bloggkommentatorerna

Gamla ungdomsböcker
UnderbaraClara skriver om flickböcker som hon läste när hon var tonåring. Jag minns de där böckerna väldigt väl. Men jag läste Kitty och Femböckerna för jag gillade när det var spänning och äventyr. Kitty var cool i sin bil som hon åkte runt med och modig var hon också. Femböckerna var så spännande och lite läskiga, men så gillade jag också deras gemenskap. George var den coolaste i gänget tyckte jag. Hon hade kort hår och blev misstagen för att vara en kille många gånger av folk som inte visste bättre. 
 
Idag läser inte barn de här böckerna. Lite synd faktiskt. Skall nog plocka fram ett par Femböcker till mina barn i alla fall. Numera är det mycket skräck, fantasy och spökhistorier i ungdomslitteraturen och det blir lite tjatigt kan jag tycka. 
 
Vad läste ni när ni var unga? Kommer ni ihåg de här gamla böckerna?
 
//Anna-Maria
#1 - Annelie M

Ja, Kitty, Femböckerna och Kullagulla var mina favoriter :)

#2 - Anonym

Jag vet att jag läste Kitty- och Femböckerna men kommer inte ihåg vad de handlade om. Något jag däremot kommer var Tvillingarna på Sweet Valley High, jag älskade de böckerna. Nostalgi!

#3 - Tove

Barn läser väl inte 5 böckernam Kitty eller Tvlillingböckerna för att det skrivs så mycket bra och genomarbetat för barn att man inser vilket SKRÄP de böckerna är. Tipsar om att försöka ta sig sig igenom en fembok först såhär som vuxen innan man sätter dem i handen på något oskyldigt barn.... ;)

#4 - Sara

Läste en Fem-bok förra året och HU vilken unken kvinnosyn. Ge inte de böckerna till dina barn!

#5 - Sara

Mina favoriter när jag var i "slukaråldern" var: Katizi-böckerna, Anne på grönkulla, Den oändliga historien, De trennes bok serien (av A. Lloyd), Det blåser på månen, Sotarpojken (tror jag den hette) och många fler. Var aldrig så förtjust i "Wahlströms" böcker dock.

Vissa av dessa håller absolut fortfarande och det känns roligt att introducera dem igen för mina egna barn idag.

#6 - A-M

#3 Men det är ju det som är intressant. Barnen kommer att reagera på saker som är konstigt eller annorlunda nu. Det ger upphov till intressanta diskussioner om jämställdhet, könsroller och historia. Jätteviktigt ju!

#7 - S

Jag läste bara tvillingböckerna, både när de var små och gick i high school. Superbra ju:) (kanske inte med dagens ögon dock.)

#8 - Kim

Har en egen bokhylla för mina Kitty, Tvillingarna och Enid Blyton böcker. Hoppas någon av mina kommande skatter iaf vill kika i dem. Läste också Katitzi i omgångar. Imorgon när kriget kom av John Marsden var en sån där bok man fick på McDonalds läste den säkert fem gånger och sen förstod jag att det var en serie, läste serien minst tre gånger som barn/ungdom och läste om alla böcker för 2 år sedan och jäklar de håller ännu.

Jag både läste och läser bra böcker flera gånger. Har precis läst 10 Hamilton böcker eftersom jag minns att den sista Allt för min dotter var så jäkla bra så läser allting från början för att komma in i stämning.

Harry Potter är ju en annan trofast karaktär, ska nog läsa dem igen snart. Igår var det 20 år sedan den första kom ut så Harry, Ron och Herminone är ju nästan som barndomsvänner.

#9 - Elin

Det finns moderna Kitty-böcker som jag ofta sett lågstadieelever läsa! Nostalgi då jag själv läste mammas gamla Kitty-böcker när jag var liten.

#10 - Marie

Vi hade bibliotekarierna på besök efter att eleverna slutat skolan för att inspirera oss med ungdomsböcker och vad vi kan inspirera eleverna med (de kommer såklart också ut för att inspirera) och vi pratade om femböckerna. En av bibliotekarierna hade jobbat som redigerare för ett förlag och när de skulle ge ut femböckerna igen fick hon order om att ta bort så mycket som möjligt som handlade om mat i böckerna. Hon sa att hon tog bort hur mycket som helst.
Jag skulle aldrig läsa om mina barndomsböcker. Möjligtvis Sune-böckerna.

#11 - Sara

Ja, sotarpojken som Sara ovan nämnde. Hade glömt den :) och barnen i 67an serien av samma författare. Hugo och Josefin böckerna. Tre trappor upp med hiss serien. Katitzi serien. Jag saknar dig jag saknar dig av Peter Pohl. Och när jag blev lite äldre allt av Per Nilsson och Anita Eklund Lykull. Gud vad jag kan sakna tiden när man hade tio veckors sommarlov och kunde kränga en bok på en dag ibland :)

#12 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Kommer ihåg mamma ansåg böcker "av den sorten" som skräplit men lät mig ändå läsa dem när jag var sjuk eller om det var synd om mig på något sätt. Kommer mest ihåg Femman och Tvilling-böckerna. Dagens barn läser väl sånt också? Mina barn kommer att få läsa allt möjligt. Finns inget läskigare än att inte låta barn läsa vissa grejer ty "icke-PK" := Dock kommer de förstås inte läsa sånt annat än när de är sjuka kanske ;)

#13 - M

Haha, oj - jag tyckte de här böckerna var så usla redan då (dåligt översatta, konstig kvinnosyn etc), samt för korta och simpla. Läste mängder i 8-12-årsåldern och fick ta till Vilhelm Mobergs Utvandrar-svit och Per Anders Fogelströms Stad-serie för att det inte skulle ta slut för snabbt. Moa Martinsons samlade också. Var jätteintresserad av 'förr i tiden', levnadsvillkor, rättvise- och kvinnokamp - läste böcker som var viktiga för min förståelse av världen. Plöjde KullaGulla-serien en gång på ett par dagar eftersom den stod i en hylla i sommarhuset, men tyckte mest det var pinsamt hur hon bara gick runt och var ljuv och rättfärdig, också ordnade sig allt..

#14 - Hanna

Jag älskade Kittyböckerna som barn och har ett par kartonger fulla med böcker som jag hoppas på att Ida ska vilja läsa när hon är större.

#15 - Anonym

#13 så duktigt av dig...

#16 - Elle

Jag var hästjej som liten och med i bokklubben Pollux. :) Slukade de böckerna fastän de nog oftast handlade om samma saker haha! Älskade någon serie om ett fullblodsstall i Kentucky tror jag, med en Ashleigh som huvudkaraktär. Drömde själv om att bli jockey men insåg fort att jag var för fet haha.

#17 - Erika

Oj va jag läste som barn/tidig tonåring. Flera böcker i veckan och Kitty var en favorit. Hade ett dokument på datorn där jag förde protokoll över vilka jag läst, hur bra dom va och vart jag hade fått tag i den. Lånade absurda mängder böcker på bibblan men fick även en del via bokklubben. Femböckerna var också en tidig favorit men dom va så få och det kom ju aldrig fler så det va inge kul i längden.

Som tonåring avtog besattheten i läsandet men Harry Potter kom när jag va 10 och jag var en av dom där som fick vääääänta på att böckerna skulle komma ut och växte upp i princip parallellt med karaktärerna. Jag älskar Harry Potter (hade harry potter influerat bröllop bl.a.) och längtar tills mina barn är tillräckligt gamla för att vi ska kunna uppleva allt tillsammans. Älskar de nya illustrerade versionerna som kommer nu som blir perfekta högläsningsböcker framöver. Mina orginalböcker kommer dom inte få röra förrän dom är vuxna =). Åh va jag längtar!!!

#18 - Frida

Jag var helt besatt av Fem-böckerna och blev extremt inspirerad av George. Krävde att få klippa mitt hår kort och låtsades vara pojke i drygt ett år när jag var runt 9 år.

#19 - Josefine

Läste också femböckerna när jag var liten! De var hur bra som helst!

#20 - Linn

80-talist och var med i bokklubben "Läslusen" i flera år. Fick flera brevkompisar genom medlemstidningen som ingick :-) Mamma betalade snällt för månadsboken för att uppmuntra mitt läsande. Var nog väldigt mycket skräp, oftast handlade det om ett amerikanskt tjejgäng och det var alltid nån som fick mens för första gången (typ). Tycker det är kul att bibliotek tar in nästan all ny barn- och ungdomslitteratur numera, när vi var yngre så var ju Tvillingarna varken fina nog för bibblan eller att skriva bokrecension om i skolan.

#21 - Anna

Jag läste aldrig Kitty, men har tänkt läsa åtminstone en nu, snart.

Lottaböckerna var mina favoriter bland B. Wahlströms och de kommer ju ut i nyutgåva nu, finns som e-böcker på Storytel. Fem nya kom ut idag, jätteskoj för jag har faktiskt inte läst alla!

#22 - Marias bokhylla

Kittyböcker fick mig att verkligen älska att läsa. Hämtade hem en kartong med mina såna senast jag var hos mina föräldrar. Jag hoppas på att mina barn kommer att vilja läsa dem också. 😊

#23 - Anonym

#16 åååh jag älskade de böckerna!! Men nu kan jag inte för mitt liv komma ihåg vad de hette? Men jag minns att man fick följa åtminstone två generationer hästtjejer i serien.. måste varit ett tjugotal böcker!

#24 - Anna

Min sjuårige son går på en engelsk skola och där är Enid Blytons böcker jättepopulära. Dem älskar att läsa dem och har varit ett första steg in i deras egen läsning av kapitelböcker.

#25 - Christina

Sagan om Isfolket! Älskade den bokserien. Önskar att jag inte gjorde mig av böckerna då jag flyttade hemifrån :-(

#26 - Anonym

#16 & 23 ja men de hette väl saker som vem kan rida Pride osv. Vet att de första handlade om ashleigh när hon var ung och fick ordning på problemhästar, sen hade hon ett eget stuteri och så började det typ om med en ny ung tjej på hennes stuteri med samma förmåga att hantera problemhästar. Jag läste även min mammas svenska gamla böcker om Annika och Svarten, lite samma plot fast inte galopphästar, men det är alltid en svårhanterad häst och en flicka som fattar tycke.

#27 - Ell

#15 Wow, att så mycket snarstuckenhet kan rymmas i så få ord! Du bara kände dig absolut tvungen att lämna en sur kommentar för att någon berättar att de läste mycket och snabbt och slukade böcker som barn? Hoppas du inte har samma sunkiga inställning till de arn du möter som är "duktiga" på samma sätt.

#28 - Lisa

Älskade Lotta-böckerna som barn, läser fortfarande lite då och då när jag är sjuk eller behöver nåt lättsamt. Välskrivna och roliga böcker! Min svenskalärare berömde mig alltid för hur duktig jag var på kommatering, och det lärde jag mig från Lotta-böckerna. Nu jobbar jag som bibliotekarie och hävdar bestämt att vi måste sluta dela upp kultur i "fin" och "ful". Go flickböcker!

#29 - M

#28:
Hör Monica Z sjunga 'Är jag för banal?':
https://open.spotify.com/track/2RDvP0xSb9igXOz8Tl04m5

#30 - Anonym

Jag läste böckerna i "phantom valley" serien. Nån som minns den serien? Spännande (då i allafall). Mamma och jag for alltid till Åhléns och köpte så fort en ny bok i serien släpptes.

Var också med i nån bokklubb, var bra böcker som jag fick hem (förutom om boken handlade om nån häst, de åkte tillbaks med en gång).

#31 - #15

#27 Nope kommentaren kom sig av #13 inledning med "haha oj" och att de andra böckerna var "usla". Det osade så mycket förakt. Hade hen bara skrivit "jag gillade utvandrarna och P-A Fogelström" hade jag inte reagerat men har mycket svårt för när man klappar sig själv på axeln på bekostnad av att säga att man förstod redan då att andras val var "skräp". Räcker det inte med att säga vad man själv tyckte om utan att förminska andras val?

#32 - T

Jag läste Klaraböckerna (hästtjej) och massa andra böcker, de flesta från Läslusen. Femböckerna hade jag några av. Harry Potter har jag läst om och om igen sen tioårsåldern då den första kom ut.

Men vad som sticker ut ur mitt läsande är mitt slukande av böcker skrivna av Virginia Andrews!!

#33 - Rebecca

Jag var ett stort fan av Kitty! Har över 120 stycken! Gillade även femböckerna.

#34 - Pia

Jag läste Lotta av Merri Vik. Jag fullkomligt älskade tokiga Lotta som alltid snubblade vid fel tillfälle. När min dotter var runt 10 skulle jag läsa en av dem för henne, jag var jättetaggad. Tills jag kom till meningen " pyttsan, sa Lotta, och knyckte käckt på nacken" när hon inte fick ha sin favoritkrage till den skotskrutiga blusen.... det gick så långt att jag funderade på att skriva om boken med moderna uttryck, ge Lotta en mobil och något käckare en en skotskrutig blus, men det rann ut i sanden. Harry Potter kom då, det var svårslaget.

#35 - anna

Läste massor med hästböcker, bla en serie från 60-talet om en tjej som bodde nära mexikanska gränsen och löste mysterier. Älskade dem! Av de svenska tycker jag att nan ingers och gunilla woldes böcker var väldigt bra. Läste tvillingböckerna i skolan (alla lånade av varann) och läste i lite äldre ålder lottaböckerna i oordning. Tyckte och tycker att de både var spännande (pga att handlingen hela tiden förs framåt), sjukt roliga och samtidigt så töntiga och tröttsamma (när någon tappar bort grejer tex. Den plotten skulle inte funka alls idag när mobiler finns).
Men den allra bästa serien var ju jolly (som var lite som en modernare lotta)! Så sjuuuukt roliga, och dessutom är dialogerna skrivna på sjuttiotalsslang. Finns det ingen annan som läst dem??

#36 - Gullsan

Jo! Jag älskar Jolly! Började plötsligt använda 70-tals slang hemma när jag var i tioårsåldern och hade plöjt dem:)