bloggkommentatorerna

Gilla inte urskillningslöst
Trendenser skrev ett inlägg om att ni läsare har väldigt mycket makt genom det ni gilar och sprider vidare i sociala media. Konkurrensen hårdnar på nätet och de som får mest spridning kan tjäna mest pengar, med en reservation där, för de som har nöjdast läsare och de som kan sälja grejer har störst chans att tjäna pengar. Lady Dahmer är inne på spåret att hon blir förbannad över all konsumtion som sker och att det är där de flesta likesen hamnar. Egentligen borde de kanske hamna på mer vettiga inlägg än så? 
 
Lady Dahmer brukar ligga före de flesta på blogg.se-topplistan. Både när det gäller läsarantal och likes. Det är bra tycker jag. Kanske håller trenden på att vända? 
 
Jag tycker att det är viktigt att man inte gillar saker urskillningslöst. Tryck på gillaknappen om ni verkligen gillar inlägget, eller håller med. Dela om ni vill att fler skall läsa det. Gör inte detta bara för att. Det är viktigare när det handlar om åsikter och vad man står rent politiskt. Privat har det inte lika stor betydelse även om det är där man kan skönja det här urskillningslösa mönstret tydligast.
 
Det finns så många människor som gillar ALLT. De verkar inte läsa inläggen. Jag tror att många har ett flertal Facebookvänner/Instagramvänner som gör så här. Oftast så spelar det inte så stor roll för personen vill bara vara snäll och det är fint tycker jag. Men ibland blir det så fel. När tummen flyger upp och så har personen gillat någon som berättar om en sjukdom eller vad det nu kan vara för hemskt. Det är ju då man märker hur lite de där likesen betyder för den personen. 
 
Är det så att de som är sparsamma med gillaknappstryck som gör rätt? Fast de kan man bli galen på också. Varför gillade inte den personen mitt inlägg nu? Man blir paranoid och ledsen. Det blir som en maktkamp eftersom man blir onaturligt glad när den personen äntligen gillar något man har lagt upp. När man är vuxen kan man ju ta sånt bättre men jag tänker på alla ungdomar vars liv på många sätt styrs av de här gillaknapparna. Så mycket ångest i det och så mycket konflikter det måste bli. Men även kärlek också så klart, i all ångest. <3
 
Så var vill jag komma med detta? Jo, gilla inte urskillningslöst. Men gilla om ni verkligen gillar något. Speciellt om ni vet att det är en bloggare som kämpar och som ni tycker skriver bra inlägg. Det är ju det som kan få bloggaren att fortsätta. 
 
Privat är det kanske inte lika noga vad man gillar och inte. Om det inte är så att man gör sig ovän med folk då. Man får tänka på att vara rättvis och snäll samt att inte använda gillaknappen som ett maktmedel. 
 
Vad tänker ni om detta? Det blev två diskussioner här. Gilla offentliga inlägg och gilla privata?
 
//Anna-Maria
#1 - Erica

Sen mamma joinat FB gillar hon ALLT JAG GÖR/LÄGGER UT. Kommenterar också. Vad ska jag göra? Ibland får jag 'gömma' inlägg eller bilder från henne. Är jag ett monster? När jag lite försiktigt tagit upp att man inte måste respondera på allt på sin feed ("för det är inte personligt riktat till dig") det blir hon bara oförstående och förtsätter.

Är det en åldersgrej? Hon är ganska ny pensionär...

#2 - Diana

Jag tror alla bloggare kämpar och har sig, alla är konkurrenter om man väljer att se det så, gilla vad ni gillar, livet är för kort för att bli irri över att man like'ar mycket konsumtion. Bli förbannad på de som konsumerar istället för att bli förbannad på de som like'ar kan jag tycka. Gå till källan istället för att ta de små anhängarna. Men så är jag.
Ha en fin dag, helg och sommar ;)

#3 - Hanna

Erika, stark igenkänning! Jag har tagit bort min mor ur flödet och går in ibland själv o kollar om det är något viktigt. Typ att hon skrivit ett inlägg och inte bara delat bilder, videos och andras inlägg.

Men annars i debatten så är allt detta gillande och delande för mig det nya kallpratet. Vid födelsedagar ska man skriva i loggen, på instagram ska man gilla alla bebisbilder osv. Jag är sparsam med allt detta och blir då en väldigt osocial och lite arrogant typ på internet.

#4 - Karin

Detta är därmed en blogg jag inte trycker på Gilla för. Intetsägande inlägg, som vanligt.

#5 - Emma

#4 Karin, varför läser du bloggen då? Känns ju som ett väldigt slöseri med sin dyrbara tid 😂

#6 - svr

Blir galen på felstavningen av urskilllningslöst.

Svar: Tack för feedback. Har ändrat.
bloggkommentatorerna

#7 - Karin

#5 Emma ; hoppet är det sista som överger oss. Jag tänker att idag kommer det nog nått kul eller intressant.. Men så blir det bara platt fall och snark.

Svar: Jag tycker att du ska sluta läsa den här bloggen om du känner så. Jag skulle vilja be dig att sluta läsa faktiskt. Tack och hej! //A-M
bloggkommentatorerna

#8 - Anonym

Fast många bloggare kör gärna med "buhu, vad mycket tid vi lägger ner", men är samtidigt ganska ogenerösa med att svara på (rimliga) kommentarer. Och det här med att vi , LYCKOS OSS, får läsa gratis. Ja, men personer som Trendenser med flera tjänar ju ändå multum på sina jobb och får arbeta med sånt de gillar mm så jag gillar inte det argumentet. Visst kan man bjussa på tummar och kommentarer, men jag är klart snålare med det på sådana proffsbloggar som hennes som för mig är att ströläsa Metro snarare än ett trevligt interagerande mellan bloggare och läsare. Tror nog att det finns ganska tydlig statistik att visa upp för sponsorer vad gäller läsarantal (har bloggat själv) ändå.

#9 - Blomma

Jag tycker att bloggen är skitbra. Nyanserad och tänkvärd. Förgyller min dag varje dag.

#10 - Helenschki

Håller delvis med. Och asså det här med att bjussa på likes vi kartläggs ju genom våra likes iom att konsumenten av en vara numera även är en del av marknadsföringen. Vi görs till målgrupp och samtidigt medinfluencer genom att vi gillar följer, taggar och delar. Vi är medmegafon.  För det är så sablans mer övertygande när en kompis tycker en restaurang är bra än när en reklamfirma säger att den är toppen.

Och våra intressen kartläggs och används emot oss, allt vi gillar registreras och säljs till företag. Såsom hur Target i USA lyckades med insamlande av data lista ut när kvinnor planerade att bli gravida så kvinnor redan innan de plussade för bebbe kunde bli översköljda med reklam och övertygade om att Target is the place to be för preggers stuff innan någon annan hann före.

Eller som nyligen i en Whatsappgrupp där vi ett gäng oftade delade bilder på hur vi njöt av vår chattgrupps signaturdrink Aperol Spritz och hur sedan vissa av oss plötsligt fick riktad Aperol-reklam i våra facebookflöden. Whatsapp ägs av facebook ding ding din.

Jag är väldigt sparsam med likes när de kopplas till kommersiella och politiska intressen. Min tumme är min och jag försöker behålla den lilla dataintegritet jag har kvar. Jag är inte heller enbart positivt inställd till crowdsourcing och swishkampanjer där kontroll och transparens ofta är icke existerande. Även om jag är en anhängare av cirkelekonomi och nytänk inför hur vi planerar våra ekonomiska aktiviteter och tillväxt (jag går för tillfället en utbildning i grön ekonomi oh hur vi kan göra den inkluderande och socialt rättvis) så bör vi pausa en liten stund och reflektera över det inflytande ens tumme kan ge bör användas.

Fram för like-integritet.

#11 - Ingela

Hej
Bra frågeställning där.
Jag är ny på bloggandet har kämpat i ett år nu fast facebook har jag hållit uppdaterad i massa år. Fått kommentarer börja blogga istället så testar det nu. Även omjag inte riktigt begriper hur dessa likes sidvisningar kommentarer gör bloggare rika/kända.
Vissa blogginlägg får jag massor respons på och kommentarer men dessa kommenteras på fb-delningen ist för "de mina förstår inte hur de ska like-a och kommentera på bloggen :-)
vi är nog fel generation...?
Jag skojar med dem att like-a på bloggen för annars blir jag kändis och får dansa i let´s dance ;-)
ån gång kanske jag får dansa med Tobias Karlsson :-D

Jag tycker det är bra med reaktionerna nu som kommit ist för bara tummen upp.

Men ibland finns det ju inget uttryck som beskriver vad man känner eller tänker ord är tillräckliga liksom reaktionsfigurerna men man vill ju ändå att vännen ska veta att man sett och känner.
Jag är för reaktionerna så men skrämmande... när reklamen riktas till ens vänner...
- Ingela /Bubbella jag såg du gillar sexleksaker på WISH... hm... näe...?!

En annan väninna till mig har FULL KOLL på andra vänners resor, ombyggnationer, görsmål mm men hon ger aldrig likes eller kommentarer utan "smyger omkring" på fb...

´Så jag håller med like-a när du verkligen like-ar och dela när det är relevant för ditt intresse det är sannolikt mest rättvist och beskriver ju också vem just du är... Jag vill ju inte mina vänner ska tro att jag är nån jag inte är...

Oooops jag har problem att hålla mig kort... antagligen där för mina vänner säger blogga ist för att göra långa fb /insta inlägg.

Övar för fullt på att blogga och läsabloggar och kommentera för det är bra :-) som denna blogg.

TACK <3

#12 - Tobias Lindkvist

Jag klickar aldrig på gillaknappen om jag inte genuint gillar det som skrivs. Gäller såväl bloggar som Facebook, Instagram eller något annat. Av den simpla anledningen att jag inte vill att mina följare/läsare ska klicka på gilla "bara för att". Känns egentligen som rätt självklart...

#13 - ullie

håller med dej fullständigt

#14 - Tess

Gillar bara det jag verkligen gillar och har läst så jag vet att jag kan stå för det. När det gäller instagram så märker jag att många bara gillar för bildernas skull och inte läser texten som följer med. Ibland kan texten vara jättesorglig och handla om något hemskt. Då kan iaf inte jag trycka "gilla" på den, men kan ibland skriva kommentar för att stötta etc.

#15 - P i X E L I E – Erica Pettersson

Jag brukar också då och då fundera lite över just det här med Gilla-knapparna på sociala medier, och tyvärr måste jag nog erkänna att jag känner mig lite kluven. Vet inte riktigt vilken fot jag ska stå på, så att säga.
Att bara klicka på Gilla när en verkligen gillar bilderna/inlägget/texten känns å ena sidan som en självklarhet för mig. Jag själv Gillar bara sådant som jag verkligen fastnar för/gillar.
Å andra sidan är det ju det här med att bloggen (eller vad det är för socialt media-konto) får synas mer och bredare ju fler gilla-markeringar och kommentarer den får.
Att det är en typ av koppling mellan bloggare och läsare.

Å tredje sidan kan jag samtidigt bli lite konfunderad över VAD människor Gillar inom sociala medier...
Ibland kan jag komma in på ett blogginlägg/instagram/facebook, där en person lagt upp ett inlägg om att t.ex. en familjemedlem dött, att hens husdjur dött o.s.v. och inlägget har fått typ 50 likes.
Jag antar - gissar - att många kanske trycker på Gilla-knappen för att visa att de tänker på personen. Men jag tycker ändå det känns lite konstigt, just för att Gilla-knappen är i form av en tumme upp.
Jag personligen kan känna det som lite snett att klicka på en tumme upp på t.ex. ett sjukdomsbesked, ett dödsbesked eller liknande.
Samma sak brukar jag reflektera över när det gäller personer som ändå kommenterar, men som kommenterar utan att läsa inlägget. Har sett vid mer än ett tillfälle på bloggar där bloggaren skriver t.ex. att någon har dött, fått någon sjukdom eller om någon annan jobbig tid i livet och bland kommentarerna finns till exempel "Ha en bra dag".
Jag har bloggat i 10 år och tycker naturligtvis det är jätteroligt att få kommentarer, och allra roligast ÄR ju de kommentarer som är relevanta till inlägget.
Kommentarer där läsaren uppenbart inte läst inlägget känns ju tyvärr ganska meningslösa.
Kan ju i och för sig vara en kommentar som ändå handlar om ens blogg, men jag tänker mer på just de "massproducerade" kommentarerna.

Min egen erfarenhet är att jag ibland provat på att ställa någon fråga på min Instagram, och i stort skett alla gånger har jag fått 10-20 likes på dessa inlägg, men inga kommentarer. Det känns inte riktigt heller som den feedback en vill ha på en fråga.

Ursäkta att kommentaren blev så lång, men när jag väl kommer igång med att skriva om ett ämne kan jag oftast skriva hur mycket som helst ;-) Och jag svävar ofta ut lite grann också; t.ex. att jag kom in lite på det här med kommentarer också ;-)

#16 - Yasmine

Jag försöker MEDVETET trycka så lite på Gilla-knappen eller hjärtat på Insta som möjligt OCH verkligen tänka efter innan. Gillar jag verkligen det här på riktigt liksom? Dessutom så får man ju hela tiden nya förslag i sin feed, baserat på foton/inlägg man tidigare gillat och när jag började ändra intressen och fokus, var då jag började bli medveten om detta och verkligen MINSKA på när jag trycker på "Gilla"..!

#17 - Herr H

Fenomenet gilla är både bra och dåligt... innan jag läste hela inlägget tänkte jag på det som skrivs då folk gillar ett sorgligt/tråkigt inlägg, alltså då det hänt något tråkigt och ledsamt i en bloggares liv, då är denna gilla-knapp nästan som en kniv i författarens hjärta.