bloggkommentatorerna

Må bra eller ha det bra
Dagens Kajsons julkalender är "Vad är hälsa för dig?" Många lägger upp vikt- och träningsbilder. Det kan jag förstå men jag skulle vilja bredda begreppet hälsa en aning. Anna Mannheimer sa så här i den senaste podden med Mia Skäringer: 
 
"Antingen får man vara bra eller så får man ha det bra" 
 
De lämnade den diskussionen ganska snabbt vilket jag tycker var synd men jag tänker att jag tar upp det här och fortsätter på ämnet. 
 
Hon menade typ så här att antingen så är man jätteordentlig och lever livet för att prestera på alla håll eller en del av livet (utseende, jobb, familj) och är bra eller så har man det bra och försöker leva i någon slags balans när det gäller mat, utssende, jobb och familj men är en medelmåtta. 
 
Hälsa för mig var länge att se vältränad ut och att äta nyttigt. Det är det inte längre. Hälsa för mig är att inte tänka på mat (jag blir så mycket roligare när jag släpper den kontrollen), att träna för att vara stark, inte ha ont, ha bra kondition och för att må bättre psykiskt. Det är också att säga nej till saker som jag vet att jag inte hinner med eller orkar även om det gör att jag försämrar mina chanser att klättra på karriärstegen eller få högre lön. (När man jobbar som lärare får man belöning på andra sätt, genom eleverna, vilket inte alltid märks hos rektorn, så jag fokuserar på det istället för att ta på mig en massa jobb som "syns" om ni förstår vad jag menar? Jag vill ha så mycket tid för eleverna och planeringen som möjligt.) Hälsa är också att min familj mår bra och att jag har tid till dem. 
 
Om man skall vara bäst på alla tre ovanstående saker. Vältränad, karriärmänniska och ha tid till familjen så skulle det krävas tre liv. Jag har bara ett och vill inte välja bland de här sakerna. Om jag väljer att satsa på CrossFit som är min innersta dröm, så hade jag inte klarat av jobbet eller familjen. Om jag hade satsat allt på jobbet så hade jag inte haft tid till att träna eller ta hand om min familj på det sättet jag vill. Att ha barn är ett privilegium och ett ansvar som jag tar på stort allvar. De är små nu men snart kommer de att vara äldre och ta mindre av min tid vilket kommer att öppna upp för andra saker i livet. Tills dess är jag lite halvbra på de tre viktigaste delarna av mitt liv och det gör att jag mår så bra som jag kan just nu, vilket är hälsa för mig. 
 
Hur är det för er?
 
//Anna-Maria
 
 
 
 
 
 
#1 - Isa

Sånt himla bra inlägg! Jag är en sådan som bara vill ha det bra men är fast i ett liv där jag måste vara bra. Jag säger måste eftersom jag har världens mest ambitiösa jobb (doktorand) och inte vet hur jag ska få ihop det med att hinna med familjen och hunden. Lyckligtvis är jag i en bransch där utseende är helt oviktigt (tofflor och koftor överallt) så kan åtminstone slippa den pressen. Men det skulle vara skönt att hinna träna för hälsans skull.

#2 - Carolina

Håller verkligen med!

Jag känner efter vad jag vill. Vill jag träna gör jag det, vill jag sitta i soffan en hel dag gör jag det, vill jag göra egen juice på morgonen så gör jag det, vill jag äta kall pizza till frukost gör jag det.
Är en väldigt harmonisk människa. Hälsa för mig är att må bra, psykiskt, sova gott om nätterna, vara glad och inte känna mig stressad.

#3 - Kourtney

Så himla BRA formulering!! Jag har ganska likadana tankebanor som dig angående vad hälsa är för mig IDAG (och va det innebar förut med!) Har med åren kunnat släppa uteseendehetsen och det förknippat till hälsa. Och börjat jobba med barn det senaste året, vilket fått mig att må SÅ HIMLA MYCKET BÄTTRE! Behöver inte tänka lika mkt att se uppiffad ut eller behöva prestera eller serva andra vuxna människor som man inte känner (eller vill känna) Barn är lättare att umgås med än vuxna och tycker om en för den man är eller inte, men de låtsas iaf inte! =)