bloggkommentatorerna

Jämlikheten känns som förtryck
Idag läste jag en krönika av David Eberhard i GP. Det är hans sista krönika för att han har varit där i tre år nu som krönikör och då byts man ut tydligen(?). Inte mig emot. Hans krönika heter "En tystnad som låter galenskapen fortgå". Han berättar att han har fått sparken från ett uppdrag på grund av att han är "bad for business" för att han har kritiserat #metoo-rörelsen. Han beskriver sedan krönikan igenom hur olika människor har blivit av med sina jobb på grund av att de har uttalat sig på ett sätt som kan vara kränkande. Han skriver så här: 
 
"Risken är stor att man blir överöst med invektiv eller till och med mister jobbet. Så alla håller tyst."
 
Ja du Eberhard. Det är väl inte mer än rätt i så fall? Är det inte dags för de med åsikter som inte kränker fler än de som inte längre kan upprätthålla sjuka maktstrukturer att få ta plats. Jag förstår att det känns jobbigt att bli av med en del av sin makt och att du därför skriver så här i din sista mening: 
 
"En tystnad som låter galenskapen fortgå. Det är dags att öppna munnen och säga stopp."
 
Ursäkta mig, men nu skrattar jag knäna av mig. Buhu. Nu är den vite mannen lite kränkt och känner sig förfördelad. Det ni skall göra är att stänga igen truten ett tag för att tänka till innan ni öppnar den igen, så att det som kommer ut är vettigt. Ni har fått gapa i århundraden och nu när kvinnor har fått säga sitt och tagit lite av er makt så är det er det är synd om. Helt otroligt. 
 
Det här citatet passar bra nu: 
 
"När du är van vid att vara privilegierad, känns jämlikhet som förtryck."
 
//Anna-Maria
 
 
Här nedan har jag listat några böcker, artiklar och filmer som man kan jobba med eller bara läsa och se om man är intresserad och vill veta mer om ämnet. Hur jobbar man med könsroller/machoroller och normer? Hur gör man för att folk skall förstå att det finns ett patriarkat? Kanske kan det här hjälpa?
 
Könsroller: 
 
Bok: Hampus Nessvolds bok "Ta det som en man". (Jättebra. Alla män och pojkar borde läsa den.)
 
Film: Pojkarna. (Finns på sli.se)
 
Sexuella trakasserier: 
 
RFSU:s material- Sexuella trakasserier.
 
Filmen "Sluta tafsa!" (Finns på sli.se)
 
Allt material som finns om #metoo nu i de olika fb-grupperna och i tidningsartiklar. Vittnesmålen är intressanta att läsa upp och diskutera. 
 
Normer: 
 
UR:s filmer med Musse som heter PK-mannen. 
 
RFSU:s material BRYT!
 
Som ett avslutande boktips/julklappstips för att stärka unga tjejer så tycker jag att "Godnattsagor för rebelltjejer" är grym. Jag och min dotter läser om tre kvinnor varje kväll och jag ser hur hon växer av att höra om vad kvinnor har gjort för mänskligheten. Det är inte bara gubbar i vår historia och det kommer definitivt inte att vara det framöver. Det ser ljust ut!
 
 
 
 
 
 
 
#1 - Jenn - forever abroad

Åh jag fick den boken i julklapp av en kompis (fast på engelska) - FANTASTISK! Hon hade dessutom klistrat in ett exakt likadant porträtt av mig på sista sidan. Så fungerar för döttrar, eller om man är som jag - 25 :) En bok för alla åldrar!

#2 - Flipp

Älskar Bryt-materialet, vet inte hur många ggr jag har använt deras Ett steg fram-övning. Fantastisk! Och tack för fler lästips :)

#3 - Gugge

Så. Grymt. Inlägg! Älskar hur du resonerar; smart, sant och med humor, dessutom! Ni borde på allvar skriva en bok själva.

#4 - Katja

Blev sorgsen i våra kvinnovägnar när jag började bläddra i boken och såg hur okritiskt många av kvinnorna som hade gjort hemska, hemska saker (t ex vissa politikerna) presenterades som ena hjältar. Är vi kvinnor så simpla att vi inte tål presenteras med både våra för- och nackdelar? Fin men inte lite historielös bok.

#5 - Marie

Är materialet för högstadiet eller funkar det för mellanstadiet?

#6 - Anonym

#5 För mellanstadiet får man nog köra Rädda barnens "Stopp min kropp". Möjligtvis några av övningarna i Bryt! Filmerna är för äldre åldrar.

#7 - Anonym

Tack för tipsen!
Hade tänkt läsa boken om rebelltjejer för min son. Konstig fråga kanske men är den vinklad specifikt till tjejer? Liksom "vi tjejer är ju"? För jag vill gärna ge mina barn bredd i historien men jag har bara pojkar.

#8 - Kemvfs

Vill du ta din dotter på en fortsättning i kvinnor genom historien så kan jag verkligen rekommendera utställningen "den dolda kvinnomakten" på Skarhults slott i sydvästra Skåne. Den har pågått sommartid några år, med tillfälliga utställningar om bla barn och sexualitet genom historien. Nästa sommar kommer den tillfälliga utställningen att vara "den goda manligheten", och beskrivningen av den låter väldigt tilltalande!

#9 - Susanne

Jag tycker det låter som att du inte alls förstått vad han menar i sin krönika. Bara för att metoo till största del är fantastiskt bra så betyder det ju inte att allt den fört med sig är det? Menar du att det inte finns något som är problematiskt med den i någon aspekt? Och att ingen får ha någon kritisk åsikt om den utan att det är rätt att den förlorar jobb p.g.a. det? Han skriver ju: "Efter att jag försiktigt har kritiserat vissa avarter av metoorörelsen förlorade jag i veckan ett arbete".

Varför kan du inte istället argumentera i sak mot det han skriver istället för att kalla honom "en vit kränkt man" o.s.v. Det är ytterst låg nivå. Du bidrar inte heller direkt till ett gott debattklimat där man får tycka olika om du nu ens tycker att man får det?

De flesta frågor är komplexa och det kan vara intressant med olika infallsvinklar, det är synd att man bara dödar dessa genom att sätta epitet på varandra. För mig är det en kraftig indikation på att man inte kan argumentera i sak, för som man brukar säga - när argumenten tar slut så tar personangreppen vid.

#10 - Hanna Karlsson

Jag har nu läst hans krönika och kan inte förstå kritiken i det här inlägget. Den känns okonstruktiv och onyanserad.

#11 - Blomma

har också läst och håller med om varje ord som a-m skrev

#12 - S

http://www.gp.se/ledare/jämställdhet-handlar-inte-om-att-kvinnor-är-offer-1.4795432

Tycker nog inte han lite försiktigt har kritiserat metoo-rörelsen utan kritiserar ju kvinnor och menar att det tar på sig en offerroll, och att man som vuxen kvinna borde kunna säga nej för det kan hans 19åriga dotter göra med bravur. "Det finns ingen mansnorm som godkänner sexuella trakasserier, men #metoo behövs ändå för att komma åt den minoritet av män som beter sig som svin. Låt det stanna vid det" Från hans krönika.

Det dryper ju "inte alla män" om honom.

Här är ett bra svar till hans krönika som jag länkande ovan. Tycker även AM är helt rätt i sin kritik här.

#13 - S

http://blogg.gp.se/ledarbloggen/2017/11/20/forskare-i-konsrelaterat-vald-svarar-david-eberhard/

#14 - Anna

Eberhard är en idiot. Punkt. Men det stavas "privilegierad", Att det ska vara så svårt för så många att skriva rätt!

Svar: Men Gud. Det såg jag nu. Tack. Slant på tangenterna. :)
bloggkommentatorerna

#15 - Anna

Boken är jättefin men jag kam inte låta bli att vara arg för att Thatcher är med.