bloggkommentatorerna

Stackars femtonåringar
Saker jag hade velat veta när jag var 15, vilken fantastiskt lockande titel på en antalogi. Underbara Clara har skrivit ett bidrag. Och Lena Andersson, Bodil Malmsten, Alexandra Pascalidou, det är tunga namn! Jag vill också läsa den boken. 

Hoppas det inte bara är tips om att man ska vara sig själv. Hela uppväxten handlar om att man ska härma omgivningen för att bli en fungerande människa. Men jättesnabbt, redan på lågstadiet uppmanas man samtidigt att gå sin egen väg och vara sig själv. Lätt när man inte vet någonting! Nej, go with the flow, och försök bara att vara snäll. Att sitta och fila på olikheter och udda drag i sin personlighet kan man unna sig när man är någorlunda vuxen och har lite koll. 

Jag försöker tänka ut vad jag hade velat säga till mig själv på högstadiet, men listan över visdomar är ganska skral. Jag hade bara velat veta att jag inte skulle vara singel för alltid. Att jag skulle få en man och en son och en dotter och att vi skulle ha ett hem. (Men nu återstår ju en massa år då allt kan skita sig. Nu skulle jag vilja veta att när jag dör så är min då åldrade make och våra barn och barnbarn på begravningen och gråter stillsamt. Det är min målbild. Först då vet jag att allt gick ok.) 

Ett annat tips till unga människor är att lägga sig platt när någon ifrågasätter en. Det händer ganska sällan i vuxen ålder, men som ung är man med om det hela tiden. Kom att tänka på en händelse så sent som igår. Jag fyllde kanske precis 15, och hade en tjejmiddag hemma, med mina bästa vänner och en utvidgad krets. En som inte var min bästis frågade var jag hade mina skivor. Jag blev superstressad eftersom jag knappt hade några och de jag hade var extremt ocreddiga. Typ två år gamla Absolute Music (musik var ju mycket mer svårtåtkomligt och dyrt på 90-talet). Jag började svamla om att jag hade lånat ut mina skivor, vilket ju mina nära vänner såklart visste att jag inte hade. TIPS: Säg bara, "Jag har inga skivor. Jag köper annat för mina pengar". Eller om någon frågar varför man alltid har samma jeans på sig: "Jag har inte tänkt på det. Jag gillar dom bara". Börja inte ljuga, bortförklara, gå till motangrepp. Men om någon fortsätter ifrågasätta säg bara: "Vad taskig du är nu." Då kommer de inte åt en. Då är det en själv som är snäll och den som är dum.

Och en annan sak som ofta hände när man var liten var att barn utan social kompetens kom och skvallrade på andra: "Hon säger att du har utstående öron", eller "Hon tycker att din brorsa är ful" och då blev man alltid upprörd och började ljuga, eller gå till angrepp mot den som skulle ha sagt det osv. Man borde ju bara säga: "Varför säger du det till mig? Vill du att jag ska bli ledsen?"

Jag vill INTE bli 15 igen, jag vill bara läsa boken.

//Mia
Surprise!
Sindy Niklasson är gravid med nummer två, och idag var hon på rutinultraljud. Sättet hon fick reda på bebisens kön är väldigt personligt för henne och hennes kille (Knivmicke på Insta). Han har ju egen tatueringssalong, så han tog reda på könet och tatuerade ett hjärta på Sindys arm, medan hon hade ögonbindel. Att hjärtat är blått symboliserar att de ska få en lillebror. 

Visst är det kul?! Jag tycker i och för sig att de där tårtorna med blå eller rosa grädde inuti är roliga också. Och om man avskyr att rosa är en flickfärg så kan man välja vilken annan färg som helst, men det kan ju vara smidigt att vara överens om det innan. 
 
//Mia
 
 
Kling och Klong
Trendenser har en återkommande post som heter "Lika som bär". Ibland måste jag erkänna att jag använder den där posten som budgettips. MEN bara om priset skiljer extremt mycket. Typ om en stol som kostar 6000:-/styck finns som liknande kopia för 600:-/styck. Åh, tack för tipset!
 
Om jag skall vara duktig, miljövänlig och moraliskt korrekt så kan jag köpa en av de dyra och ställa vid matbordet. Tänk er, den enda stolen, substantiv, singular, bestämd form. Det är lite synd om de tre familjemedlemmar som måste stå upp vid varje måltid.
 
Dagens höjdpunkt: -Så Linnéa, idag är det din tur att sitta på stolen vid middagen. Vi andra står upp, det är nyttigt för kroppen. 
 
Det här exemplet på Klongkopian är inte ett budgettips. Hade kopian kostat 199:- så kanske, men Mio hur kan ni göra en kopia som kostar typ samma som originalet? Ingen kommer köpa den och det är ju bra. Där löste sig problemet av sig själv.
 
//Anna-Maria
 
Obs! Läs detta inlägg med glimten i "ögena".