bloggkommentatorerna

Patrik står upp för barnen
Patrik Sjöberg la ut en bild och namn på en person igår som påstås ha begått våldtäkter på barn på sin Instagram. Det är inte lagligt att göra så som Patrik gjorde men jag förstår ändå varför han valde att göra det. Personen har erkänt men håller sig undan för att få ett midare straff. Bara det är sunkigt. 
 
Vad tycker ni om detta? 
 
//Anna-Maria
#1 - Anonym

Han håller sig inte undan för att få mildare straff, utan för att brottet preskriberas och han då går helt fri och kan börja jobba med barn igen...

#2 - malin

Det finns inget att tycka om detta? Kan man rädda barn från honom finns det väl inget att diskutera ens?!

#3 - Tina

Jag hade gjort samma sak, som Sjöberg. Det enda som jag tycker är problematiskt är att mannen antagligen har närstående, kanske barn, som blir drabbade av detta- trots de ej har med det att göra.

#4 - Tove

Han kommer väl aldrig kunna jobba med barn igen efter de här uthägningarna, oavsett om han håller sig undan tills det preskriberas.

Jag tycker inte det är omoraliskt i och med att han har erkänt. Synd om barnen i hans närhet (men framförallt för att de är i hans närhet såklart)

#5 - Alina

Våltäkter på barn är lite fel att säga. Han är anklagad för att ha sexuellt utnyttjat en tonårstjej, vilket han absolut bör ställas till svars för. Men jag tycker inte att detta är rätt väg att gå. Oskyldiga blir lidande och de kommentarer med uppmaningar till våldshandlingar som florerar på Patriks instagram ... sånt här kan spåra ur alldeles. Och var går gränsen sen? Om fler och fler börjar hänga ut misstänkta brottslingar på Internet.

#6 - Charlotte

Han var ju erkänt så därmed ser jag inga problem i det!

#7 - Anonym

#5 men han är väl inte bara misstänkt? Han har väl erkänt? Jag förstår hur du menar med att oskyldiga kan drabbas av att han hängs ut (tex hans eventuella familj), men jag kan känna att det är hans eget fel. Barnen han antastade var också oskyldiga och de förtjänar att få 'upprättelse'. Hans egen familj hade inte behövt drabbas om inte han sexuellt utnyttjat barn. Att sen dessutom gömma sig för att slippa straff... något så lågt har jag nog aldrig hört talas om. Och hade han bara skirit i att gömma sig hade han inte behövt hängas ut.

#8 - Anonym

Oavsett om han erkänt så är man i Sverige oskyldig tills man är dömd i domstol. Det är enbart ur det perspektivet det blir fel tycker jag. Jag tänker på lynchningen av Axel von Fersen som ansågs vara ansvarig för mord på kungen (tror jag), men det visade sig vara fel.

Ett bättre sätt att lösa sånt här är väl att förlänga preskriptionstiden så pass mycket att gömma sig så länge blir omöjligt.

Sen finns det alltid en risk att någon idiot hem till hans familj och utsätter dessa för brott.

#9 - Tove

#7 Vadå "hans eget fel" att hans eventuella familj m.m. drabbas? Så kan man ju inte resonera! Låter som ett helt medeltida rättvisetänk.

Det är lika sorgligt och fel när oskydliga drabbas av något hemskt, oavsett vad deras släktingar har på sitt samvete.

#10 - Fia

Jag förstår inte hur man menar att det är synd om närstående om han hängs ut? Det är väl lika synd om dem om han inte hängs ut. Det är synd att denne närstående är en pedofil.

Man måste sluta vara tysta när barn utsätts. Tystnaden är pedofilens bäste vän. Den gör att de kan fortsätta eftersom de flesta tystar ner sådant.

Jag tycker Patrik gör helt rätt; dags att sluta vara tysta och visa pedofiler att det blir konsekvenser

#11 - Marias bokhylla

#8 Axel von Fersen den yngre lynchades för att det misstänktes (Aka "alla vet ju") att han var delaktig i giftmordet på den svenska tronarvinge som plötsligt dog.

Tronarvingen dog av en hjärtattack och de misstänkta rentvåddes. Det hjälpte dock inte Axel som då redan var död.

Ursäkta övertagandet av tråden. Farligheten är ju att låta gemene man ta lagen i sina egna händer på det här sättet. Jag förstår varför man vill göra det, men hur man än vrider på det är det olagligt, och då ska man inte heller göra det.

#12 - AJ

Marias bokhylla, för inte allt för många år sedan var det olagligt för en färgad person att sitta på den "vita sidan" i en buss. En lag som någon en dag trotsade...

#13 - Anonym

#8- Akilov är inte dömd än, och det kommer ta ett bra tag tills han blir det. Betyder det då att han är oskyldig fram tills dess?

#14 - Anonym

#9 det är klart det är hans fel att hans familj blir drabbad. Vill du inte dra din familj i skiten- var inte pedofil! Och ta åtminstone ditt straff för det!

Vad gäller medeltida resonemang kanske jag har det när det kommer till pedofiler. Det är okej för m

#15 - Anonym

#14. Svar ja. Han är i lagens mening oskyldig. Det är liksom en grundpelare i vår demokrati. Bevisbördan ligger inte på honom att påvisa sin oskuld. Bevisbördan ligger hos åklagaren att påvisa hans skuld.

#16 - Anonym

Svar nr #15 var riktat till #13 (inte #14).

#17 - Lima

Helt rätt!! Han har erkänt sex men "trott" att hon var 15. Men hon var TOLV! Inte ens tonåring! Inte synd om hans barn, tror de mår bättre av att pappa tar sitt straff istället för att de nu får lev med att äcklet smet undan rättvisan. Usch!

#18 - Anonym

#17 - Nej, det är inte så det gått till. De inledde ett förhållande när tjejen var 13-14år. Hon säger att det varit av sexuell natur från start, men att de hade sex två dagar efter att hon fyllde 15, vilket hände utan hennes samtycke. Han säger att de var noga med att inte ha någon sexuell relation alls förrän tjejen var 15. Och dagen efter att hon fyllt kom hon själv fram med en kondom och bara "Du, jag är 15 nu".
Sedan dess har de haft en relation, fram tills för typ ett halvår sedan då hon inte ville ha något med honom att göra.

#19 - Anonym

I Sverige har vi ett rättsväsende. Det kanske inte alltid fungerar som man önskar, men vi bor i ett land där polisen har våldsmonopol. Vigilantes som ska ta rättvisan i egna händer är ingenting jag välkomnar. Hade det varit tjejen som blev utsatt hade jag haft förståelse, men som helt utomstående göra liknande saker för att "stå upp" för någon som inte ens bett om din hjälp är någonting annat.

#20 - Anonym

#14 ja Akilov är juridiskt oskyldig. Anledningen till att man gick ut med hans namn var att han utgjorde en fara. Och det var polisen som gick ut med namn och bild, inte en privatperson.

#21 - Anonym

Gah svar nr #20 var riktat till #13 inte 14. Orkar inte med detta system. Gör diskussioner omöjliga att hålla reda på vilken siffra man ska svara

#22 - Tove

#14
jag tycker också att man ska hänga ut honom, eftersom jag tycker fördelarna överväger. men att hans familj drabbas är en negativ konsekvens av uthängningen som man inte bara kan avfärda med att "han får skylla sig själv". På vilket sätt får han hans familj skylla sig själva, de är inte dem som gjort fel? Det är inte synd om honom för att hans barn drabbas, det är synd om hans barn i sig, eftersom de är oskyldiga.

Om man tycker att det inte gör något att barn till en pedofil, som redan har en dålig start, även drabbas av t ex utfrysning ovh skitsnack i skolan/ samhället när deras efternamn sprids så behöver man jobba lite på sin sympati.

#23 - Alina

#17 Det är det här jag menar med att det är är väldigt dumt att börja med sådana här uthängningar. Folk häver ur sig så mycket som inte stämmer sedan tror andra på det och sprider det vidare. Han har inte trott att hon var 12. Vad har du fått det ifrån? Han kände henne ju sedan länge. Hon var 15, det säger hon själv om man läser fupen. Två dagar efter att hon fyllde 15 skedde det. Sedan handlar det han är misstänkt för om annat som hänt tidigare.

#24 - KU

Men herregud han är misstänkt för grova sexövergrepp på minderårig flicka?!! Klart som FAN att ALLA ska göra ALLT för att han ska bli hittad och stå till svars!!? Eller vill ni att han blir tränare åt er 13-åriga syster/dotter?

#25 - ab

Jag tycker det är motiverat eftersom mannen behöver hittas de närmaste dagarna så att han inte slipper det strängare straffet.

#26 - Anonym

Blir mörkrädd för framtiden för vårt rättssystem. Vill polisen att efterlysning sker kan de lägga ut en efterlysning själva, deras sociala medier är större än Sjöbergs. Nu blir det bara nåt som uppmanar till lynchmobbar. Helt galet att folk mailar Sjöberg istället för att gå till polisen.

#27 - ab

#26 Han uppmanar ju folk att kontakta polisen om de har tips.

#28 - Anonym

Läste på Aftonbladet idag, att tingsrätten har valt att inte häkta honom i sin frånvaro. Hade man gjort det så hade polisen haft betydligt större befogenheter att söka honom. DET om något tycker jag är skit, att de inte häktar honom, framförallt eftersom han är flyktbenägen.

#29 - Marias bokhylla

AJ: Jag tycker inte riktigt att det går att likna att stå upp för att få samma rättigheter med det här men visst. Ska vi se det från den sidan så var det lagligt att slå sina och andras barn också för inte så länge sedan, men det har också ändrats. Och det är bra. Det är bra att skitlagar/regler/normer ändras, men fram till dess är det Sjöberg gjort ändå olagligt, hur jävla dumt och onödigt det än är att det är just olagligt. Och det gäller alltid att tänka efter före, något som alla försköer tuta i sina ungar, som om de skulle vara superversioner av oss själva, som ofta inte klarar av det utan agerar helt på stundens känsla och ingivelse.

Jag säger att jag förstår varför, för jag tycker också att han ska ha sitt straff, pga vidrigt beteende, men det ger inte privatpersoner rätten att starta jakten, utan det finns det andra som måste göra, oavsett hur små förhoppningar man har på det svenska rättsystemet.

#30 - Nellie

Och nu har Elaine dragit igång något på sin Instagram gällande en annan pedofil. Det är väl fine eftersom han faktiskt är efterlyst. Men förstår inte varför hon klipper bilden så att folk som inte orkar läsa artikeln (de flesta, ser det ut som) får fel uppfattning om vad han är efterlyst för. Förstår att hon vill att folk ska bli arga och reagera, men sanningen hade räckt.

#31 - Fille sans coeur

Men är det verkligen olagligt? Twitter ligger väl i USA och följer amerikansk lag? Jag undrar på riktigt alltså, kommer inte med ett påstående. Någon som VET får gärna svara för jag har funderat länge på hur det fungerar.

#32 - Anonym

Till #27 läs på hans Instagram så ser du åtminstone en kvinna som skriver att hon mailat till honom med info om Winbladhs släktingar.