bloggkommentatorerna

Svar på läsarkommentar om CrossFit
 
 
Vi fick en kommentar om CrossFit häromdagen:
 
Hej Anna-Maria och Mia! 
Det här är fullständigt OT (förlåt!) men visst håller någon av er på med crossfit? 
Jag har snöat in fullständigt och vill veta allt. Har plöjt en hel del av infon på nätet men den verkar vara från 1. Tveksamma forskare eller 2. hårdtränande 22-åringar som sponsras av nocco och skins. 
Vore så himla glad att få höra er (och alla läsares) syn.
 
och eftersom det är en stor del av mitt liv (Anna-Marias) så tänkte jag att jag kunde skriva lite om det här. Om man letar på nätet och på Insta så är det antingen proffs, tatuerade 20-åringar med magrutor eller män utan tröja som man hittar. Det finns inte så många vanliga människor att följa och därför är det lätt att bli avskräckt av CrossFit innan man ens har förstått vad det är. 
 
Boxen, som stället heter där man tränar CrossFit, är där jag tränar (Kungbacka) full med folk i alla åldrar, storlekar och varianter. Det fina med CrossFit är att man kan anpassa träningen till sig själv. Om man inte kan göra en vanlig armhävning så kan man skala ner den, vilket betyder att man gör övningen lättare. Träningen består av tunga lyft med skivstång, gymnastiska övningar, hopprep, kroppsviktsövningar och mycket mer. 
 
Anledningen till att jag fastnade för CrossFit är att man är inte så många på varje pass (typ 10-14st) vilket betyder att man lär känna de som tränar där och man får hjälp med tekniken av coachen varje pass. Gemenskapen är stor och när man kör träningen så blir man sjukt peppad av alla andra. Man gör träningen tillsammas med varandra och bär varandra fram till slutet på ett sätt som ett vanligt gym inte kan komma i närheten av. Det gör att träningen blir mer effektiv, den blir roligare och man får vänner. Många i vår box har även funnit kärleken där. <3
 
Jag har alltid tränat. När jag var liten var det fotboll och konståkning och på senare år var det gym, spinning, bodypump och motocross. När jag fick barnen blev det mest löpning för att hinna med, men det blev så trist. Jag fick nys om CrossFit när det öppnade i Göteborg, men det var för långt att åka för mig, men när det öppnade i Kungsbacka var jag en av de första som började där. Sedan dess är jag fast. 
 
Det bästa med CrossFit: 
 
Jag känner att jag utvecklas i min träning. Jag blir snabbare, starkade, får bättre kondition och jag får mycket bättre självförtroende. När jag gör andra saker som cyklar, spelar fotboll med barnen eller springer så är jag redan i bra form och inget av detta är speciellt jobbigt.
 
Gemenskapen. Alla människor man träffar som också gillar träning. De var ett stort stöd för mig när jag var sjuk. <3
 
När jag tex har gjort tunga lyft över huvudet i en wod och får slänga ner skivstången i marken samtidigt som jag skriker av utmattning. Den känslan går inte att beskriva. Det är en urladdning utan dess like. (Kanske det som Lill-Babs känner när hon krossar porslin på sin bakgård som hon gjorde i "Berg flyttar in".)
 
När jag fixar ett PB. Ett personbästa. Det spelar ingen roll vilket personbästa det är. När jag började och klarade 50 kg i knäböj så var jag lika glad som nu när jag är uppe på nästan 100kg. När man hela tiden gör framsteg och kroppen blir lite bättre hela tiden. Ingenting är omöjligt. 
 
Jag har fått lära mig att inte ge upp. Förr kunde jag lägga ner saker och skita i det för att det blev för jobbigt eller gav mig ångest. CrossFit har lärt mig att jag klarar saker utan att ge upp. Det funkar även i det vanliga livet. Visst, det suger och gör ont och man mår skit när man gör vissa saker, men man klarar det. Detta gäller inte allt så klart. Men typ saker som att våga börja på ett nytt jobb eller att säga upp sig. 
 
Det är feministiskt. På det sättet att ingen bryr sig om en kvinna har mycket muskler. Många kvinnor som tränar CrossFit har ändrat sitt sätt att se på sig själva. Självhatet minskar och självkänslan stärks. Vågen har slängts och ätstörningarna har försvunnit. 
 
Alla tunga lyft är så roliga. Styrkelyft är verkligen min grej. Så roligt att hitta en ny idrottsgren när man är över 30år. 
 
Sen alla gymnastiska övningar som jag aldrig trodde att jag skulle göra igen. Stå på händer, hänga i ringar och klättra i rep.
 
Det är inte bara vältränade människor som håller på med CrossFit. Det är den största myten av alla. De flesta är ganska kassa faktiskt. Men man känner sig som stålmannen/kvinnan. :D
 
Har vi några läsare här som kan skriva sin sida av saken?
 
//Anna-Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - sökaren

Här är en till som inte är en gaddad 22-åring: camillalind.se
Mvh nyttlivsite.wordpress.com

#2 - Helenschki

Kan skriva under på allt AM skriver. Bor i Afrika och med allt vad det innebär men crossfit ger mig en mental styrkajag inte trodde jag hade. Och självklart gemenskapen att man kämpar tillsammans utifrån sina förutsättningar.
Är frisk ätstörd och crossfit har gjortattden sista biten i mitt tillfrisknande kommit på plats dvs våga ta plats våga ha muskler våga vara stark o visa styrka. Crossfit: ett ställe där amatörer kan vara atleter.

#3 - Helenschki

Kan skriva under på allt AM skriver. Bor i Afrika och med allt vad det innebär men crossfit ger mig en mental styrkajag inte trodde jag hade. Och självklart gemenskapen att man kämpar tillsammans utifrån sina förutsättningar.
Är frisk ätstörd och crossfit har gjortattden sista biten i mitt tillfrisknande kommit på plats dvs våga ta plats våga ha muskler våga vara stark o visa styrka. Crossfit: ett ställe där amatörer kan vara atleter.

#4 - Sara

Men jaaa!! Hade inte kunnat beskriva och sammanfatta det bättre. När jag hittade till crossfit:en blev träningen nått HELT annat än det varit tidigare. I 30 år har träning varit en plåga, ett nödvändigt ont, något man gör för att gå ner i vikt och därmed också sporadiskt, eftersom nämnda anledningar inte skapar långsiktig motivation och glädje. När jag upptäckte crossfit:en insåg jag att jag tränat fel saker, och av fel anledningar, hela mitt liv. Det är ju inte urtråkiga aerobics- eller steppass, spinning och löpning som är för mig. Som är det jag har tragglat med i så många år. För att bli smal. Det är ju att kunna lyfta tunga skivstänger som är min grej. Och allt annat som kommer med crossfit, som handlar om kroppskontroll, rörlighet och funktionell styrka. Det har gjort såååå mycket för min kroppsacceptans att ingående studera mig själv i spegeln samtidigt som jag lyfter skivstänger. Att inse att jag är stark. Jag har inte vägt mig på över ett år och kunde inte bry mig mindre om min vikt. Jag väger nog mer än jag gjort tidigare, men det är liksom slitsamma. Jag behöver äta för att orka lyfta, knuffa, svinga, dra. Viktminskning skulle kosta för mycket i uppoffringar av sånt som är gott och som ger mig energi till min träning och mitt liv. Samtidigt som jag väger mer än jag nånsin gjort (borträknat min tid som höggravid) så har jag aldrig varit starkare, rörligare och mer uthållig än jag är just nu. För mig är crossfit=äkta träningsglädje <3

#5 - Cornelia

Åh det låter så häftigt! Jag skulle vilja prova men vågar inte... Känner mig SÅ obekväm på mitt vanliga gym och att gå in i något helt nytt är jag ännu för feg för..

#6 - Ati

Vad behöver man för grund för att komma igång? Mvh En som aldrig kunnat stå händer och knappt kan göra en kullerbytta nu för tiden.

Svar: Jag kunde inte stå på händer innan heller. Jag var livrädd och trodde aldrig att jag skulle klara av det. Men efter ett par veckor så kunde jag stå mot väggen utan problem. Det är en häftig känsla.
Ta kontakt med en CrossFit-box i närheten där du bor och fråga vad som krävs för att komma igång. När jag startade hade min box en kurs som man var tvungen att gå för att få gå på de riktiga passen. Det var superbra för då fick man lära sig alla övningar och all teknik i lugn och ro. Det hade varit farligt och inte speciellt roligt om man blev inslängd på ett pass direkt utan förkunskaper. Idag har min box inga grupper utan nu är det upplagt så att man träffar en coach ett par tillfällen på tu man hand och går igenom allting innan man är redo att vara med på passen. Men det är som sagt olika från ställe till ställe. Kostnaden per månad för att träna CrossFit brukar ligga mellan 600-1000:-.
bloggkommentatorerna

#7 - Helenschki

Du behöver inte kunna ngt eller ha en grund. Alla är välkomna oavsett vikt kroppsform ålder osv. Det enda du behöver är ett öppet sinne. Kan tipsa om crossfitamaka på insta för att se exempel på medlemsvariation.

#8 - Matilda

Alla kan börja, så tänk inte så ni som gör, och alla som börjar gör fantastiska framsteg. Jag har sett alla från gravt överviktiga till medelålders kvinnor som aldrig tränat innan och vältränade gymrats, alla börjar på sin egen nivå och kör utifrån det. Finns inget att skämmas för eller vara rädd. Majoriteten är ändå helt vanliga människor, i alla åldrar som tränar för att må bra och ha roligt. Ni kommer också märka att ni är bra på något specifikt, för alla har enkelt för något som nån annan kanske har svårt för, kan vara vad som helst. Mitt tips är att gå till din lokala box och snacka lite, så känner du vad det är för stämning, det kan bli lite douchigt i vissa kretsar men min uppfattning är att boxarna är väldigt välkomnande, och det är ändå Svenssons som är deras verksamhet och inkomst inte den lilla klicken av elitistiska dudes. Men de dudsen är också uppmuntrande och vill nya väl. Så var inte rädda, gör slag i saken, ni kommer inte ångra er.

#9 - Johanna

Tycker övningarna verkar kul, men träna med folk?! Kan typ inte tänka mig nåt värre. Hellre då en knökfull sal än 10 pers som man måste prestera inför OCH socialisera med? I svettigt tillstånd?! kan ingen uppfinna crossfit för eremiter?! Haha!

Svar: Jag känner delvis så. Vissa saker övar jag på hemma för att jag tycker att det är jobbigt när andra skall titta på och se hur jag gör. Därför har jag ett eremitgym hemma med skivstång, rack, pull up-bar, wallball, bänkpressbänk, kettlebells, hopprep och lite annat. Men jag hade inte kunnat träna hemma om jag inte hade lärt mig tekniken i boxen. Så jag varierar hemmaträning med träning i boxen.
bloggkommentatorerna

#10 - Jossan

Men åh, tack snälla Anna-Maria och alla läsarna för att ni tog er tid att svara <3 Känner mig ännu mer peppad nu!

Svar: Härligt! <3 Det är bara kul att skriva om.
bloggkommentatorerna

#11 - Marie

Johanna: Word på det!

#12 - Charlotte

JOHANNA: Det kallast "hemmaträning" - det kör jag :-))

#13 - Mia (bakingbabies.se)

Jag tycker det verkar som fantastisk träning och att folk blir otroligt välmående av crossfit. Men som bäckenbottennördig fysioterapeut blir jag väldigt orolig över mentaliteten som kommer fram i klipp på nätet där det verkar mer regel än undantag att kvinnor läcker urin under träning. Det oroar mig om det liksom normaliseras och liksom anses "lite coolt". Inte för att jag alls vill stå för något hyschhyschande utan för att det kanske inte är så himla bra. Hur är kulturen inom crossfit egentligen? Pratas det om bäckenbottenhälsa?

#14 - Mia (bakingbabies.se)

Jag tycker det verkar som fantastisk träning och att folk blir otroligt välmående av crossfit. Men som bäckenbottennördig fysioterapeut blir jag väldigt orolig över mentaliteten som kommer fram i klipp på nätet där det verkar mer regel än undantag att kvinnor läcker urin under träning. Det oroar mig om det liksom normaliseras och liksom anses "lite coolt". Inte för att jag alls vill stå för något hyschhyschande utan för att det kanske inte är så himla bra. Hur är kulturen inom crossfit egentligen? Pratas det om bäckenbottenhälsa?

Svar: På ett sätt tycker jag att det är bra att det uppmärksammas och inte skammas. Att kvinnor får läcka kroppsvätskor utan att det anses äckligt utan att det istället är positivt för att det är ett tecken på att man tar i så in i helvete. En feministisk grej med CrossFit.

Men jag förstår också vad du menar för det är inte bra för kroppen så klart. Det är många som har Tena på sig på passen för att inte läcka. Speciellt de som har fött barn. Det är mest i hopprepsövningarna som många har problem och i de tyngsta lyften samt utmattande sprinter. Innan en wod med hopprep är det många toabesök som måste avklaras.

Vår huvudtränare är sjukgymnast men han är man så han förstår inte riktigt. Han säger att det känns som man kissar ner sig men man gör det inte. Hehe. Visst. Jag kan strunta i att ta på mig trosskydd och inte kissa innan passet så får vi se vad han säger om att torka kiss på golvet. :D

Det är ett problem. Men jag tycker att det är viktigt att det uppmärksammas på ett positivt sätt så att det inte får kvinnor att strunta i att göra de övningar som är extrema och tunga. Det hade varit fruktansvärt om det hade skammats.
bloggkommentatorerna