bloggkommentatorerna

Underbart sur lista hos Clara
Den här listan gillar jag hos UnderbaraClara. Jag håller med om de flesta punkter. Den första är så spot on! Ahh vad irriterande det är när vattnet inte är tillräckligt varmt när man är frusen och vill bada riktigt varmt.
 
Punkten om sämsta boken är exakt samma bok som jag inte klarade av att läsa ut. Jag har en teori om Läckbergböcker och det är att de ofta köps men att inte så många läser dem. Det är folk som inte läser så mycket, eller knappt, och ser en Läckbergbok på Coops bokrea och tänker "den köper jag". Läckberg skriver böcker och jag har hört att de är bra. Det är en författare som folk som inte brukar läsa böcker men som kanske skulle vilja läsa böcker känner till och därför blir den köpt. Sen ligger den där hemma och blir inte läst för att jobb, familj och andra intressen tar över. Inget fel med det. Men jag tror att det kan vara så. Läckberg köps i drivor men det är inte lika många som läser henne. Det kan alltså vara så att en författare som inte är lika känd som Läckberg läses i högre utsträckning för att folk som köper den författarens böcker köper den för att de verkligen vill läsa den och har längtat efter nästa bok. Läckberg har så klart läsare, det är inte det jag säger, men jag tror att hon har många fler köpare som inte läser hennes böcker än andra författare har. 
 
En sak som jag kom att tänka på nu, apropå böcker, är en fråga som ni skall få svara på. Om man har lyssnat på en ljudbok, har man då läst boken?
 
//Anna-Maria
 
 
#1 - Bella

Det är klart man läst boken om man lyssnat på den. Annars skulle ju synskadade människor inte ha läst en enda bok. Alla läser inte blindskrift.

#2 - Sofie

Haha, jag har en bok av henne som jag köpte för att alla läser dem. Den ligger oläst i bokhyllan fortfarande :p en regnig dag kanske...

#3 - Anonym

Har läst flera. Tycker dem är lättlästa men dåliga. Typ som att titta på en dokusåpa. Det är skräp men lätttiölgängligt och man kan inte sluta titta/läsa...

#4 - Anonym

Fast då har de ju ändå lyckats vara så bra eller spännande att du inte kan sluta läsa. Skickligt gjort ändå av Camilla att skriva skräp dom folk inte kan lägga ifrån sig.

#5 - Tove

Klart man läst en bok om man lyssnat på den, möjligen inte om man i 7 år och håller på att lära sig läsa, då kanske distinktionen mellan om man kan tyda bokstäver eller heller lyssnar är viktig. Men annars så, vad spelar de för roll... (däremot om man har ljudboken på i bakgrunden och halvlyssnar så kanske inte)

Köpte en Läckberg på skiva på stadmissionen pga många gillar ju tydligen detta, börj ju finnas en orsak, men har inte lyssnat. Så visst absolut att jättekända böcker typ davincikoden osv köps oftare än de läses. Folk köper ju mer böcker en någonsin men läser färre (iaf för typ 10 år sen) så antagligen finns en sån tendens för icaböckerna.

#6 - Lars

Jag har läst en och lyssnat på en av C. Läckberg. Jag får inte grepp om. Personerna det handlar om rörigt enligt min mening. Tacka vet jag Liza Marklund och Mari Jungstedt

#7 - Jenn - forever abroad

Åhh haha, älskar inlägget (det här alltså, Claras var också roande). Teorin om Läckberg - SÅ INTRESSANT, vill att det görs en undersökning på detta! Men sen tänker jag, hon kan ju inte ha blivit så stor utan att ha gjort något bra, right? (Har själv inte läst någon, klarar inte deckare alls pga alldeles för rädd.)

Och om man lyssnat på en bok - jaaaa det måste ju räknas?! Man har bara "läst" den genom att lyssna? :D

#8 - Anonym

Absolut så innebär det att "ha läst en bok" även om det är i ljudformat. Iallafall om en e vuxen.

#9 - Lisa

Haha! Säkert så sant! Själv har jag dock läst typ alla hennes böcker. Ofta har dom en slags spänning som gör att jag fortsätter trots att dom inte är så bra litterärt. Brukar börja semestern med en deckare eller annat lättläst för att komma igång att läsa. Har blivit så dålig på det på senare år. Sen brukar blir det några bättre böcker längre in i semestern.

#10 - Karolina

Och sen hamnar de på second hand! Jag har jobbat på en second hand-butik några somrar och besöker sådana flitigt även annars och i bokavdelningarna finns alltid flera exemplar av Läckberg. (Det finns förstås fler som alltid finns där, som t.ex. Guillou, Åke Edwardsson, da Vinci-koden m.fl.)

#11 - Ida

Jag har läst jättemånga Läckberg och kan hålla med tidigare kommentar om att de är som dåliga såpoperor. Typiskt sommarläsning, när man behöver nåt lättsmält i solstolen som går snabbt att läsa och är lätt att lägga ifrån sig. Senaste "Häxan" var dock bedrövlig på flera sätt. Bland annat när ett av barnen i boken får en hundvalp som var född natten innan och hundvalpen "tittar på Elin med sina stora bruna ögon" och "viftar på svansen och slickar barnet i ansiktet" kände jag att hon kunde ha gjort lite mer research. Hundar föds inte med stora bruna ögon och en dygnsgammal valp viftar inte på svansen och slickar folk i ansiktet. Kan störa ihjäl mig på detaljer som är felaktiga.

MEN! alla författare behöver faktiskt inte sträva efter att bli creddiga och skriva prisbelönta böcker. Och uppenbarligen når honom ut till den stora massan och tjänar miljoner på sina böcker. Hon har hittat ett vinnande koncept och troligtvis skiter hon fullständigt i att jag tycker att hennes senaste bok var bedrövlig :)

#12 - Hanna Karlsson

Det där var en rolig lista. :.) Jag har läst flera av Läckbergs böcker och tycker att de är bra.

#13 - Sara

Tror också att Läckbergs böcker ofta ges bort i typ julklapp till folk man ej vet vad man ska ge och att dessa blir liggandes på någon hylla.

#14 - Kristina

Jag tycker inte att man har läst boken om man inte har just läst den. Lyssnar man på ljudbok så har man lyssnat på boken.

#15 - Petra

Det är väl klart att man inte har läst en bok om man endast har lyssnat på den. :) Det är som att säga att barn har läst en bok vars lärare har läst en bok för dem och de endast har lyssnat.

#16 - Katja

Det heter ju faktiskt "lyssna på opera" fast man går och ser en opera. I övrigt håller jag med #Bella nedan. Även om det självklart är skillnad på att bläddra i en "riktig" bok eller lyssna på en så är det egentligen skitsamma. Innehåll som innehåll!

P.S. Läckbergs böcker är som kommersiell radiomusik - hemskt trist för de riktigt musikintresserande, men tilltalar ändå många som vill ha något lättsamt. Bra det finns nåt för alla etc.

#17 - Isa

Jag är kluven! Att läsa är en väldigt aktiv handling, men att lyssna kan vara både aktivt och passivt. Kanske beror det mest på lyssnaren ifråga om man kan anses ha "läst" en ljudbok?

#18 - Amanda

Som svar på din fråga, både ja och nej. Du har ju inte läst LÄST boken men du har lyssnat på den, hehe. Och det är samma sak som att läsa, tänker jag för allt som står i boken sägs ju. När jag frågar någon (som har lyssnat istället) om den har läst den här boken så brukar väldigt många svara: ja, det har jag. Eller jag har lyssnat på ljudbok.

#19 - Karolin

Haha, älskade listan, kan inte du och Mia göra varsin? Om en bok kommer på tal som jag lyssnat på brukar det bli att jag säger: "den här jag läst, eller ja, jag har lyssnat på den som ljudbok" så jag är väl lite splittrad :)

#20 - Kallis

Såg TV-serien och blev inte direkt sugen på att varken läsa böckerna eller lyssna på dem... men den var underhållande på ett sätt som nog inte var avsiktligt!