bloggkommentatorerna

Julstressen
Läste den här meningen hos Egoina idag: "Så sjukt att det är julafton redan nästa vecka."

Det är det ju inte! tänker ni säkert, för det tänkte jag. Det är tolv dagar kvar, men ja, den infaller sig nästa vecka. Visst känns det sjukt mycket stressigare när man säger det som Egoina. Jag börjar för fan sörja att julen är ÖVER! Men i övrigt är det ett bra dag att lägga själva julafton på en söndag. Fredagar och lördagar är ju alltid bra, och nu kommer själva klimax på söndagen, så söndagsångesten försvinner helt. Och på måndagen, den värsta dagen av dem alla vanligtvis, då är man ledig och helt kravfri och kan leka med sina julklappar och äta en massa överbliven choklad. Man kan också om man vill, äntligen skippa sillen och skinkan och istället äta vettig mat, gärna med ett glas vin till eftersom tisdagen OCKSÅ är en röd dag! Genialiskt sätt att lura systemet! 

Sen tänkte jag på någon undersökning som Sigge Eklund pratade om i podden för några veckor sedan. Om att man blir glad av att julpynta tidigt. Det låter faktiskt helt rimligt när man tänker på det. De som pyntar tidigt är såklart samma människor som älskar julen. Vore konstigt annars. Och då kan de sitta i flera veckor och glädja sig över att det snart är jul. Vad skulle vinsten vara med att vänta? Att belöningen är mycket större om man väntar? Nja, man väntar ju ändå på själva julafton. Bara för att man tänder ett ljus som doftar apelsin och nejlika så betyder det ju inte att julen inträder på studs. Det snarare förstärker längtan. 

Man får däremot ångest av för mycket julmusik. Jag vet att jag anger luddiga källor, men jag orkar inte leta upp klippet då Alex & Sigge pratade om detta (som om Sigge Eklund är den mest pålitliga källan? Skitsamma!) men det finns källhänvisningar i artiklarna också. Av upprepad julmusik under en längre tid så mår man tydligen sämre. Lite svårare att förstå sambandet här tycker jag. All musik på repeat är ju ganska psykande. Det verkar handla mycket om butikspersonal som mår dåligt och det kan man förstå. Minns själv att jag hatade det när jag jobbade i en elbutik som hade extremt mycket kunder just runt advent och jul. De där klämmiga låtarna ville jag bara spy på. Men i vanliga fall lyssnar man på julmusik hemma, på juluppträdanden eller på julfestligheter. Då tror jag de allra flesta njuter av det. Eller också så tvingas man höra på det när man shoppar och då svettas man och trängs bland massa människor med ett högt tempo och hög ljudvolym runt sig. Då känns julmusiken som ett hån. Man stressar, trängs och konsumerar, när musikens budskap bara handlar om frid och lugn och kärlek. Kontrasten blir för stor, tror jag. 

//Mia

#1 - Midvinternatten

Tänker på alla dessa yrken som inte har uppehåll för högtider och klämdagar. Tycker det är sorgligt. Min man ska jobba på julafton. Hade jag inte haft familjen så hade jag varit ensam.

Svar: Jag vet. Insåg även när jag skrev inlägget att det är ganska insnöat att skriva som om alla är lediga röda dagar. Långtifrån alla arbetar kontorstider. Hoppas ni kan fira tillsammans en annan dag! //Mia
bloggkommentatorerna

#2 - Sonja

Nåt är ju allvarligt fel med julen. Den är hysterisk. Jag firar den helst inte och i år slipper jag pga att vi flyttar lägligt precis vid jul :))

Vi har i alla fall spelat julsånger på jobbet i två där i rad nu men nu bytte jag för jag orkar inte. Förstår att folk som inte kan byta bort musiken bryts ned.