bloggkommentatorerna

Lungpunka
Stackars Amanda Schulman. När hon var på akupunktur häromdagen så punkterade en av nålarna hennes ena lunga. Fy vad obehagligt. Som fellow hypokondriker så vet jag hur hemskt det måste ha varit innan hon fick reda på vad det var. Den personen som gjorde akupunkturen kan inte ha varit den mest erfarna. Eller vad säger ni som kan något om detta? 
 
Jag har aldrig gjort en akupunktur och för en gång skull kan jag vara glad över att jag är så kass på att unna mig behandlingar. Ska nog fortsätta på det spåret. 
 
//Anna-Maria
#1 - Line

Usch va obehagligt! :(

#2 - Gia

Verkligen obehagligt! Har aldrig testat akupunktur och kommer inte att göra det heller, men testade googla akupunktur+punkterad lunga och det verkar inte vara första gången det hände i Sverige..

#3 - Sarah

Har varit på akupunktur men fattar inte hur en nål kan punktera en lunga, de sticker väldigt ytligt. Är det inte flera lager hud och muskler och kött som ligger mellan lungan och yttervärlden?? Någon som kan förklara? Misstror så klart inte någon utan vill genuint förstå hur det här kan gå till.

#4 - Hanna Karlsson

Ytterligare en anledning till att inte gå på akupunktur. Fy så obehagligt!

#5 - Anonym

#3
När man sätter nålar uppe i skuldra/nacke måste man ta tag i hud/muskulatur för att bara sätta i strukturen där. Annars kan man komma åt lungspetsen och på så vis punktera lungan. Gäller att vara försiktig!

#6 - Sonja

Nämen blä hoppas hon läker fint från det där både fysiskt och mentalt (vad är värst tro?)

#7 - Ellie

Va? Galet. Jag har bara fått akupunktur i öronen, det var skönt. Min mamma har fått i nacke och rygg, älskade det, men till slut avtog effekten och hon blev typ immun.

#8 - Marie

Precis som en person redan kommenterat är det viktigt att lyfta vävnaderna samt att aldrig sätta nålen rakt in i 90 grader, utan att vinkla ned nålen längs med hudplanet.

Detta får mig att undra om akupunktören ifråga var medlem i svenska akupunkturförbundet (dvs har minst tre års utbildning i akupunktur samt utbildnikg i basmedicin om minst 60 hp alternativt legitimation såsom leg. läkare, sjuksköterska, tandläkare eller fysioterapeut).

Hittills har inga akupunktörer som är medlemmar i svenska akupunkturförbundet orsakat pneumothorax på någon patient.

Det är mycket allvarligt att de har kunnat ske (det är i princip den mest allvarliga komplikationen som kan uppstå vid akupunktur), vilket tyder på oaktsamhet hos den som behandlat.

Eftersom akupunktör i nuläget inte är en skyddad yrkestitel, kan vem som helst utge sig för att vara akupunktör, vilket är mycket problematiskt då patienternas/klienternas säkerhet blir hotad.

Se www.akupunkturforbundet.se för mer info vart en kan hitta akupunktörer med mångårig och adekvat utbildning.

#9 - Anonym

Inte för att det är lika illa, men det påminner mig om när jag var på en massage och massösen nog inte var så proffessionell... Kom ut med blåmärken över hela ryggen och kunde inte ta på mig jackan själv på tre dagar. Tyckte att det gjorde ont men var inte van vid massage och tänkte att det kanske är såhär det ska vara. fail.