bloggkommentatorerna

Skam sista veckan
Ni önskar tydligen ett Skam-inlägg och det passar bra eftersom jag precis har kollat på det senaste klippet. Spoiler för er som följer hela avsnitten på nrk eller svt alltså. 

Den här veckan kommer vi tydligen få glimtar av andra karaktärer än Sana. Igår Vilde och idag Penetrator-Chris. Man kan ju hoppas på Eskild, tjej-Chris och Linn också, kanske? Jag läser på bloggen och i Skamgrupperna på Facebook att vissa inte uppskattar detta tilltag, utan vill ha mer av Sana och Yousef. Själv älskar jag detta för Sana och Yousef-historien känns ganska klar. De gillar varandra och det är de öppna med. Jag ser gärna att de tar steget och blir ihop, men det behövs inte ett helt avsnitt om det. 

Jag är glad att man fick veta lite om Vildes bakgrund, men jag är fortfarande sur över att hon inte får mer tid. Russeterminen borde vara Vildes säsong. 

Men mest älskar jag klippet med Penetrator-Chris eftersom han är den snyggaste som finns, OCH är extremt charmig (till skillnad från William som bara stirrar konstigt. MEN jag fattar ändå att Noora blev kär i honom). Jag förundras dock över många tittares starka moraliska uppfattningar. De tycker inte att Chris är värd ett eget klipp, för han är en dålig kille. Någon skrev att om klippet hade hetat Eva istället så hade det varit ok (Eva är nämligen med under hela klippet). Och många skriver att de verkligen hoppas att Eva inte faller för honom för att han är en fuckboy. Men då poängterar en del att han visst inte är någon fuckboy, utan att det här klippet visar att han har mognat. 

Kan man inte bara acceptera att allt inte är perfekt? Han ÄR en fuckboy, och om Eva blir tillsammans med honom så kommer det antagligen sluta med att hon blir besviken, men hur rationella är folk egentligen? När jag ser på tv eller film så vill jag ju att karaktärerna ska svepas med av sina lustar. Alltid. Vad skadar det, liksom? Kan inte folk få ha det lite skoj? Det är inte ens på riktigt. Och man blir ju rädd för kulturens utveckling när man läser såpass många som tycker att drittsekkarna inte ens ska få synas. Ska alla filmer handla om moraliskt överlägsna personer? Fruktansvärt tråkigt. 

Och så var någon sur på att om man googlar på Chris Skam, så är alla bilder på Penetrator-Chris och inga på tjej-Chris. Ja, men kan man få bildgoogla vilken jävla snubbe man vill utan att få veta att det är orättvist och allmänt omoraliskt? Kan man få objektifiera en norsk yngling utan att få pekpinnar? Kan man få ha något kul?

//Mia
 
Tillägg: 
Tycker att klippet med Vilde var väldigt drabbande och jätteviktigt såklart. Hade verkligen velat se mer av det. Och hela säsongen med Sanas verklighet är så relevant. Vill inte att ni ska tro att jag enbart vill se Penetrator-Chris med bar överkropp varje dag. Men FEM minuter, hallå, är det så fel?
#1 - Anonym

Hej,
Hanna Friberg skriver i sin blogg att hon tagit ett glas med Redgert och hans kille. Vad kul att Daniel har pojkvän hade ingen aning om det:)

#2 - MD

Tycker det är fint att de visar att även fuckboys kan bli kära på riktigt (det är så jag tolkar klippet). Ingen är så tvådimensionell som man ofta tror. Fint att han är så öppen med vad han känner. Tror de båda hade passat bra ihop. De har uppenbarligen väldigt roligt ihop, och jag tror bara inte att Eva någonsin tillåtit sig att tänka på honom på det sättet. Det är lätt att fastna i "nej men vi är bara kk/vänner/whatever" och så inte fundera mera.

#3 - ab

"Någon skrev att om klippet hade hetat Eva istället så hade det varit ok"

Såg också den kommentaren och det är väl ett exempel på folk som bara vill ha något att klaga om. Det är ju samma klipp oavsett.

Var lite "Hæ?" när jag såg att klippet skulle handla om P-Chris inte för att jag har något emot honom men bara för att det känns som det är mycket som ska hinnas med nu men vi får ju också se hur Eva har det och det var ett roligt klipp särskilt med mammans reaktion. Dessutom är Hermann absolut värd det i och med att han kom tillbaka för avslutningen.

Vi lämnar ju Sana och Yousef på en bra och lovande plats. Det var så gulligt när han sa "men jeg kommer tilbake" och log mot henne när hon var ledsen över att han skulle resa. Jag har verkligen uppskattat Sanas säsong men har förväntat mig att sista avsnittet ska ägnas åt att avsluta hela serien. Jag önskar också att vi hade fått Vildes säsong våren 2018.

#4 - Gammal

Älskade avsnitt med Chris och Eva. Men vad är en fuckboy? Har överhört mina elever slänga sig med uttrycket men har inte känts som att det är något man kan fråga dem precis. Jisses, kan få 30-årskris för mindre. Är det en kille som ligger runt eller är det en kille som "får" ligga med många?9

Svar: Vet inte definitionen. Men Chris är ju en kille som får ligga med många, och som gör det. Till exempel på festen hos William då han hånglar med två tjejer samtidigt och lyfter ut den ena som ett stycke kött slängt över axeln när han lämnar lägenheten. Älskar den scenen på grund av att jag är omoralisk och luststyrd.//Mia
bloggkommentatorerna

#5 - Elin

Jag har helt missat att Eva och Chris hookat förut?

Svar: Först var Eva otrogen mot Jonas (och Chris mot Iben) på en fest i första säsongen. Sedan så hookade Eva och Chris på en russebussfest (Evas förevändning var att hon skulle kolla om Chris var gay, eftersom han hade setts misstänkt mycket med Isak). Tredje säsongen börjar med en fest hemma hos Eva, där hon är fastklistrad på Chris. Sen i någon chat kommer det fram att de haft sex. De verkar snacka ganska mycket också, för en massa skvaller och info som Eva har kommer från honom. Men hon verkar ganska kall inför honom ändå. //Mia
bloggkommentatorerna

#6 - Johanna

Elin: de har skymtat förbi i nåt fyllehångel nån gång men annars har det framgått i chattarna på skam-sajten flera gånger att de är "friends with benefits" :) så svårt att ha koll på om man inte nörd-följer serien ;)

#7 - Jag

Vilket klipp med vilde pratar ni om? Var hittar jag det? Bra att ni inte spoilar i inläggen också😊😊

#8 - Jag

Och skam-sajt???? Jag har missat så mycket

#9 - ab

http://skam.p3.no/

#10 - johanna

Håller helt med dig Mia, fem små minuter av totalt fyra säsonger kan vi väl få njuta av lite Chris-hångel. Jag såg om klippet säkert fem gånger och gick runt med ett litet kåthetspirr i kroppen resten av dagen efter det. Perfekt sätt att vakna upp på ju ;)

Och ja Vildes klipp var jättedrabbande och såklart SÅ viktigt men ibland tycker jag folk (eller ja, folk i Kosegruppa Sverige, hehe) går till överdrift och knappt vill se något kul i Skam längre?? Alltså förlåt men ingen serie håller i längden om den BARA ska ha ett problematiserande perspektiv på psykisk ohälsa, homofobi, religiösa motsättningar, ätstörningar och patriarkatet.

Svar: Vi är HELT överens. Det behövs ju några roliga inslag. Eskild, P-Chris och skolläkaren är väl de som stått för de lite mer humoristiska delarna, och jag tycker VERKLIGEN inte att de har fått för stor plats i serien.
Älskar också att Eva egentligen är ganska okomplicerad. Hon hade det så jobbigt i första säsongen och passade inte att vara ihop med Jonas. Känns som att hon har tusen gånger roligare med p-Chris. Dessutom är hon ju inte direkt felfri själv. Stal Jonas från sin bästis, hånglade med p-Chris under förhållandet osv. Jag tänker att de kan ha en jävligt kul sommar, och sen kan väl Eva behöva vara singel under russetiden. Och då kanske Chris blir bartender på Kos, eller söker till Paradise Hotel eller något.

//Mia
bloggkommentatorerna

#11 - Karro

Hahaha, det här inlägget var det bästa på länge! Kan ni inte smyga in lite fler inlägg om serier och poddar och sånt, eller blir folk arga då? Vill ha mer av era kommentarer!

Svar: Tack! Vi skriver ju en hel del om poddar. Men inte särskilt mycket mer tv än Skam. Men det är ju så mycket sociala medier i den, och alla klipp läggs ju ut i bloggform, så det känns ändå inte som att frångå ämnet helt. //Mia
bloggkommentatorerna

#12 - MD

#4 En fuckboy är en kille som ligger runt, men centralt i det hela är att han får tjejer i säng genom att verka mer intresserad än han är. Manipulativ, player, lovar vad som helst för att få vad han vill ha och sticker sedan, övertalar dig sedan att han ändrat sig och att du kan lita på honom igen bara för att återigen svika. Generellt sett skit på andra plan också - snyltar, egoistisk kompis, struntar i uppgjorda planer men blir sur om du gör detsamma, har pissiga undanflykter för allt.

Svar: Usch då. Som Penetrator-Chris på halloween-festen i säsong 1. Eva gråter för hon tror att Jonas varit otrogen. Och Chris ba: "Om han har lyckats få en så bra tjej som du att gråta så är han inget att ha." Hångel. Sen kommer Iben in och Chris flyger upp: "Här är min flickvän, säg hej till Eva."
Dock tycker jag att Chris verkar ganska laid back. Känns inte som typen som skulle bli irriterad på Eva om hon inte är perfekt. Han verkar ju extremt onojig överlag. Och opålitlig, då såklart.
//Mia
bloggkommentatorerna

#13 - Regina

Måste fråga här eftersom jag inte känner någon annan som är lika Skam-nördig ;) Byter de karaktär efter midnatt, eller efter klippet med den nya personen kommer upp? Jag förstår inte om det är Jonas eller Chris som Eva har glömt sin skjorta hos??? Om det är Jonas hon glömt skjortan hos kan man ju tolka in att de fortfarande *ses* och han är lite svartsjuk :(

Svar: Det är ingen som vet det. Vissa tror att de ändrar vid nytt dygn, andra tror de ändrar efter nytt klipp. Så ingen vet säkert, men det låter ju mer som Jonas? Dels sättet han skriver på, och dels att hans mamma lär känna till Evas klädstil bättre än vad Chris mamma bör göra. Men jag fattar ändå inte, för vad gör Eva hos Jonas? Tycker hon verkar väldigt över honom. Jag hoppas på Chris ändå.//Mia
bloggkommentatorerna

#14 - Elin

#13 spännande där om det är chris eller Jonas. Hade bara i tanken på att det var chris eftersom jag tänkt att de bytt person efter varje klipp.. Hoho en liten tvist! Hoppas vi får veta i slutet av veckan!

Btw varför skäms Jonas över sin nya flickvän? Jag har lite svårt med norskan men fattar det som han skäms?

#15 - C

Men jag har sett alla avsnitt men inte sett Penetrator-Chris? Vad har jag missat? Vilket avsnitt är detta? Mycket förvirrad nu!

#16 - Anonym

#15 i stort sett varje dag släpps det klipp på skam.p3.no som sedan sätts ihop till ett helt avsnitt i slutet av veckan. Det som diskuteras ovan är alltså det som släpps i Norge men inte kommit till svtplay ännu.

#17 - ab

#14 Elin: Det verkar vara Jonas med tanke på att personens mamma inte bara känner Eva utan känner igen hennes kläder. "Muttern fantn" och "Ikkno spess" känns inte särskilt P-Chris heller. Skjortan kan dock ha varit hos honom ett tag.

Stackars Emma som dras till killar som är "just not into [her]". Jonas verkar vilja hemlighålla sin relation med Emma pga Eva för han ändrar sig när han får veta om Eva och P-Chris.