bloggkommentatorerna

Mobilförbud
Vad tycker ni om detta? En snabb sammanfattning: Kitty Jutbring har varit på lekplatsen och mötts av vissa förhållningsregler. Vissa mer rimliga än andra, tycker hon. Den sista punkten är att föräldrar inte bör använda sina mobiler på lekplatsen. 

Vad tycker ni om det? Tycker ni att det är ett vettigt krav? Något som insinuerar att folk bör hålla lite koll på sina avkommor? 

Gah! Tänker jag. Jag blir galen. Det är ett så jävla populistiskt grepp. Föräldrar bör hålla koll på sina barn. Det gör de flesta oftast, eftersom folk överlag älskar sina barn och är rädda om dem. Men mammor och pappor måste lära sig att multitaska, eftersom livet inte riktigt fungerar om man måste sitta och stirra på sina barn 24/7. Alltså så funkar det nästan alltid att vara i närheten av barnen, lyssna och hålla generell överblick, samtidigt som man gör något annat. Det har genom historien handlat om att slakta ett djur, jobba, mjölka, bona golv, amma annan unge, läsa en tidning, plocka undan saker, ringa någon, snyta syskon, maila sin chef, odla en surdeg, googla på hur lång Anitha Schulman är. Aldrig har det varit så att en hel vuxens arbetskapacitet har ägnats åt att titta på ett barn som gräver. Men det är ju så himla enkelt att kasta in en jävla pik om hur självupptagna dagens föräldrar är som inte punktmarkerar sitt barn dygnet runt.

Var går gränsen förresten? När jag var sju år hade jag varit på lekplatsen ensam med vänner i flera år. Numera är jag med min sjuåring om han ska leka. Måste jag ändå titta på honom när han klättrar? Inte vet jag vad mina föräldrar gjorde medan jag lekte med mina polare under skolåren, kanske tittade de i någon föregångare till en mobil (dvs en tidning) eller kanske fick de sig ett skjut? 

Men vad tycker ni? Lycka till att argumentera mot. :)

//Mia
#1 - Elin

Störs mest av den helt sjuka felanvändningen av kommatecken?! What? Tar inget på den där skylten seriöst.

#2 - Anonym

Hjälp! Mina ögon blöder.

#3 - Lisa

Jag tänker att eftersom lekplatsen är privat och byggd privat, vill man inte chansa med säkerheten och därför vill att föräldrarna ska ha uppsikt över sina barn ("som vistas på egen risk"). Det är kanske långsökt. I övrigt håller jag med, men är glad för att man infört mobilförbud på badhallar. Det är faktiskt mycket roligare att bara bada med barnen och inte kunna kolla upp någon b-kändis längd och slippa bli fotograferad av andra föräldrar.

#4 - Anonym

Man får inte kolla på mobilen alltså. Men får man läsa en bok eller tidning? Eller lösa korsord? Får man blunda och njuta av solen mot ansiktet? Ja just det. Det är klart man får. Det handlar om skitnödigt moraliserande kring mobilanvändande. Jag tror att dagens föräldrar, trots mobiler är mer närvarande än föräldrar förr i tiden.

#5 - Jenn - forever abroad

Förr i tiden var man väl dock ganska frånvarande sina barn? Jag tänker att barnen inte alls var lika involverade och att man inte förstod hur mycket barnen faktiskt uppfattar/förstår.

Anyway, förbud är inget jag vanligen förespråkar. Istället kanske man bara kunde uppmuntra människor att vara närvarande med sina barn? Vända det till någon positivt liksom :)

#6 - Josefine

Jag hänger mest på lekplatser med min 1-åring som kräver full uppmärksamhet så jag har inte mycket till val angående surfandet. Men jag har vid ett par tillfällen varit med om att äldre barn (5-7 år skulle jag gissa) ramlat ganska illa medan föräldrarna varit upptagna med telefonen. I samtliga fall har barnen innan fallet ropat på föräldrarna för hjälp att komma ner eller på annat vis hjälp att lösa situationen.

Tänker att det är annorlunda om barnen faktiskt är på lekplatsen själva än om de tror att föräldrarna ska komma till undsättning.

#7 - Ella

Fram för mer skärmförbud! Mänskligheten är ju helt störd idag. Ingen har ögonkontakt, alla glor rakt ner i en telefon. Konstant. Igår såg jag en mamma powerwalka med lurar i öronen och glodde stint ner i sin mobil medan hon gick med barnvagn framför sig. Hur säkert känns det?

#8 - Pi

Jag blir så provocerad av det här bannandet av föräldrar. Man har ju ingen aning om vad det är folk gör på sina telefoner. Min man jobbar ofta när han är ute med vår son. Han måste svara på mail, svara i telefon, kolla upp grejer för att sedan maila vidare osv. Alternativet hade varit att han hade stannat hemma och jobbat, och det hade inte vår son tjänat något på. Herregud, folk måste inse att det finns annat på mobiler än sociala medier och porr. Vår son är glad bara av att pappan är med och emellan allt det där min man måste göra så överkompenserar han och är 110% delaktig. Själv var jag ensam ute och lekte med syskon och kompisar från ca 4 års ålder. Det gick bra det också. Jag bannar inte mina föräldrar för att 70-talet såg ut på det sättet. Vad de gjorde hemma medan vi var ensamma i parken vet jag inte men jag hoppas att de hade trevligt =)

#9 - Mia%20%28bakingbabies.se%29

Jag tänker att det handlar om ett moraliserande och att det görs skillnad på föräldrar som gör "nyttiga" och "onyttiga" saker. Och att läsa bok, läsa tidningen, göra korsord etc etc går under någon slags intellektuell nyttighetsstämpel. Och om du stickar eller virkar eller whatever så ser du ut som en _riktigt nyttig_ förälder. Men om du, ve och fasa, skulle göra något för ditt eget höga nöjes skull (på mobilen) så kategoriseras det genast som någon slags slashas-beteende, och detta blir tolkat som att också vara synonymt med att vara en lat och oengagerad förälder. Det spelar ingen roll ifall du svarar på jobbrelaterade mejl, läser tidningen eller gör något annat nyttigt. Själva problemet ligger i att betraktaren inte kan avgöra huruvida du är en lat eller nyttogörande person, och det irriterar så till dem milda grad att mobilen behöver förbjudas...

#10 - josefine

Håller med #4, att sitta med mobilen är väl samma sak som att sitta med en tidning? Alla får ta sitt egna ansvar!

#11 - Linn

Håller helt med dig. Min mamma hängde aldrig med mig till lekplatser, efter jag fyllt typ 5, utan var hemma och gjorde, ja vad vet jag. jag sitter Ibland med telefonen på lekplatser för då leker de själva och har kul. Förstår inte när föräldrar förvandlades från att vara föräldrar till kompisar? barn idag får bekräftelse och uppmärksamhet hela tiden ändå så leken kan de väl ändå klara av själv?

#12 - Linn

Vad rörig min kommentar blev, sitter på lekplats, hehe. Men poängen är jag tycker de daltas så med barnen idag. Vi vuxna ska liksom självutplånas för att vara en bra förälder. Mina barn på 3 och 7 mår super bra fast jag typ aldrig lekt med dom på lekplatser förutom när dom var typ 1 och man fick punktmarkera för de inte skulle hoppa från rutschkanan. Telefonen har bara ersatt boken, tidningen, städningen.

#13 - Linda

Ja fast det är ju helt sjukt vad folk stirrar ner i mobilerna. En gör ju typ inget annat så fort en har en stund över.

#14 - Karin

Jag har tyvärr sett åtskilliga föräldrar sitta fast i sina mobiltelefoner medans barnen härjar runt och knuffas och slåss, ramlar och slår sig, förgäves ropar på sina föräldrar eller går runt med nedkissade kläder. Dessa föräldrar behöver skärpa sig! Men jag tror inte man kommer åt dem genom en lapp om ordningsregler. Och de är som tur är relativt få.

#15 - Hanna Karlsson

Jag stör mig mest på den felaktiga användningen av kommatecken på punkt fem. Scrolla på mobilen eller läsa en tidning (till exempel) samtidigt som barnen leker ser jag ingen skillnad på.

#16 - Anonym

Undrar om folk sa samma sak till mina föräldrar? Typ att pappa skulle sluta kolla i tidningen och mamma sluta läsa sin bok eller vara helt upptagen i ett samtal med de andra mammorna på lekplatsen. Betvivlar.

#17 - sheryln

Hej, jag är den mest lyckliga personen på jordens sida, efter 6 månaders sorg och sorg utan att vara med den jag älskar, försökte jag allt mitt bästa för att jag ska göra min älskare lycklig men det verkar aldrig Träna bra det var som att jag gör allt förgäves men allt tack går till Dr Ogundu för att komma att förändra alla mina bekymmer och sorg till glädje. Jag kände den stora mannen när jag läste några underbara vittnesbörd om Dr Ogundu hur han har hjälpt många människor på deras förhållande problem jag läste en tidning när jag såg stora vittnesbörd, liksom min besvär då bestämde jag mig för att inte slösa bort tiden eftersom jag har Missade min älskare så mycket jag bestämde mig för att kontakta honom och dela allt mitt problem med honom som han berättade för mig att inte oroa sig för att han försäkrar mig om att inom 48 timmar allt skulle bli sorterat ut jag trodde Dr Ogundu så mycket på grund av hur han har varit Hjälpa många människor, min pojkvän som lämnade mig för gott plötsligt svarade min text och skickade tillbaka mina samtal och bad mig att tacka honom, jag var så glad, är så tacksam mot Dr Ogundu för vad han har gjort för mig och jag lovar att vittna om hans godhet Hela mitt liv. Om du passerar samma problem eller något slags problem kontaktar du den här fantastiska mannen på sin e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com}

1. Få din älskare eller man tillbaka
2 Lotteri stavning
3 Om du inte kan uppfylla din partner
4 viktminskning stavning
5 Skilsmässa stavning
6 marknadsföring på kontor
7 Få pengarna tillbaka
8 Graviditet stava för att bli gravid baby
9 kärleksspell
10 äktenskapsengagemang och så många fler
11 Pengar stava / lycka till stavning