bloggkommentatorerna

Tillåta sig vara sjuk
Prinsessans Dagbok-Josefine undrar om män blir mer sjuka än kvinnor. Ja, det är en diss till maken som tydligen är lite ömklig just nu. 

Jag undrar också det. Finns det forskning på hur influensor drabbar olika kön? Och hur smärttåliga män och kvinnor är? 

Men jag tror att det är såhär att alla människor har olika tolerans mot sjukdomar. En del tycker mer synd om sig själva, lider mer av att känna sig kassa, och andra väljer att köra på ändå och vissa anser att de mår bättre av att leva på som vanligt. Däremot tror jag att den stora skillnaden kommer med barnen. Alla pappor jag känner har mycket lättare att släppa allt ansvar när de är sjuka, eftersom barnen låter dem vara på ett helt annat sätt. En mamma som är sjuk har ändå barn kring sig som kräver massa uppmärksamhet och hjälp. Man kanske försöker vila, men det går ändå inte att få någon ro när någon hela tiden ropar på en. Så man tar en alvedon och går upp. Jag hade jättegärna velat att min man skulle sagt: "mamma är sjuk, låt henne vila" och stängt dörren och gått ut med barnen, men det har aldrig hänt. Jag minns inte att jag varit sjuk sedan barnen föddes, förutom förkylningar som lindrats med alvedon. 

//Mia
#1 - Linnea

Jag tror helt ovetenskapligt att det har att göra med att kvinnor är vana vid smärta. De flesta kvinnor dras med olika nivåer av menatruationasmärtor från unga år. Lägg där till ägglossningasmärta, PMS och eventuella smärtor med det så har man en hel del smärta under en månad. Jag tror helt enkelt att en förkylning (lättare) inte känns lika jävlig för gemene kvinna då hon är van vid att kroppen jävlas smärtmässigt.

#2 - Tove

Jag är rätt säker på att jag är betydligt gnälligare än min sambo vid samma smärta. Vi har dock inga barn och han har haft ont i magen mm regelbundet sen tonåren (dvs typ som mens) så jag skulle säga att det ändå stämmer med båda era teorier, Mias och Linnea ;)

tror också kvinnor står ut med mer smärta genrellt, tror bara jag är ett gnälligt undantag pga inte haft ont så ofta.

Svar: Ja, vana är nog en stor del också. Jag är tack och lov ganska ovan vid att ha ont, och jag blir ganska nedbruten av det när jag väl känner smärta. Däremot förkylning och sånt märker jag knappt av.
//Mia
bloggkommentatorerna

#3 - Anonym

Går i perioder här hemma vem som är mest sjuk per år. Det senaste har jag vart friskast *peppar peppar*. Vet inte om det beror på att jag vart mammaledig i 4 år och varje dag hängt med mer eller mindre snoriga ungar (öppna förskolan, vänner barn m.m) och då byggt upp mitt imunförsvar?
Men när någon av oss vuxna är sjuka försöker den andra alltid hitta på nåt med barnen utanför hemmet för att den andra ska få vila och va ifred (OBS, ej när det är magsjuka, då är alla hemma!!!).

#4 - Hmm

Fast det finns flera olika forskningsstudier som visat på att "man cold" inte är en myt utan ett faktum att män faktiskt blir sjukare. Här är en studie tex...

https://www.google.se/amp/www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/man-flu-cold-real-thing-scientists-men-report-research-health-a7473821.html%3Famp

#5 - Marie

Är jag sjuk får jag vila. Men då säger jag att jag behöver det och att mannen får ta sonen. Vet inte om han skulle göra det utan att jag skulle be honom om det. Detsamma gäller när han är sjuk, då tar jag sonen.

#6 - Helena

Jag tror inte detta har att göra med testosteronnivån i kroppen, utan snarare beror på att vi är olika. Att vi sen präglas av att växa upp med snopp eller snippa spelar säkert in i många fall.
Min man är väldigt positiv, och gnäller i princip aldrig. Han har även en väldigt hög smärttröskel. Till skillnad från mig. Jag gnäller gärna, och har ont. Trots att jag fött barn, och har mensvärk varje månad.
Han låter mig ligga när jag är sjuk, säger till barnen att "mamma är sjuk, låt henne vila", och tar utan problem hand om allt. Och när han är sjuk biter han ihop, och jag får i princip tvinga honom att gå och lägga sig.
När barnen var små var det dessutom alltid han som vaknade först när de skrek på natten (jag sov som en stock).
Vi har helt enkelt ett omvänt typiskt manligt-kvinnligt beteende... :)

#7 - Katja

Exakt, det handlar just om att TILLÅTA SIG, att inte hela tiden känna den där förbaskade skuldkänslan. Jag är uppvuxen i en familj där det är fult att (särskilt öppet) tycka synd om sig själv. Än idag får jag ruskigt dåligt samvete om jag tycker det minsta synd om mig själv, ens om det faktiskt är liiite befogat.

#8 - Hmm

Håller med Helena att flesta män biter ihop och visar knappt att de är sjuka och man får tvinga dem i säng så att de kan bli friska.

#9 - ab

Det är väl okej att man får sköta det mesta när partnern är sjuk förutsatt att båda är med och bidrar när båda är friska?

#10 - Anonym

Tror till 99% att det är som du säger, att kvinnor rycker upp sig mer pga har mer ansvar och duktigflickasyndrom. MEN! Är det influensa så har vi det lite lättare:

http://illvet.se/medicin/sjukdomar/influensa/ostrogen-skyddar-kvinnor-mot-influensa