bloggkommentatorerna

Barn i Danmark
Jag läser Josefin Knaves inlägg om barnsemester i Köpenhamn med stort intresse. Ska nämligen dit i morgon, och vi har till skillnad från dem ganska stor erfarenhet av att semestra med barn i den danska huvudstaden. Däremot har vi typ nått samma slutsats: det är ingen lyckad kombination. Då har vi ändå inte varit lika förväntansfulla och ihärdiga i våra försök att få en lyckad vistelse för hela familjen, som Knaves. Vi har mer varit såhär: en öl till oss vuxna och en lemonad och ett wienerbröd till barnen. Men ändå har det inte funkat bra, eftersom det inte finns minsta tålamod med barn som spiller och ingen plats för vagnar och så vidare.

(Detta med vagnar är förresten en grej för sig. En vanlig vagn på den svenska marknaden kan man ju enkelt fälla ihop så att den tar mindre plats än en helt normal neccessär. En dansk barnvagn är stor som en mindre pråm. Alla barn sitter i liggvagn, hur gamla de än är. Treåringar sitter rakt upp i en Brio-liggvagn, med ett hängsle på sig, som i Kalle Anka-tidningarna.)

Inte ens på Tivoli är de särskilt välvilligt inställda till barn. På en restaurang vi var, inne på det berömda och fantastiskt vackra nöjesfältet, letade de upp en barnstol i trä, som såg ut som en antiktivet från kriget. Jättefin var den, men så konstigt? Det var när den största ungen var tre år. Bebisen som skulle sova i sin (lilla, tympliga) vagn fick inte plats. Hon fick ligga på utsidan. Personalen betedde sig som att det var en otroligt exotisk händelse att någon hade med sig barn på Tivoli. 

Nu är våra barn emellertid lite större. Vi behöver inget extra, i form av stolar och mikrovågsugnar, så jag tycker ändå det funkar. Allt behöver inte vara så otroligt barnanpassat hela tiden. Man kan få vidga sina vyer lite, även om man bara är fem år. Få klättra på ställen som inte är kravmärkta, få lite skäll av en dansk kärring. Slå sig lite och förundras över att allt inte är som hemma. 

(Men om jag får tipsa så är Berlin en dröm att uppleva med barn, i jämförelse.)

//Mia
#1 - Pethra

Oj vad förvånad jag blir, har varit i Köpenhamn med våra barn mer eller mindre varje sommar sedan de var nyfödda och jag delar inte er upplevelse alls. Tycker att danskarna över lag är mer vänligt inställda till barn än vad svenskar är, har aldrig blivit illa bemött eller känt mig besvärlig med mina barn, vare sig på restauranger, fik eller på Tivoli. Danmark upplever jag som extremt barnvänligt jämfört med Sverige och då inkluderar jag även Köpenhamn som barnvänligt. :)

#2 - Lisa

Oj, det är inte alls min erfarenhet. Tycker både Tivoli och Bakken är väldigt barnvänliga och resten av Köpenhamn likaså. Många museer har ju stora barnavdelningar och platser där barn kan rita och pyssla. Många sura butiksbiträden i Byen, men det är kanske mer ett storstadsfenomen än något typiskt danskt.
Är kanske något partisk som malmöbo med hundratals besök i Köpenhamn sen barnsben och väninnor gifta med danskar.

#3 - Fnulan

Jag håller med dom andra som kommenterat. Danmark är världens bästa barnland enligt mig. Jag tycker att du ska ge dig iväg från Köpenhamn och uppleva så mycket annat i norra delen av landet. Det är kanske i själva huvudstaden som det är annorlunda och brister. Jag är däremot aldrig känt det.
Jag kan tipsa dig massor om du vill. Släng iväg ett mail bara.
Idag fick jag veta att där finns ett nytt ställe i Köpenhamn som heter Experimentaruim som ska vara toppen. Och den Blå Planet är kul också. Vi själv åker till Bakken på torsdag.

Jag älskar Danmark för deras banvänlighet och skrivit massor om det. Så njae... håller inte med riktigt =)

Jag hoppas att ni får en fantastisk dag imorgon! Och när är Danmark som bäst? Hvergang =)
Kramen och NJUT av en riktigt god dansk öl och röda pölser <3

#4 - Sandra

Vi åker till Berlin med en 4-åring och en 1,5-åring i morgon och tips mottages tacksamt!

Fnulan, roligt med lite "andra" tips från DK och inte bara innerstan i CPH samt Bakken och den blå planet. Vad har du för andra tips? Mottages tacksamt!

#5 - Bella

Hahaha åh slutet, att vidga sina vyer som 5åring :p

#6 - johanna

Haha är danskarna så chill alltså jämfört med oss? Jag har inga barn själv men jag har ju hört och läst om alla tusen regler kring liggande och sittande i vagnar och förstått att man får bassning av både BVC och Familjeliv hur man än gör – men i Danmark slänger man alltså bara i barnet i vagn av valfri storlek och sort? Och som Josefin skrev, att lekplatserna med svenska mått mätt är farliga...

Är det vi som är hysteriska eller har danskarna gjort hela sin BVC-guide med ett par pilsner innanför västen?

#7 - Ifs

Svar till Sandra: Berlin är fantastiskt med barn! Jag rekommenderar att leta upp en lekplatskarta, lekplatserna är ofta helt underbara! Det finns även kindercafe som är caféer anpassade för barn, finns listor på nätet. Det är ofta krångligt att ha vagn kollektivt men alla är väldigt trevliga och hjälpsamma. Våga söka er utanför stadskärnan, tex prenzlauer berg är barntätt och barnanpassat. Skulle inte rekommendera de centrala badplatserna pga brukar vara så smockat där.

#8 - Anonym

En fantastisk lekplats för lite äldre barn (från 5 år och uppåt) i Köpenhamn är naturlekplatsen i Valby (http://www.kk.dk/naturlegepladsen). Den är designad för att ge lite större barn utmaning och stimulans när de leker och kan absolut rekommenderas, supermysig utflykt vid bra väder! Min erfarenhet är att danskarna är väldigt vänligt inställda till barn. Många föräldrar väljer att låta sina barn sova i sina vagnar utanför caféer och restauranger, just för att man anser att det är bra för barnen att sova utomhus. Det brukar aldrig vara några problem att få plats nära ett fönster, så att man kan övervaka barnen medan man själv fikar/äter. Det är dock lite besvärligt att ta sig runt med barnvagnen i de äldre stadsdelarna, men det är inget unikt för Köpenhamn :-)

#9 - Frida

Just de där gigantiska barnvagnarna har jag också förundrats över. Den största Emmaljungan man kan få tag på är ju liten med danska mått!

#10 - Pia Svensson

Hej:)
Jag älskar din sida <3<3<3<3<3
Jag vill tipsa om vart jag handlar märkesvaror, inredning, skönhet, kläder, resor billigt på nätet. Har gjort massa med bra fynd här: https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=mgm . Även här har jag fyndat: http://letsdeal.se/r/45051/100
Jag handlar också genom de flesta kändaste webbsidorna på nätet och då får jag bonus genom dessa sidor: https://www.cashbacker.se/ny-medlem/194584 och https://www.refunder.se/bjud-in/5524ec9c9221e .
Dessa sidor har hjälp mig att fynda och sparat mycket med pengar. Hoppas de kan hjälpa dig med :) <3
Kram och lycka till!!!

#11 - Anonym

Jag har varit ett par gånger själv i Danmark och håller med er om den biten.

#12 - Fnulan

#4 - Sandra Tack =)
Jag är nog "expert" på andra delar av Danmark. Men bra tips om du vill hålla dig i södra Danmark och kan tänka dig köra ner mot Rödby hållet så finns det massor (jag menar EJ Lalandia). Mina favoriter ligger i norr på Jylland och Djursland.
Du kan gärna maila mig så ska du få tips och några länkar. Jag vill inte spamma här med länkar till där jag skrivit om det.
malin@fnulan.se
Kram

#13 - Lisa

#6: de danskar jag känner är mkt petigare och "pk" när det gäller föräldraskap än mina svenska vänner. De förfasade sig tex när jag drack vin och ammade. Det finns säkert en hel del chill danskar också, men de skiljer sig inte så mkt från oss... #8: håller med, det är jättevanligt att låta barnen sova utomhus, även om man bor i lägenhet.
Hade varit kul att läsa en artikel om nordiska skillnader när det gäller föräldraskap och barn! De danska kostråden när man är gravid skiljer sig tex en del från de svenska.

#14 - thesadbox

Danskarna är extremt petiga när det kommer till graviditet och barn. Blir man gravid här så ska man helt plötsligt helt avstå från grejer som kan ha farliga tillsatser, typ schampo, lotion, makeup, mm. Mina två vänner som blivit gravida slutade helt med makeup under graviditet och amningstiden, åt bara ekologiskt och köpte bara ekologiskt bomull och ekologiska varor.
Gud förbjude att de kanske råkade vara i närheten av något kontaminerat.. omg!
Bor i Köpenhamn alltså och det är panzarvagnar a la barnvagnar överallt :)

#15 - Emmaigbg

Så jäkla mitt i prick! Helt omöjligt att få ta med en vagn in på restaurang och trycka in i nått hörn nånstans i Köpenhamn. (Brandskyddsregler hänvisade de till). Danskarna ställer sina fartyg till barnvagnar (känns som att Emmaljunga tillverkar specialvagnar till sina danska kunder. "Så nu har vi en klassisk liggvagn. Nu förstorar vi den med 50% så passar den för den danska marknaden") utanför och bäddar ner ungarna som prinsessan på ärten. Vi löste det så här - barnfri weekend i Köpenhamn (som vi älskar fö) och med barn till Berlin (som ju som sagt är riktigt bra för barn!)