bloggkommentatorerna

Försvarstal
Tack för alla tips under förra inlägget. En massa saker hade jag missat. 

Det mest akuta, som jag dock snappat upp, men valt att avstå att skriva om är Anna Books sons våldtäktsdom. Jag har inte läst hela domen, men utgår från att tingsrätten gjort rätt som dömt honom för våldtäkt mot barn, med påföljden 90 timmars samhällstjänst (ja, det är klent, men han är ju också väldigt ung). 

Det är för jävligt. Jag försvarar inte en dömd våldtäktsman. Särskilt inte någon som gett sig på en minderårig (13-åring). Det är verkligen helt jävla vidrigt Och jag tycker inte att Anna Book verkar vara helt vettig och redlig. Har aldrig tyckt. MEN, jag tycker ändå inte att man ska reagera alltför starkt på vad mamman till en brottsling säger. En mor brukar försvara, det är sån hon är. Och det gör hon nu, på Instagram. DET är ovanligt. Men de flesta mammor tror jag försvarar och ursäktar sina barns fel, även när de gått över laglig gräns, inom sig och inför sina vänner. Tror ni inte?

Jag tycker det är fritt fram att förundras över den där familjen. Och självklart äcklas över våldtäkten, men att ge sig på mamman i det här läget, och kräva att hon typ förskjuter sin son är nog verkingslöst.

//Mia
#1 - Anna

Fy vad vidrigt! Jag hade inte försvarat det. Hade så klart fortsatt älska mitt barn men hade talat om för honom att handlingen var vidrig och typ tvingat honom att gå i samtalsterapi.

#2 - Fnulan

Min dotter gjorde ett val att vara med i ett tv-program som är varje förälders mardröm. Och hon gjorde även allt jag hade mardrömmar om. MEN, jag älskar henne oavsett och villkorslöst men jag behöver inte älska det hon GJORDE. Jag fick otroligt mycket skit på många håll. Jag fick veta att det var mitt fel som uppfostrat min dotter fel. Jag skulle minsann ta ansvar för vad hon gjorde som 22 åring.... Jag hade misslyckats. Jag var en dålig mamma. Allt detta får säkert Anna höra nu men så mycket mer och värre.

Nej, min upplevelse är inte alls jämförbar med vad Annas situation. Hennes son har dömts för något äckligt och vidrigt. Jag kan ändå förstå hur hon känner det till en viss del. Besvikelsen när ens barn gör något "dumt" är grym. Det är inte ANNA som utfört handlingen och jag är 100% säker på att hon fördömer det han gjort men älskar och "stöttar" honom i alla fall.

Döm inte Anna för vad hennes idiot till son utsatt en annan stackars tjej för. Det är vidrigt och fruktansvärt och straffet borde vara mycket värre. Jag hoppas att hon har straffat honom (aga är okej i detta läge kan jag tycka ;)). Att vi dömmer henne hjälper inte, hon mår säkert fruktansvärt dåligt som det är.

Jag har inget gott att säga till sonen.. Hade det varit min unge han och de andra rört hade jag inte tagit ansvar för mina handlingar.....

#3 - Aktiepappa

Tyvärr finns det inget Anna Book kan säga/skriva för att rädda sin sons ansikte. Han har gjort bort sig och det bästa Anna kan göra är att visa sitt stöd för honom direkt till honom och hjälpa honom att göra bättre i framtiden.

Allt hon skriver gör bara att plågan blir längre för honom.

Sen tycker jag generellt att svenska domstolar ser för lite till brottsoffrets och för mycket till brottslingens väl och ve.

#4 - L

Anna menar att det är flickans eget fel, eftersom hon var full. Skriver "inte alltid förövaren är förövaren, offret är offret & vittnen är ärliga". Kallar unga tjejer på Instagram för "smuts". Kolla bl.a. skärmdumpar av Felix Hagman från 11 juli.

Nej, alla mammor skulle inte göra detta.

#5 - Fnulan

#4 - L
Men guuuud det har inte jag sett, fy för! Det var det värsta! Hon borde vara tyst istället!

#6 - Hanna

Jag tycker att det som hänt är vidrigt. Dock så tycker jag inte att de påhopp som Anna får ta emot är okej, Hur fel man än tycker att hon har. Samma kritik kan framföras mer konstruktivt.

#7 - Lina

Det är inte att Anna reagerar som är det konstiga det är det hon skriver som är det. Hon menar att han hjälpte flickan, att det är hennes fel, att folk är smuts och borde akta sig för hon vet vart de bor. Det är bisarrt. Det är väl ingen som förväntar sig att hon ska förskjuta sin son men man kan tydligt ta ställning mot en våldtäkt. Det behövs rätt mkt bevis i Sverige för att få en våldtäktsdom, är de missnöjda med domen, varsågoda att överklaga men skärp dig i sociala medier. Eller åtminstone håll tyst. Hoppas innerligt att varenda media ignorerar henne för alltid.

#8 - Blomma

Är det verkligen så? Sorglist isf. Självklart är det ovillkorlig kärlek, men tycker man sviker sitt ansvar som förälder om man inte lär barnen skillnad mellan rätt och fel. Kräver verkligen inte att hon ska förskjuta sonen, men att påstå att det aldrig hänt och skylla på offret? Inte ok.

#9 - Tara

När jag var liten, runt 8-10 år, hade jag en nära vän i samma ålder. Hennes storebror var väl 8-9 år äldre än oss, alltså typ myndig. Hon sa vid några tillfällen att han "gjorde vuxensaker" mot henne, men tog alltid direkt tillbaks historierna. På något sätt förstod jag nog att det var märkligt att säga sådant om sin bror, men ja, som barn så gjorde jag inget åt det, tyvärr... Flera år senare berättade hon att givetvis hade hon sagt sanningen, han våldtog henne regelbundet, men att det nu var "förlåtet och bortglömt" och att hon pratat med Soc och BUP.
Sedan dess lever familjen som vanligt så att säga (vi är över 30 år idag), har sett henne + bror + deras mamma sitta och skratta och fika på stan flera gånger. Det har alltid förvånat mig så otroligt mycket att man som mamma kan göra på det viset, bara förlåta (!) ett sådant brott som ens barn gjort mot ens andra barn? HUR? Men jag har inga barn och har aldrig råkat ut för liknande så kanske förstår jag inte hur en mamma tänker...

#10 - Charlotte

Har ngn av er som kommenterar läst FUPen & domen? Jag försvarar inte alls det Anna skriver och alla förstår ju att det bästa hade varit att vara tyst istället - men - domen/FUPen innehåller inga bevis utan byggs helt på ett enda vittne som också var full...han ska självklart dömas och få ett straff (han fick bara samhällstjänst vilket är alldeles för lite) men jag kan ändå, som mamma, förstå att Anna klamrar sig fast vid den minimala chansen att vittnet ljuger - domen är överklagad och ja, jag tycker faktiskt d känns som en dom som bör granskas ytterligare en gång...

#11 - I.

#10. Ja, jag har läst både fup och dom och tycker inte alls det är konstigt att han blev dömd. Han erkänner ju dessutom själv till handlingen, och till att ha vetat flickans ålder.

#12 - sahara

Det är en sak att stå vid sitt barns sida och en annan att hålla på som Anna och hennes dotter gjort. Menar att vittnen ljuger, "offer är inte alltid offer" och så håller hon på att likea kommentarer som anklagar tjejens föräldrar som lät henne vara ute och drickaCharlotte: Nej, vittnet som såg honom knäppa sina byxor var nykter.

#13 - Charlotte

Oj- jag ser att jag inte alls läst så noga som jag trodde! Ber om ursäkt och tar verkligen tillbaka det jag skrev och tar ett enormt stort avstånd både från hans handling och isf även från Anna Books försvarstal!

#14 - Asterixia.se

Domen är överklagad och har alltså inte hunnit laga kraft. Dessutom så är personen mindreåring. Tänk på hur ni uttrycker er!
Vilken blogg är det ni kommenterar just nu, Bloggkommentatörerna?

#15 - Anonym

Det är ju alltid lätt att tänka vad man själv skulle gjort i en situation som man aldrig befunnit sig i. Mitt råd till Anna hade varit att bara uttala sig kort om saken. Typ "jag stöttar och älskar min son oavsett vad. jag var inte där och vet inte vad som hände. om han har gjort något fel kommer jag att stötta honom och försöka leda honom rätt, om han är oskyldig kommer jag att finnas där för honom" och sen skulle det vara bra med den saken.

#16 - ab

Ja, Anna gör absolut fel men jag undrar vad folk trodde de skulle uppnå genom att gå in på hennes instagram och ställa henne till svars för vad sonen har gjort?

#17 - Tove

Hade väl känts mer sunt av Anna om hon vill skydda sin son att bara bestämt upprepas att hon med hänsyn till alla inblandade inte kommer kommentera det offentligt.

Att formulera såna här grejer offentligt hjälper ingen, inte ens om man tror att man har rätt är det vettigt.