bloggkommentatorerna

Vara snygg
Det började med att Lady Dahmer skulle ut på galej. Hon skulle träffa sina feministvänner, och klädde sig i extra svarta kläder, och tjock, svart eyeliner. Hon gjorde sig fin, helt enkelt, och fick en del komplimanger för det. Hon skriver här om hur problematiskt det är, på grund av att hon får en kick av det. Hennes vän Maria, (Somliga förbannade kvinnor på Instagram, numera stängt och privat konto) skriver också, om varför hon aldrig mer tänker sminka sig. Hon menar att smink är som heterosexuellt sex. Det kan aldrig bli neutralt och jämlikt. 

Vad tänker ni? Jag tänker inte sluta med smink (drar min gräns vid skönhetsoperationer, men fattar ändå att det är inkonsekvent på ett sätt). Älskar verkligen smink, tycker det är så kul, snyggt, effektfullt. Tycker också att det är ganska rimligt att vilja vara snygg eftersom man ju uppskattar allt annat som är snyggt, typ natur, konst, färger, estetik i största allmänhet. Men jag fattar ändå vad de menar, jag missbrukar också bekräftelse, och jag känner själv att det inte är sunt. Men har ingen lust att sluta. 

//Mia
#1 - L

LD har ju uppenbarligen gjort sig fin(are). Som det ju kan vara kul att göra när man träffar sina vänner. Ska man då inte påpeka just det, att hon är fin. Vilket ju är vad hon ville vara.

Knepigt.

#2 - Fanny Vik

Tror det grundar sig i samhällets inställning till smink, att kvinnan gör sig fin för någon för att hon inte duger som hon är. Idag känner, i alla fall jag, många killar som sminkar sig (kanske inte i den grad som kvinnor, OBS hetrokillar jag talar om) och det måste ju normaliseras?? Blev senast igår påmind om hur jag och mina vänner i högstadiet kallade en kille på vår skola för "Smink-Robin" bara för att alla visste att han sminkade sig och använde brun-utan-sol. Idag blir jag varm i hjärtat när jag tänker på att en 15årig kille vågade sminka sig på den skolan (små samhällen du vet) och jag önskar att fler killar som vill sminka sig gör det - och att kvinnor som inte vill slutar med det! Att känna sig vacker är inget som en ska skämmas över, med eller utan smink eller kläder eller vad det nu är som får dig att känna dig snygg. Skratta inte åt sönerna när de leker med mammas läppstift, redan där sätter vi ju våra spår för vad som är stereotypt.

#3 - Sara

Jag har väl i ärlighetens namn inte heller "lust att sluta", men frågan är ju VARFÖR vi känner så. Back to Marias analys på IG alltså.

Svar: Jag vet varför jag känner så, och det är för att jag vill åt bekräftelsen. Nu får jag väl i ärlighetens namn inte så mycket uttalad bekräftelse ändå, men jag är övertygad om att jag hade ansetts mer ful om jag slutade sminka mig, och jag vill inte det. Fattar som sagt att det är problematiskt att falla in i det, men jag är inte beredd att ta konsekvenserna av att lägga av med smink. (Tycker dock inte att det är något betungande. Hade hellre slutat tvätta håret om det var socialt accepterat).
//Mia
bloggkommentatorerna

#4 - Anonym

Om jag inte sminkar mig ser jag ut som 20. Jag jobbar och är 30, vill gärna se ut som min ålder på jobbet. Nog svårt att bli tagen på allvar som yngre kvinna ändå. Men sen gillar jag smink också. Men ska bli bättre på att sluta kommentera andra. Problemet är att det känns ofta som att folk vill att man ska uppmärksamma deras nya frisyr, smink, tröja etc. Och man är en skithög om man inte gör det.

#5 - Lisa

Jag har alltid varit sjukt ointresserad av smink, dålig på det, använder i stort sett bara mascara och läppglans. Totalt lost i en sminkbutik och vet inte vad hälften av sakerna är för nåt :) Jag har ändå ansetts vara "söt" och "snygg", så har väl ett fint ansikte även utan smink. Skulle dock aldrig döma en annan kvinna som sminkar sig mycket för att vara icke-feministisk eller ytlig. Män kanske inte använder smink men de kan ägna en lunchrast åt att prata om sina skägg. Varför ska kvinnor begränsa sig överhuvudtaget? Är smink icke-feministiskt men tatuering är ok? Om det ska vara sådana regler vill jag ställa mig utanför.

#6 - Anonym

Åh det är så svårt det där, och jag är på din bana. Jag förstår LD, och Maria. Men jag kommer inte att sluta sminka mig och "göra mig fin". Jag tycker mycket om smink och hudvård, och är intresserad av fina kläder. Jag förstår vad det gör med mig, och vad det har att göra med vilket bemötande jag får. Jag förstår men vill inte göra något åt det.

#7 - Katja

Människor kommer alltid att dras till det som är vackert, det GÅR inte att sluta med det. Oavsett hur definitionen av "vackert" kommer att förändras så sitter den driften i oss. Tom de idag vita grekiska statyerna var målade i glada färger på sin tid. Bekräftelsesuget är förstås problematiskt. Det skapar ojämlikhet. Det blottar det orättvisa i naturen. Att vissa har det, medan andra inte har just det. Vi vill helst blunda för det. Så klart. Men alla ÄR inte lika, och därför kommer världen att fortsätta vara orättvis. Det vi kan göra, vilket ju LD m fl. gör är att hålla iaf barnen så långt ifrån detta som möjligt.

#8 - t

Alltså min interna kamp ang detta! Jag har precis rakat av mig allt hår på huvudet, delvis som ett statement: "kvinnor måste inte ha långt hår". Men istället har jag börjat sminka mig.. För att känna mig mer kvinnlig och snygg i mitt korta hår. Suck alltså.

#9 - Diana

Jag älskar att sminka mig och känna mig fräsch. Jag vet att det går emot en massa feministiska tankar men jag känner att det finns värre saker i livet än om man ska sminka sig eller inte. Jag kämpar hellre för lika löner, svält och moder jord som vi sakta men säkert håller på att förstöra men om vi ska sminka oss eller inte, det anser jag är en bagatell. Det blir vad man gör det till, om någon säger att jag ser fin ut i smink så tackar jag och tar emot, för jag känner mig fin även utan, ser bara piggare ut i mascara än utan, så enkelt är det. Vi färgar ju håret, vi målar ju naglarna, vi rakar oss, vi gör en massa saker som inte är "naturliga" så varför vara så dramatiska gällande smink? Varför är det så fel att vilja pigga upp sig? Varför är det så mycket skam bakom att bli lite snyggare, fräschare med smink, färg, snygga kläder eller annat? Allt behöver inte kopplas till jämnlikhet. Ta livet med en klackspark, lev istället för att grubbla över regler hit och dit. LEV. Plötsligt är det över. Men det är jag det, det är min åsikt. <3 peace out

#10 - C

Fast jag förväntar mig att min pojkvän gör sig fin för mig också. Håller efter sin frisyr, rakar sig, har snygga kläder m.m. De flesta människor vill väl vara fina? Sen att kvinnor gör det med smink och förändrar sig mer, det kanske är problematiskt. Men ALLA människor jag känner vill känna sig fina och snygga. Män som kvinnor. Jag älskar smink, jag älskar att känna mig snygg. Dock har jag en dag i veckan på jobbet när jag har mer bekväma kläder och är osminkad. För det är ganska skönt det också.

#11 - Anonym

Jag tycker smink och att känna sig fin hör ihop med välmående och är ett sätt att markera skillnader i vardagen. T.ex. är jag alltid osminkad och klädd i mjukiskläder hemma, men om jag och min kille ska ut på dejt gör vi oss båda fina, han tar på sig en skjorta, rakar sig, fixar håret och putsar skorna. Och jag sminkar mig. Tycker det är ett jättetrevligt sätt att markera att nu gör vi något lite extra av den här kvällen. Tänker att livet skulle bli lite tråkigare utan de kontrasterna.

#12 - Anna

Jag fattar inte, varför kan inte heterosex vara jämlikt? Om man kommer samtidigt är det väl jämlikt? Och varför skulle det vara mer jämlikt att ha homosex? Det tror jag inte på.

Svar: Det finns ju extrema skillnader i synen på mäns sexualitet jämfört med kvinnors. Hur otroligt mycket mer skam det finns kring flickors/tjejers/kvinnors/tanters sexualitet/kropp/lust/onani jämfört med killars. Det är självklart att det påverkar vid sexakten. Alla föreställningar som kommer av att man levt i en kultur som skiljer mäns kroppar och kvinnors kroppar åt. Kunskapen om mäns orgasm, jämför med kunskapen om kvinnans. Betonandet av vikten av dem manliga orgasmen jämfört med synen på den kvinnliga orgasmen (varför är ett "avbrutet samlag" ett samlag som tar slut innan mannen kommer? Vad är ett samlag som enbart ger mannen orgasm? Helt normalt?) Kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara att sudda bort allt som skiljer män från kvinnor i en sexakt, och göra den helt könsneutral. //Mia
bloggkommentatorerna

#13 - Anonym

#9Diana
Jag tror nog de menade det mesta man gör för att "piffa" sig och förbättra sitt utseende; hår, naglar och smink.

Om du hellre fokuserar på saker som jorden vi håller på att förstöra så är det nog en god ide att ge upp sminket faktiskt. Jag är inte så insatt, men skönhetsindustrin kan ju inte vara en miljövän precis..

#14 - Elise

Haha åh de som tror att hetersex inte kan vara jämställt hade behövt titta in i mitt sovrum. :) Jag och min man har bara sex när JAG vill. Han går ner på mig länge varenda gång vi ligger, jag går aldrig ner på honom. Och varje gång får båda orgasm. Så eeh ja, bättre än så blir det inte. ;)

Jag älskar också smink och kommer aldrig sluta med det tror jag. Däremot har jag slutat med mkt annat som jag förr gjorde för bekräftelse, t.ex. högklackade skor, stringtrosor, push up BH, spanx m.m... Det är bara obekvämt. Smink skadar iaf inte. Och jag kan inte hjälpa att jag ääälskar kolsvart tjock eyeliner! det lustiga är att män ofta tycker att jag borde sminka mig mer naturligt haha fuck that!