bloggkommentatorerna

Allt er love
Är i Norge och datorn har dött. Bloggar från mobilen och kan inte länka. Men såg att Egoina hade varit i Norge hos släktingar. Den norska kronan är ju bara typ två kronor starkare än den svenska just nu och det betyder att man inte behöver hålla på och räkna ut vad saker och ting egentligen kostar. Skönt! Jag tycker inte att det är dyrt i Norge. Jo, godis och läsk är verkligen dubbelt så dyrt. Men mat kostar samma och även boende här och så.
 
En sak som jag har tänkt på är att det finns ett helt annat spännande utbud av grönsaker och frukt. Kanske på grund av att Norge ej är med i EU och inte behöver följa alla regler? 
 
//Anna-Maria
 
#1 - Malin

Har bott i Norge och kan säga att du har fel. Mat och boende är svindyrt. Frukt och grönsaker är ofta dubbelt så dyrt som i Sverige och utbudet är mycket mindre. I Oslo är det möjligen att utbudet är större men verkligen inte på andra ställen. Och rent levnadsmässigt gör de där två kronorna stor skillnad.

#2 - ab

Jag är nyfiken på vad det är för spännande frukt och grönsaker som Norge har.

#3 - S

Älskar att detta är taggat som Henrik Schyffert

#4 - Sara

Fast va? Haha! Om den norska kronan är två gånger starkare än den svenska så betyder det ju att alla priser i norska kronor är dubbelt så dyrt som i svenska kronor? Alltså, ett pris som ser ut att vara motsvarande ett svenskt är dubbelt så dyrt. Eller hur menar du?

#5 - Charlotte

Sara: Fast du fattar väl att hon menade 100nok / 102sek. ?!?!

#6 - Mari

Var till Norge igår och bunkrade blöjor. Har nu en årsförbrukning med blöjor undanstuvat där det fanns plats här hemma. Hoppas att ungen växer så dom vi har beräknat 😂

#7 - Fnulan

Jag tycker det är bra att det är "dåliga" grejer som är dyrare där...
Njut av ledighet och blogga när du kommer hem istället.
Kramen

#8 - S

Ja, folk jämför alltid så konstiga saker när de ska påpeka att det är dyrt i Norge, typ '200 för en pizza!?' och lösgodis..
Här i Nord-Norge får vi lokalfiskade tokfärska stora räkor för under 100kr/kg, annan färsk fisk för under halva priset mot vad jag ser i Sverige (och hundra ggr bättre utbud och kvalitet..)
Nej, Norge är inte ett mini-Sverige utan har egen kultur, liksom de flesta andra länder man reser till - någon som försökt köpa lösgodis i Frankrike? Och blivit indignerad när utbud och pris är annorlunda än hemma? Eller kanske accepterat man där att man får en annan matkultur på köpet..

#9 - Linnea

Förstår inte riktigt? "mat kostar samma och även boende" Vad menar du för mat då? Har familj som bott i Norge och hyrorna är skyhöga. Handla mat i matbutiken är mycket dyrare, och restauranger ligger ju högre i pris än i Sverige. Var där i december och en öl kostade ca 100-110 norska kronor på de flesta ställen.

#10 - Sara

Charlotte: Nja, det var ju inte glasklart att det var vad hon menade. Hon skrev att den norska kronan är två kronor starkare än den svenska.

#11 - S

#9 Linnea:
Fast det där är en myt. Köpkraft per invånare (PPP) är mycket högre i Norge än i Sverige (Norge på 4:e plats i världen och Sverige på 15:e). Det vill säga att jobbar och bor du i Norge får du mer för dina pengar, alltså mat och hyra kostar mindre andel av din disponibla inkomst än i Sverige.

#12 - komigen

Men alltså Sara vad tycker du verkar rimligt, att "2 kronor starkare" betyder
- att NOK 100 motsvarar SEK 102
eller att
- NOK = 2xSEK
?

#13 - S

Fast alltså i Sverige betalar man väl ändå inte typ 20kr per mjölkpaket? Eller 18 kr för en gurka? Eller 30-35 kr för ett paket vanlig havremjölk? Som någon annan kommenterade så är det väl billigare matutbud i Oslo men bor man någon annanstans är det bra mkt dyrare för mindre utbud. Och hyrorna är skyhöga om man inte bor ute på landsbygden och allt är i 2a hand så du är väldigt beroende av vilken typ av människa du hyr av..

#14 - Cami

Senast jag var "hemma" i Sverige tyckte jag att det fanns massa spännande frukter typ kaktusfikon, mini kokosnötter, litchi, drakfrukter, granadillas, kumquats osv.. vet inte riktigt hur man kan slå det.

#15 - Emma

undrar också vart i Norge du varit, för jag har bott här i tio år och varje gång jag kommer "hem" till Sverige går jag bananas i butikerna. Mycket bättre utbud på frukt, grönt, mejeripdorukter, kött, ALLT. Jag förfasas fortfarande över att Chiafrön på Meny kostar 100 kr (!!!) (men finns billigare på Kiwi, förstår inte varför. Och varför flädersaft inte finns på andra ställen än i hälsokostbutiker. Eller varför ALLT som är nyttigt är dyrare, det här "billiga" frukt och grönt är bara lögn, googla ex antal artiklar om hur Kiwi "kuttar momsen" på frukt och grönt men att det egentligen inte är sant.