bloggkommentatorerna

Julkalendern
Läser på Prinsessans dagbok att hon sätter på "svenska julkalendern" för barnen på datorn på morgonen. De bor ju i Oslo. Och först då kommer jag på att jag inte vet hur det ser ut med julkalendrar i andra länder. Luckkalendrar vet jag ju finns (känns väldigt tyskt!), men utländska tv-kalendrar har jag aldrig hört talas om. Ni som bor "utomlands" eller har erfarenhet av julfirande i andra länder kanske kan hjälpa till här.

//Mia
#1 - julia

I finland har vi både finlandssvenska och finska julkalendrar👌 ibland brukar dom även visa gamla svenska julkalendrar här på yle fem.

#2 - Stina

Kan tala för uk och Bermuda och inget där

#3 - Anonym

Både Norge og Danmark har julekalender på TV sånn som i Sverige :-)

#4 - Lisa

När jag var liten var det kotym i familjen att följa både den svenska och danska julkalendern på tv. Likaså Melodifestivalen. Detta i Skåne alltså, där det finns en bro till Köpenhamn (jag vet att ni vet men våra politiker i Sthm tycks inte känna till detta).

#5 - Emma

Här i Schweiz finns det ingen julkalender och inga andra barnprogram att hänga i gran heller för den delen...

#6 - Anna

I Mellanöstern tittar vi på julkalendern via SVT play men utan själva papperskalendern blir det inte samma sak och vi brukar sluta utta efter ett par avsnitt. Vi försöker så gott det går få till julstämning men det blir flopp på det eller mer exotiskt med palmer runt omkring. Julfirandet är inte en accepterad tradition här, men vi firar så gott det går ändå och det blir mysigt i slutändan iallafall. Däremot saknar jag luciafirandet otroligt mycket och det gör lite ont i hjärtat att min halv svensk/engelska son inte får uppleva luciafirandet på riktigt.

#7 - Elin

I Norge har de julkalender, men det är inte en ny varje år som i Sverige. Sen är den gärna en halvtimme lång. Den svenska från året innan visas også lite senare på kvällen, då som en julkalender för lite äldre barn

#8 - Anonym

När jag var liten så såg vi svenska julkalendern på morgonen och den norska på kvällen (svensk pappa, norsk mamma) var så mysigt!