bloggkommentatorerna

Underbara Clara äter kött
Jag läste den här krönikan av Clara Lidström och tyckte den var väldigt intressant och balanserad. Clara förklarar varför hon äter kött (främst från sitt eget ekologiska jordbruk) och berättar att hon ofta känner sig påhoppad av vegetarianer på grund av det valet. Clara beskriver hur hon tänker, och menar att det inte nödvändigtvis är så att vegetarianer bidrar till bättre villkor för människor, djur och miljö än vad somliga köttätare gör. Jag lärde mig en hel del av den texten.

Notera slutet! 

"Men du köttätare som tror att den här krönikan är din fribiljett till mer dansk fläskfilé utan dåligt samvete – du får tänka om. Du behöver äta betydligt mindre kött, välja närproducerat och ekologiskt. Och betala mer för det du väl äter. Det är det enda rimliga valet. Gör du inte det är det hundra gånger bättre att vara vegetarian."

Clara som antagligen är mer miljömedveten än genomsnittet får alltså ändå skit för att hon inte gör tillräckligt. Ännu ett ämne där de som gör mycket får skit för att de inte gör allt (vad nu allt är, Clara nyanserar ju det bra i texten). 

Jag gick sedan in och läste kommentarerna och reaktionerna på bloggen. Precis som vanligt blir man genast nedslagen. De första kommentarerna handlar om vegetarianer som flyger har dubbelmoral, vegetarianer som dricker mjölk har dubbelmoral osv, vilket är fruktansvärt onödigt då även de får skit för att de gör en del, men inte allt. Sedan är det vissa vegetarianer/veganer som läser krönikan som fan läser bibeln och tolkar det som att den uppmanar folk att äta mer kött. Det blir genast krig! Jag fattar inte hur alla kan vara så säkra på sin sak hela tiden, och tro att alla andra gör fel. Några enstaka kommentarer är reflekterande och tyder på att det finns en vilja att ta till sig nya tankar och information och jag älskar dem. Resten är bara tvärsäkra och avfärdar "motståndarsidan" som idioter. Ämnet är jättesvårt ju! 

//Mia

#1 - Tove

Ingenting är lika laddat som ämnet mat nu mer. Kolla bara hur kommentarsfältet sprängs varje gång BB nämner sin vegokost.

Ang dubbelmoral... jag vet inte. Håller med om att man inte bör vara så hård mot de spm faktiskt försöker, medan man låter de som skiter i allt slika igenom. Men hörde ett citat där någon sa, om alla gör lite för miljön, kan vi då lösa miljöproblemen genom att den sammanlagda effekten blir stor? Nej, vi behöver en stor förändring i koldioxidutsläpp mm och om alla gör en liten förändring kommer effekten också bli just liten. En liten minskning är i pnicip försumbar om man tittar på hur mångdubbla våra utsläpp är jämfört med de nivåer som behövs för att vi ska lämna vidare jorden som ett fungerande hem år våra barn. Svenskar behöver ju tre och ett halvt jordklot för att upprätthålla den livsstil vi har nu. Vi kan inte bara göra små förändringar vi måste göra stora, och vi måste göra alla de viktiga (kött, flyg och bil). Underbara Clara lär ju ha mycket lågt avtryck från sin mat, men skulle gissa att hon ändå ligger långt över en hållbar livsstil eftersom hon flyger och kör bil rätt mycket vad jag förstått. Då är ju inte hennes livsstil hållbar, de går ju inte mer än att konstatera? Precis som jag bör se sanningen i vitögat angående min egen livsstil så bör det egentligen vara rimligt att konstatera att Claras livssstil inte heller håller (och inte veganer som flyger ett par ggr om året heller). Vi måste ju liksom ut i den där obekväma insikten om att det inte håller, att man för att leva hållbart är tvungen att uppoffra en del grejer man älskar att göra, inte bara skylla på feta gubbar i jättebilar.

Svar: Ja, visst är det så. Men om det ska till stora förändringar så behöver det skötas politiskt (och såklart helst globalt). Att enskilda människor desperat slutar med allt härligt medan andra helt ostraffat kan fortsätta som vanligt leder inte till någon verklig förbättring, men kommer antagligen starta ordkrig och en ännu mer infekterad debatt.
//Mia
bloggkommentatorerna

#2 - Anja

"En är tvärsäker innan en är säker"

#3 - Josefine

Tycker det var ett riktigt bra avslut på krönikan, det är precis så jag också känner! Sedan är det så otroligt onödigt att ens kommentera hur mycket/lite andra gör för miljön/djur/människor. Tycker det är så tråkigt när andra hittar småfel hos varandra.

#4 - Ce

Drömmen vore ju att jag kunde leva mitt liv utan en tanke på miljön, för allt var redan fixat i första led. Att det inte fanns miljöfarliga bränslen, all el var grön, mat odlades hållbart och kläder tillverkades av bra material av människor som fick lön och goda arbetsvillkor etc etc. Att ta ansvar för varenda litet val man gör är inte hållbart. Att konsumenten, som är sist i ledet, ska ha hundra procent koll på vart ens lakan, tvålar, tomater, el, resor, hårspray mm mm mm kommer ifrån och hur miljöfarligt det är? Det är ohållbart. Stora rejäla förändringar i grunden krävs, inte bara den egna livsstilen.

#5 - Anonym

Har en nära vän som är vegetarian, nästan vegan. Hon pratar massor om hur viktigt det är att alla slutar äta kött och kan säga saker som "jag har ingen respekt för folk som äter kött". Samtidigt reser hon hit och dit över hela världen med flyg, flera gånger om året. Långresor till Asien, Afrika, USA. Jag själv äter endast ekologiskt och helst närproducerat kött, och inte i så enorma mängder direkt. Reser sällan med flygplan, och då bara inom Europa. Undrar vem av oss som gör störst klimatavtryck. Men till skillnad från henne går jag inte runt och försöker få mina vänner att må dåligt över val de gör. Är de intresserade delar jag med mig av mina kunskaper.

#6 - Mella

Anonym: Samma sak här! Har en vän som rest otroligt mycket de senaste åren, Asien, USA, m.m. och som lustigt nog ÄR köttätare. Men då jag började med LCHF hoppade hon direkt på mig med "Jag skulle då aldrig kunna äta en kost som är sååå dålig för miljön!" ba hallå du äter ju själv kött?! Sedan började hon projektet att bli vegetarian, det höll i EN månad. Skojar inte! Själv var jag vegetarian i 5 år som tonåring... Men människor ÄLSKAR att racka ner på andras val! Så kan de sitta på sitt flygplan sedan och njuta av sitt hyckleri de själva inte ser. Suck.