bloggkommentatorerna

Varför snokar vi?
Vi fick den här kommentaren från Johanna häromdagen:

åh önskar så att jag inte vore en så snokig person men shit vad nyfiken jag blir på att följa ex-makarna lagergren nu. när par separerar så kort tid efter att ha fått barn undrar man ju vad som hänt... 

VAD är det i våra gener som gör att många av oss blir så jävla nyfikna på att gotta sig i andras privatliv? är det ren ondska eller finns det nåt biologiskt som gör att vi vill "ha koll" på folk? vad tror ni?

Och någon höll med om att det är sådär, och undrar om det är något från stenåldern som gör att vi vill ha koll på varandra. En annan läsare skrev att samma grej kickar in när någon okänd ung människa dör, och man läser om det på Facebook. Då vill man snoka reda på vad som hänt. 

Ja, jag är likadan och jag vet att det kallar sig "gotta sig i andras olycka", men jag förstår inte riktigt varför. Det handlar ju inte om att njuta. Ibland lipar man sig fördärvad när man läser om olika tragedier, men ändå går det inte att sluta. 

Min teori är att människor vill reda ut hur saker och ting ligger till, för att bringa klarhet, lära sig hur allt hänger ihop, för att kunna dra slutsatser och lära sig inför framtiden. Det är väl mycket det bloggläsande handlar om. Att läsa helt vanliga människors historier och levnadsöden och ta del av hur det ena leder fram till det andra. Sen händer det både roliga och tråkiga grejer på vägen, och det är helt oundvikligt att vara med om jobbigheter i livet. En del saker är helt oförutsägbara, men ändå försöker vi ta lärdom och göra strategier. Det är mitt svar. 

//Mia
#1 - Ella

Ja, jag tror inte heller nyfikenhet beror på att man vill njuta av andra olycka. Vi råkar ju ofta ut för liknande saker i livet. De flesta känner till första kärleken, första break-upen, närstående som går bort, sjukdomar, osv osv... Man har nog ofta en undermedveten tanke att "Händer det henne så kan det hända mig" och så vill man ta reda på mer.

Just vad gäller bloggare tror jag ofta deras liv i våra tankar förvandlas till en slags tv-serie eller bok. Man lär känna dem på något sätt, och vill veta vad som ska hända härnäst, precis som när man kollar på Orange is the New Black och vill veta vad som händer kvinnorna, vare sig man gillar dem eller ej. ;) Blir spännande, särskilt jämfört med ens egna liv.

#2 - Lucky

Tror också att det är så, vi vill reda ut hur saker ligger till och inte gå oventandes när vi är så nyfikna!

#3 - Diana

Jädrans vad många som skiljer sig och separerar nu. Så tråkigt men ändå rätt om man känner att det inte går längre och inte finns lycka. Kan bara tänka mig hur hemskt det måste vara.

#4 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Nyfikenheten är en lika naturlig och stark drivkraft hos alla jordens djur och människor! Ogillar därför när folks typ bloggare, kändisar o d först kommer ut med nåt saftigt alla blir nyfikna på och sedan anklagar sina läsare/tittare för att "snoka/gotta sig i olyckan". Onödigt!

#5 - Tove

Tycker det blir konstigt när man säger att man ska lämna livstilsbloggare ifred och inte snoka i deras privatliv. De har ju gjort karriär på att lämna ut sina privatliv. Då ska man alltsåplötsligt lämna dem ifred när det är något jobbigt eller svårt som händer. Självklart ska man visa respekt men den vanliga "håll avståndet och respektera integriteten"-regeln tycker inte jag gäller riktigt. Vill de verkligen bli lämnade ifred kan de ju stänga ner bloggen.

#6 - Anonym

Nja, om man tex läser på skvallerbloggar så blir det väldigt tydligt att folk gillar att gotta sig i andras olycka. Vilda spekulationer och ofta anklagelser att den ena parten är si eller så och det är väl inte konstigt att den andre tröttnat. Vidrigt beteende om du frågar mig.

#7 - Anonym

Nja, om man tex läser på skvallerbloggar så blir det väldigt tydligt att folk gillar att gotta sig i andras olycka. Vilda spekulationer och ofta anklagelser att den ena parten är si eller så och det är väl inte konstigt att den andre tröttnat. Vidrigt beteende om du frågar mig.

Svar: Hm, ja, men det där förstår jag faktiskt inte riktigt. När det är så tydligt att det mesta är rena gissningar och spekulationer så blir det ju inte lättare att lägga ett pussel kring vad som har hänt, utan snarare tvärtom.
//Mia
bloggkommentatorerna

#8 - Tove

Ren nyfikenhet tror jag också, man vill veta spektakulära saker oavsett om de är positiva eller negativa. Ibland gottar sig folk, som många av Blondinbellas läsare. Men även Sandra Beijers läsare var ju himla nyfikna, trots att hon brukar vara väldigt omtyckt av sina läsare generellt och jag tror många samtidigt var uppriktigt ledsna för hennes skull. sen när det händer någon hemska saker, både skilsmässor och dödsfall upplever jag att det lätt blir att man letar anledningar till att det inte ska behöva hända en själv. Ser jag att någon ung person,, typ jämnårig med mig, dött (som jag inte känner alltså) kan jag vilja ta reda på varför och blir lite lugnad när det är något jag själv inte är rädd att råka ut för (typ droger, kört full, kört utan bälte, självmord). På samma vis tror jag folk gillar att hitta orsaker till typ Bellas skilsmässa, Hon låg inte tillräckligt mes Odd osv. För då kan man skydda sif själv. Eller när något barn skadats/ dött. Då fylls kommentarsfälten av föräldrar som berättar hur de adligt någonsin skulle kunna hamna i den situationen för de är så försiktiga (trots att de flesta nog inners inne vet att att det handlar om ett visst mått otur, någon liten stund av ouppmärksamhet har nog de flesta haft och med en rejäl dos otur hade olyckan kunnat vara framme)

(men jag vet flera gamla personer som vänder på tidningen när de får in den på morgonen, och slår upp sista sidan, dvs dödsannonserna. Så jag antar att nyfikenheten inte är en helt ny förekomst)

#9 - Anna

Haha Mia, låter så mycket som den "fina versionen". Ingen av de som "gottar sig i andras olycka" skulle ju erkänna det själva.

Svar: Men kalla det så då, om du mår bättre av det. //Mia
bloggkommentatorerna