bloggkommentatorerna

Abort igen
Lady Dahmer skriver återigen om abort, och responsen blir som alltid likadan. Folk blir vansinniga på kvinnor som gör abort utan att må dåligt. Hon har klippt ut en del kommentarer och besvarat dem. Hon är väldigt tålmodig, ändå. 

För såhär enkelt är det, och det borde alla fatta: 

Antingen är man för abort, för att man helt enkelt inte tycker att det är barnamord. Eller så är man emot, för att man tycker att ett befruktat ägg är precis lika mycket värt som ett kvinnoliv. 

Att kräva att skydd ska ha använts, att samlaget ska ha varit påtvingat, att kvinnan ska ångra sig, att det är en engångsförteelse osv är helt onödigt. Antingen tycker man att ett befruktat ägg är människovärdigt, eller också tycker man det inte. Det är inte mer synd att fostret dödas för att mamman var kåt, än om hon blev våldtagen. 

//Mia
#1 - Anonym

Men om man tycker att ett befruktat ägg är människorvärdigt kan man fortfarande tycka att våldtagna kvinnor ska ha rätt att abortera fostret. Allt är inte svart eller vitt. Om livet ändå vore så enkelt...
Tycker det är alldeles för mycket "välja sida" kring precis ALLT just nu!

#2 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Tack gode gud att det faktiskt inte ÄR så enkelt. Fast man kan vara för abort så kan man fortfarande tycka att det är sjukt onödigt och sorgligt i vissa lägen. Ett graviditetsbesked är inte lika med ett telefonkortsaldobesked, liksom. Självklart ska aborträtten försvaras in i det sista, självklart ska ingen någonsin be om ursäkt eller ens behöva förklara varför hon ska göra/gör/gjort en abort. Men att hålla på och säga att det är "antingen eller"? Det är att simplifiera något av det mest komplexa naturen utrustat oss med.

#3 - Josefine

Tycker det är så tråkigt att folks respons ska vara på det viset, det handlar ju om att våra egna kroppar och våra egna val.

#4 - Ellie

Jag blir mest berörd av hur många som lidit fysiskt av sin abort. De som blödit i veckor, fått infektioner, osv utan att tas på allvar av vården... Hur det framställs som "äh man tar några piller så är det lugnt" men så är det smärtsamt, farligt och hemskt i många fall. Obs! Är helt för abort, men önskar 1. Mer info och stöd från vårdens håll. 2. Bättre abortmetoder! Bättre piller, bättre skrapning och ja allt vad man nu skulle kunna göra lättare! Är ju hemskt att vi kvinnor fan alltid får lida för våra "kvinnosjukdomar".
Männen behöver inte ens få finger i stjärten idag för att kolla prostatabesvären, nej prostatacancer upptäcker man via enkelt blodprov... SÅ klart.

#5 - ladydahmer.nu

Anonym: så du tycker det är rätt att mörda barn ibland? Får en våldtagen kvinna mörda sitt nyfödda barn också? Eller är det skillnad på födda barn och foster?

Tycker man att det är ok att göra abort bara ibland så handlar det inte om att man tycker fostret är värt lika mycket som ett fött barn, då handlar det bara om att bestraffa fel sorts kvinnor.

#6 - Sandra

minns denna diskussion så tydligt från mina högstadiums klassrum och jag känner så stor sorg i hjärtat att den diskuteras 15 år senare på samma låga nivå. Och det verkar ju inte bli bättre i närmsta laget. Imponeras av Lady Dahmers tålamod men it breaks my heart att hennes intelligens och energi måste befatta sig med folk som inte tänker längre än näsan räcker.

#7 - Sara

Jag håller 100% med om det ni skriver. Däremot vet jag inte om jag gillar taktiken att skamma de kvinnor som tyckte deras abort var psykiskt jobbig, även om den var medicinskt enkel och komplikationsfri.
Precis som det måste vara helt OK att göra hur många aborter som helst, av vilken anledning som helst (och i detta inkluderar jag att abortera för att man tex vill ha ett annat kön), så måste det också vara OK att tycka att det var en otroligt svår upplevelse. Tror det är framförallt dessa kvinnor som känner sig överkörda av jämförelsen med ett tandläkarbesök.

#8 - Anonym

Jag tycker att aborträtten är självklar, allt annat är orimligt och kvinnofientligt. Men jag tänker att skam och skuld inte alltid är dåliga känslor. Det enda dryga med dem känslorna är att det bara ska vara kvinnan som känner dem trots att männen är lika delaktiga. Det är dumt att ha oskyddat sex om man inte vill ha barn eller könssjukdomar. Från bådas håll. Jag tycker att män borde skämmas mer när de inte vill ha kondom för 'det är skönare utan'. Oskyddat sex är ju knappt tabu längre, många tycker typ att det är skämmigare att kräva kondom än att ha oskyddat sex. Det är helt sjukt. Önskar att män skulle skämmas mer över att göra kvinnor ofrivilligt gravida eller gå runt med könssjukdomar. Tror det i längden vore bättre än att kvinnor ska känna att en abort är som ett tandläkarbesök.

#9 - Sara

Abort är en självklar rättighet, men jag blir lite irriterad (i brist på bättre ord) på min väninna som nu är inne på sin sjunde abort pga att hon/de inte skyddar sig ordentligt. Skulle aldrig vilja ta bort hennes rätt till abort, men det känns inte helt ok med en sån slarvig inställning till befruktning (efter så många ggr är det slarv). Jag behöver inte tycka att det är 100% ok för att ändå till 100% stå bakom rätten till abort.

#10 - ab

#4 Ellie Blodprovet (PSA) är inte specifikt så prostata måste palperas (finger i stjärten) och punktion/biopsi göras för att ställa diagnos.

#11 - Tove

Håller helt med om ditt resonemag, Mia!

Jag tycker alla anledningar till abort är tilläckligt bra anledningar för en abort. Att barnet är av ett annat kön än man önskar. Att barnet har en diagnos. Att man inte har någon lust att ha en bebis. Att man har mycket på jobbet den hösten. Att man inte vill vara gravid på nyårsafton för man vill kunna supa loss. Vad som helst, det spelar ingen roll.

Sen borde det absolut bekämas om synen i samhället är fördomsfull t ex mot kvinnor eller människor med funktionsvaritaioner. Men det har ingenting med abort att göra (aborterna är bara ett symtom på problemet). Man bör verkligen inte försöka övertyga människor att behålla barn de inte vill ha, i synnerhet inte i tron om att man gör det ofödda barnet en tjänst. Visst fler barn med downs skulle säkert förbättra synen på människor med syndomet, men det är inte en uppgift att lägga på axlarna till ofödda barn till ovilliga föräldrar.

Folk pratar om massa annat. Att man kan må psykiskt dåligt av aborter. Att man kan må psykiskt dåligt. Ja, det är sant och ska såklart absolut inte mörkas att en del mår dåligt (och att andra inte gör det). Att det är fel av sjukvården att försöka övertyga någon till abort (ja verkligen!) Men det har ingenting med själva frågan att göra.

Givetvis är det jättedumt "använda abort som preventivmedel" eftersom det medför risker för en själv och kostar samhället pengar. Givetvis är det korkat att göra en abort för att man vill ha fylleslag på nyårsafton, om man gärna vill ha barn (eftersom man riskerar att inte bli gravid igen mer lägligt). Men det gör inte arborten mer eller mindre rätt än aborter med fina anlednignar typ att man redan har tre barn och faktiskt skyddade sig eller att man måste ta hand om sin sjuka mor och inte har tid med barnet. Är abort mord borde dessa orsaker verkligen inte duga de heller.

Möjligen kan jag se någon typ av etisk konsekvens i om man ser abort som barnamord men ändå är för de i fall där typ moderns liv hotas eller barnet inte kommer överleva utanför magen (som i vissa länder?). Men att se abort som barnamord med tycka det är okej om mamman är lite ledsen och man faktiskt använde kondom är går ju bara inte ihop, det hade aldrig varit ens i närheten av ok anlednignar att låta ett spädbarn dö.

#12 - Sara

Word.

#13 - ladydahmer.nu

Sara, VEM har skammat kvinnor som tycker abort är jobbigt? Vem? NÄR? När hände detta? Kan du vänligen citera för jag som ändå varit ganska aktiv i denna debatt har inte sett detta alls.

#14 - Agnes

Tycker att många förenklar abort, visserligen i ett gott syfte för att försvara aborträtten och kanske nödvändigt i tider där många vill krympa kvinnors rättigheter och handlingsutrymme....

Själv tycker jag det finns en etisk skillnad på tidig abort av ett embryo, och sen abort av ett foster som nästan skulle kunna överleva utanför livmodern. Kan ingen statistik men de flesta aborter lär ju vara tidiga och jag tycker vi borde jobba för att fler blir det, inte genom att begränsa några rättigheter utan minska sjukvårdsköer, bättre information osv. Då kanske fler kvinnor som gör abort kan få okomplicerade ingrepp som mer liknar tandläkarbesök och ger mindre psykisk påfrestning.

Rent principiellt tycker jag att så länge fostret är beroende av kvinnans kropp har hon rätt att avlägsna det därifrån även om det betyder att det dör, dvs abort är ok fram till den veckan då barnet kan överleva utanför hennes kropp med hjälp av sjukvården. Men ur ett etiskt perspektiv tycker jag som sagt samhället bör jobba för att det sker få sena aborter.

#15 - Anonym

@Agnes. De flesta aborter sker redan tidigt. Såhär står det på Socialstyrelsens hemsida: "De flesta aborter utförs tidigt i graviditeten. Under 2016 utfördes 94 procent av aborterna före vecka 12 och 53 procent före vecka 7."

#16 - Jem

#14 agnes: på vilket sätt ska man se till att pappan tar sitt ansvar när det sena fostret inte aborteras av etiska skäl? Han kan sticka långt innan graviditeten upptäcks och kvar sitter mamman med ett "för sent" foster. Är pappans val att sticka mer etiskt än mammans val att göra abort? Skillnaden är att kvinnan inte kan dra om hon inte vill ta ansvar, hon måste ta bort fostret.

#17 - Charlotte

Måste vi ens ha den här diskussionen år 2017?! Alla får väl tycka vad de vill, de som är emot abort gör helt enkelt ingen abort och de som tycker abort är okej kan väl få göra hur många aborter som helst pga vilken-anledning-som-helst!

#18 - Agnes

#15 Vad bra, trodde som sagt statistiken såg ut typ så men orkade inte kolla upp det. Tycker fortfarande man ska arbeta för att ännu fler aborter blir så tidiga som möjligt. Vet t ex folk som velat göra medicinsk abort genom att ta ett piller, men pga vårdköer har tiden gått för långt så att de istället måste genomgå en skrapning, så borde det inte gå till från sjukvårdens sida.

#16 Jem: Förstår inte riktigt hur du menar? Jag är som sagt för aborträtten precis som den ser ut idag men jag tycker rent principiellt att det etiskt sesemester är problematiskt med aborter som är så sena att fostret nästan är livsdugligt utanför livmodern. Dock sker ju ytterst få så sena aborter i Sverige och när de gör det finns det antagligen väldigt speciella skäl. Men ursprunget till debatten var väl att en abort ska ses som lika okomplicerad som ett tandläkarbesök, därför ville jag framföra min åsikt. Vet inte om papporna har så mycket i den debatten att göra, kvinnan bestämmer själv över sin kropp som tur är. Men man kunde ju tänka sig hårdare lagstiftning med högre försörjningsbörda för biologiska fäder gentemot sina barn, kopplat till dna-bevisning så kanske många män skulle skydda sig bättre och inte lägga allt ansvar på kvinnan.

#19 - lina

"Hon har klippt ut en del kommentarer och besvarat dem."
Av 318 kommentarer på bloggbevaknings inlägg - är de som hon klippt ut de som skriver vad du sammanfattar. Visst, ca 5 av 318 kommentarer är nog hemskt men i det stora hela håller de flesta med dvs de flesta är för fri abort. Kan vara värt att tänka på då LD ger ett annat intryck......

#20 - Julia

Alltså, detta kanske kommer komma som en total överraskning, men det är inte alltid så att man är för abort, och automatiskt inte tycker att det är barnamord. Jag tycker att ett foster är ett liv, men jag är för abort ÄNDÅ. Jag tycker att abort är sorgligt, ibland, och ibland inte. Jobbigt ibland, och ibland inte, men alltid rätt, och alltid en rättighet och alltid alltid kvinnans val.

#21 - Julia

Tillägg till min tidigare kommentar. Alltså en kan ju vara 100% för abort, helt utan att tycka det är en kul eller enkel grej? Jag tycker att aborter är både sorgliga och laddade ibland, men det har inte med kvinnan att göra, bara med faktumet att det fanns ett foster som kunde blivit ett barn om det fått hänga kvar.

Men med det sagt så tycker jag att det är mycket VÄRRE att någon skall behöva ha barn som inte vill (får ångest av bara tanken på att skaffa ett just nu, och hade (om jag får lita på det jag känner nu) definitivt gjort en abort i dagsläget. Men det behöver inte automatiskt betyda att jag tycker befruktade ägg inte har någon laddning. Det är lite som att man måste välja, om abort är hemskt så måste man vara MOT abort, och tvärtom. Är det inte okej att tycka något är laddat men göra det likförbannat pga man tycker att det är helt okej att ibland göra sånt som är laddat?