en nybliven mamma alla irriterande kommentarer hon hade fått höra under sin graviditet och som nyförlöst. Jag har på riktigt sagt hälften av de nämnda kommentarerna. Mest handlar det om att jag själv har noll intresse för varken spädbarn eller graviditet och så säger jag vad jag kan komma på för att vara artig. Exempel: Jag frågade om de tänker ta reda på kön eller om de skippar det - Tydligen kränkande att nämna kön. Jag frågade vilken månad - tydligen så får man inte fråga om månader utan man ska förhålla sig till veckor, plus att det tydligen kan antas att jag då anser att deras mage är för liten/för stor. Ja och så fortsätter det. Oh well.

#4 - Hmm

Men jag blir tokig på all denna dåliga läsförståelse. Den verkar helst svämma över hela nätet från kreti och pleti.

Du Mia "Jag tycker hon är MINST lika dömande mot andra människor val av bebiskläder (?) som andra människor är mot henne"

Elaine i sin blogg som du länkar till..."En sak jag aldrig har förstått, men heller inte kritiserar, är de som klär på sina bebis ”vardagskläder” när de går ut. Ni vet byxor, tröja och allt möjligt som vuxna har när vi går ut på stan. Inget fel i det, men jag tänker alltid..."

"Vill bara säga att jag inte ser ner på folk som klär sina barn efter klockslag eller sammanhang. Jag lägger mig inte i det. Jag tänker att är barnen glada och nöjda så borde vi andra vara det med, i jeans eller pyjamas. fifan."

Ja jag har fattat att du Mia inte gillar Elaine. Så himla konstigt att inte alla andra förstår det också….

#5 - Hej Kokkolaine

Men alltså Elaine är ju för konstig. Haha.

Nu var jag ju inte där så hörde ju inte HUR kvinnan sa det, men som hon beskrev situationen så tolkade jag den enbart positivt, på sin höjd neutralt? Hur kan man ta illa vid av det? Att någon säger att det ens barn har på sig är gulligt? Barn i pyjamas är ju urgulligt! Hade antagligen kunnat säga precis samma sak själv.

Det låter snarare som att det är Elaine som har någon form av komplex för att hennes barn inte har vanliga kläder på sig i vagnen än att kvinnan som frågade lade någon värdering i det.

#6 - K

Alltså det är ju bra att säga ifrån om nån är spydig i tonen el fäller taskiga kommentarer. Men ibland måste man väl anstränga sig lite för att tolka andra människor positivt. Det framkommer inte i Elaines blogginlägg om tonfallet till kvinnan som sa "oj vad gulligt. Han har pyjamasen på sig" innehöll giftpilar el var menat på nått taskigt sätt.
Herregud kvinnan var väl kanske oxå lite skör efter en nyss gjord förlossning. Det låter mest som småprat. Det blir så stingsligt att reagera som Elaine gör. Alla små trevande försök till artighetssamtal huggs ned om något ord kommer ut lite tokigt.
Kanske har den andra kvinnan aldrig reflekterat att man inte behöver byta om från pyjamas, omgivningen runt henne är kanske lite "posh". Eller dom vill träna in tidigt att byta till pyjamas för att signalera natt och daga att sova.
Ett annat sätt att svara henne istället för olika varianter av att utgå från att ha mött härskartekniker som Elaine verkar göra. Det hade ju kunnat vara att bara säga "Ja visst är det gulligt!"
För det är ju gulligt. Alla bebiskläder är gulliga.

#7 - K

En gång var det en jobbkollega, vi kände inte varandra så väl, vars syster hälsade på med sin ganska nyfödda bebis. Såå söt såklart. Vi stod alla och beundrade och småpratade. Jag säger "men vad liten han är" (som man ju säger, varvat med "men guuud vad söt". Dom är ju så små i början). Men mamman tittade på mig med orolig blick " tycker du, vi tycker han är jättestor".
Alltså jag jmf bara tanklöst med min systers bebis som var ett par månader äldre, det var inte menat o stressa. Min mun bara babblade på.
Dom är så små i början. Men för henne så växte ju bebisen för varje vecka.
Det kan lätt komma ut fel men min mening var ju bara att småprata och beundra underverket.
Saker kan komma ut lite fel men behöver inte ngn baktanke alls.

#8 - Tove

Jag tror som er, Elaine kommer säkert själv tycka att det är en överreaktion om några månader.

skulle aldrig våga småprata med en nyförlöst Elaine, iaf

#9 - ira

Jag är världens mest stela person och blir riktigt obekväm bland småbarn och skulle gladeligen kunna slänga ur mig en pyamaskommentar, eller 'va liten hen är'. Helt utan värdering och mest för att säga något.

#10 - Sara

Till #3 Lina. Alltså folk är så otroligt olika känsliga. Jag är själv gravid med fem veckor kvar och har nog inte fått en enda kommentar som stört mig. Och det kan ju inte bara bero på att folk inte sagt något utan lite måste det ju också bero på hur man själv tar det?! Det är klart man ska visa hänsyn men man får ju också försöka förstå att folk oftast bara försöker konversera och kommer från "a good place". I fallet du beskriver tycker i alla fall jag att det låter som helt rimliga saker att fråga. Vi vet t.ex. inte vad det är för kön. Får alltid frågan, svarar alltid "vi vet inte", och då blir folk oftast positivt överraskade och tycker det är kul att inte alla tar reda på det. End of story...

Och angående veckor, herregud, jag har knappt koll själv på vilken vecka jag är i, tycker det känns förmätet att förvänta sig att någon annan överhuvudtaget ska vara intresserad av min graviditet och hur långt den fortskridit (utan fattar att det är sånt man frågar för att vara snäll/artig). Och ja, har både fått kommentarer om att jag är liten och stor i olika delar av graviditeten, och det är ju ingenting man egentligen kan påverka själv, så varför ta illa upp? (fattar ju att det inte alltid går att påverka sina känslor men det kan ju delvis ligga hos en själv också och inte nödvändigtvis bara vara frågeställarens fel?!)

My point is: ibland skulle folk må bra om de bara utgick från att alla gör sitt bästa och kommer "from a good place" och inte medvetet försöker vara klumpiga/elaka.

#11 - Elaine Eksvärd

Spännande att du tycker jag är dömande när jag skrev att jag inte dömer. Och utesluter citaten som Hmm visade. Läser man det du skriver ja då kan man tolka mig som en hemsk person. Rätt fascinerande hur tolkningar av en text kan framställa en annan som rabiat. En konst i sig kanske? Du kanske hade tyckte det varit frid och fröjd om något prata om din bebis till en annan framför dig och sagt "Oj, pyjamas". Jag tycker det var rätt drygt. Blogginlägg kan läsas på olika sätt och det jag skrev som svar var ju med glimten i ögat. Men jag tror bara du och jag inte delar humor eller hur man läser saker och ting. Vill minnas att du tycker Calle Schulman och Sigge var helt korrekta i sin bedömning mot mig och bara där ser jag avståndet mellan dig och mig Mia. Och att vissa av mina läsare hackar på de som väljer vardagskläder till sina barn får väl stå för dem. Tack i övrigt för en bra blogg. Har nog läst den sedan jag började blogga😀.

Svar: Du skriver i inlägget att du inte kritiserar, men du skriver också "en grej jag aldrig förstått", och "jag tänker alltid att jag ska dra på bebisen det som är mest praktiskt och mysigt för hen" (det betyder ju att det är mindre mysigt med andra kläder), vilket inte nödvändigtvis är dömande, men i alla fall mer negativt skrivet än kommentaren: "Oj, vad gulligt. Han har pyjamas på sig."
Jag har inte försökt få dig att verka som en hemsk människa, det finns ingen anledning, jag tycker du verkar vara både klok och sympatisk. Håller bara inte med om att det är drygt att kommentera att en bebis har pyjamas på sig. Men jag vet ju inte hur situationen var. Var den här mamman allmänt kaxig och hade en vetabästattityd? Eller var hon babblig, nervös och själv osäker på om hennes val av bebiskläder var fel? Känner du personen? Brukar hon vara dryg? För i så fall kan du ju ha skäl att tolka uttalandet annorlunda än vad jag och många andra gör utifrån texten.

Men du minns fel angående sista stycket. Det var Anna-Maria, inte jag, som skrev om Alex Schulman, inte Calle, och Sigge Eklund. Anna-Maria skrev ingenting om att Sigge och Alex var korrekta i sin bedömning av dig. Hon skrev framförallt om att Alex fick skit för vad Sigge sa, och att många som lade sig i debatten inte ens hade lyssnat på podcasten. Här finns inlägget, och svar under kommentarerna: http://bloggkommentatorerna.se/2017/june/alex-schulman-blir-stenad.html#comment

//Mia
bloggkommentatorerna

#12 - Diana

Jag tycker att det här samhället har blivit ett sådan samhälle man inte längre vågar eller kan skriva eller säga något längre. Allt tas upp fel, allt blir fel, allt blir till hat och skit. Ingen kan konversera via text längre, ingen kan kommentera saker längre på sociala medier utan att det ska vändas till det negativa. Alla dessa pekpinnar, alla dessa listor på hur man ska prata med någon eller hur man ska agera. Det är ju sanslöst. Det var verkligen bättre förr.

#13 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Kan för all del inte förstå vad som är fel i gullig i pyjamas-kommentaren. Men otäckt ängsligt blir det, när folks till slut inte kommer våga kommentera någonting för icke-PK nog? :'(

#14 - K

#11 Elaine, var det verkligen drygt sagt? Utifrån ditt blogginlägg låter det bara som om kvinnan småpratade.
Som skrivits i kommentarena här ovan så är inte alla alltid hejare på att småsnacka och att säga rätt saker till gravida eller mammor med bebisar. ( Det är massa känslor i omlopp när man precis fött).
Båda ni är nyförlösta, jag kommer ihåg det som att den första tiden efteråt var lite skakig med sämre sömn, oro, ny situation i familjen, fortfarande lite smärta i underlivet etc.
Alla kommentarer vid sådana möten sägs inte av illvilja eller är en diss av andra föräldrars val. Det är helt enkelt bara småprat från en amningstrött mamma till en annan.
Ge andra lite utrymme att inte vara mästare på mänskliga möten dygnet runt! Fanns det verkligen nån intention av kvinnan att dissa ditt klädval?

Svar: Jag håller med. Jag utgår ofta från att folk är idioter, men däremot utgår jag inte från att folk vill mucka. Det är faktiskt sällan människor spontant börjar håna folk de möter på gatan (det är helt annat läge på nätet), för de flesta tycker det är obehagligt med konflikt och försöker undvika sammandrabbningar om det inte finns goda skäl. Jag tror att de allra flesta bara hasplar ur sig något som de hoppas låter trevligt, och sedan bara går vidare.
//Mia
bloggkommentatorerna

#15 - Hmm

Mia:: Så att utrycka att man inte förstår att någon annan tänker annorlunda är per automatik att man dömmer hen?

Måste nog säga arr gränsen för lättkränkthet är då nått nya bottenrekord ifall man inte kan säga det tillsammans med en bedyran om att man inte gör just det, dömmer. Det eller så vill du hävda arr Elaine ljuger, att hon visst dömmer trötts arr hon hävdar motsatsen.

Ang ditt svar till K om att du alltid väljer att tro att det som sägs görs i all välmening. Tillät mig småle.

#16 - K

#15 Hmm
Nej sant, allt sägs inte i all välmening när man stöter på bekanta på stan. Nålstick kan utdelas och taskiga kommentarer inlindas.
Men i denna kontext, två nyförlösta mammor, lite sömn, oro, behov att få grepp om "ta hand om ny bebis" situationen. Ja då kan man ju för det första utgå från att du själv är rätt känslig, tar dina första promenader på skakiga ben. För det andra utgå att du troligtvis möter två lika skakiga ben på nyförlösta mamman du snickesnackar en stund med. Ge henne lite utrymme för att saker kan komma ut fel. En annan person hade kanske inte gått igång som Elaine på pyjamas kommentaren.

#17 - Tove

Poängen i inlägget är inte att Elaine är så himla dömande utan att hon inte är mindre dömande än någon som säger att pyjamas är gulligt (dvs inte verkar särskilt dömande alls, utan mest noterat något?). Men sbara Elaine kan ju veta sammanhanget såklart.

Sen om man råkar säga något lite klumpigt tycker jag iofs det är
Ok att svara något någorlunda vänligt men ändå lite markerande, Det är ju inget fel i att bli uppmärksammad på att någon tog illa vid sig. Många gravida hatar ju t ex att bli kallade tjocka, om fler visste det skulle kanske färre behöva bli ledsna. Om den där mamman var nybliven kan det säkert vara en socialt smidig lärdom att ha med sig att det är bra att vara lite försiktig med ordvalen mes andra nyblivna föräldrar.

#18 - Blomma

Grejen är att jag är hjärtligt ointresserad av bäbisar. Om folk visar upp magar/barn och förväntar sig att jag ska säga något kommer det att bli 'Nejmen, gud vad söt, vad heter han?/pojke eller flicka?/ hur gammal?/ etc'. Det betyder inte att jag bryr mig, eller att jag tycker att det är ett sött barn heller för den delen. Om folk inte tål kommentarer av den typer får de väl sluta gå ut/diskutera underverket.

#19 - Anonym

Ibland kan man ju faktiskt ana när en kommentar är pikande. Kanske speciellt om man känner personen något. Som min mamma, jag kan ju läsa av exakt när hon är dömande även om det för en utomstående låter oskyldigt. Hon lindar tex in all kritik i frågor. Tex "oj är hon hungrig så rätt inpå du senast ammade?" eller "jaha gräver ni upp den där busken vara rötter suger upp väta i marken vid huset?". Och blir man arg då så kan hon bara säga att hon har bara frågat. Minns även på den tiden många bloggade att några brukade linda in dömande åsikter under trevliga omskrivningar som att de minsann tänker på säkerheten/att hålla sig fit efter barnafödande/fortsätta ha sex etc etc men sen avsluta med att alla för ju som de vill men så tänker jag. Jaja vad bra då fick du sagt det...

Svar: Ja! Så är det verkligen. Men det gäller som sagt när man känner någon. Fy fan vad arg man kan bli av en helt vanlig kommentar som är inlindad i omtänksamhet. Det går inte att vinna diskussionen heller. Möjligen genom att kontra med en väl inlindad pik som tar styggt. Men det gäller helt klart främst folk som har en närmare relation än ett kallprat på stan. Och vi vet ju ingenting om bakgrunden till Elaines inlägg. De kanske känner varandra. //Mia
bloggkommentatorerna

#20 - Tessan

Jag blir så less, och snurrig, av alla tolkningsföreträden hit och dit och allt jävla trams rätt ut sagt! Det finns två olika scenarion här. Endera menade mamman att hon tyckte att det var gulligt (och kanske lite konstigt, men befriande) att ungen hade pyjamas på sig eller så menade hon att det var konstigt och alltså fel och ville pika Elaine. Det kan ingen annan än hon själv veta. Vad faaaan är problemet även OM det är det sistnämnda? En jävla pyjamaskommentar från en främling.

Jag blir, utöver detta, vettskrämd när jag tänker på hur stor plats Elaine får ta. Överallt, som "expert" inom både möjliga och omöjliga områden. Varför ska vi låta nutjobs som dels mår dåligt och dels har inskränkta åsikter ta så stor plats, ha så stort "företräääde"? nu för tiden? Det är ju faktiskt helt sjukt.

#21 - Anonym

Jag kom hit till kommentarfältet enbart för att bekräfta att den tilltalade redan varit inne o gett svar på tal.

Alex o Sigge har sä rätt.