bloggkommentatorerna

Work
Läser att Emilia de Poret har tagit några dagar ledigt. Hon har vare sig bloggat eller läst några mail, utan bara njutit med familjen i St Tropez. Emilia skriver att hon är en sån som brukar köra rakt in i kaklet, och aldrig vila. Sitter med datorn i knät hela kvällarna. Hon tillhör den lyckliga skaran som älskar sitt jobb. Det finns inga människor jag är mer avundsjuk på. Och då är det klart att man orkar jobba mer än annars. Men jag fattar ändå inte hur folk orkar. Emilia har tydligen inte haft särskilt många tv-kvällar med sin man det senaste året. Hon brukar jobba istället. Hur ska man orka? Jobbar folk mer nu för tiden eller? Förr var man ju tvungen att gå hem och lämna jobbet på kontoret. Nu har man allt i datorn eller telefonen. Alla jag mailar till svarar även under helgerna ju. Gör ni också så?

//Mia
#1 - Jenny

Jag brukade jobba hemma på kvällarna, tills det gick upp för mig att jag måste ta tillvara på de få timmar per dag jag och min sambo har tillsammans per dag. Det är ju han som är min framtid och karriär gör jag ändå - utan att ha datorn i knät på kvällarna.

#2 - Sanna

På mitt förra jobb jobbade jag ofta sent (på kontoret) på kvällarna och var tillgänglig på jobbmobilen när jag inte var på kontoret pga var mer eller mindre tvungen. De kvällar jag kom ifrån i någorlunda tid från kontoret uppdaterade jag ändå jobbmailen på mobilen konstant. Jag tror iofs folk alltid jobbat mycket i min bransch men nu längtar jag efter ett "vanligt" jobb som faktiskt "bara" är 40-timmarsveckor..

#3 - Carolina

När jag umgås med familj, vänner och pojkvän lägger jag bort telefonen. Och har en privat och en jobbtelefon, fast vi får ha jobbtelefonen privat om vi vill. Men vill kunna "lägga undan" jobbet när jag går hem. Jobb är jobb, hemma är hemma. Hemma återhämtar jag och vill inte att det ska påminna om jobb. Älskar mitt jobb och ser alltid fram emot att gå dit och längtar dit efter semester och långhelg, men det får inte inkräkta på mitt privatliv. Jag vill ha tydliga gränser och kontraster mellan de två.

#4 - Maria

Jag skulle aldrig svara på mejl utanför arbetstid. Jag jobbar 8 timmar, sen går jag hem. Har även varit tydlig om det till min chef. Jag har lärt mig tidigt i karriären att inte ge min arbetsgivare mer än vad den ger mig. Hinner jag inte med mitt jobb är det arbetsgivarens problem. Jag har gjort karriär ändå. Jag kan dock prata mycket jobb på fritiden eftersom min bästa vän jobbar på samma ställe.

Förstår dock att det väl inte funkar så när man har eget företag.

#5 - Sofia

Älskar mitt jobb, det är verkligen min passion. Men jag älskar min familj mer! Går gärna hem tidigare när jag kan och jobbar aldrig hemifrån! Gud vad jag skulle ångra mig om jag missade mer av barnens uppväxt och min och mannens relation mer än vad jag "behöver". Tror alla dessa som jobbar mer än 40 timmar i veckan kommer ångra sig förr eller senare...

#6 - MD

Ja, folk jobbar i snitt fler timmar i veckan än förr.

#7 - Marie

Jobbar som lärare så jag jobbar varje kväll, annars behöver jag vara längre på jobb (fast vet inte om det hade räckt ändå). Men det är lugnt, jag visste detta när jag blev lärare. Det stör mig inte.

#8 - Frida

Det är svårt att räkna när jobbet är ens hobby (dvs det man tidigare längtade efter att få göra på sin fritid) Hur ska man egentligen klassa arbete kontra fritidsintresse då? Är det inkomstrelaterat då dvs debiterbar tid man ska räkna minus den tid man ändå hade sett fram emot att få sitta med sina idéer / kreativa grejor på kvällar och helger om man hade varit anställd eller ska man köra äggklocka bara för att och tvinga sig att ha en ny hobby? Svårt.

Jag tror inte problemet ligger i "arbetet" i sig utan att man stressar upp sig över annat runt det som man inte har kontroll över (uppdrag som krånglar, projekt som jäser till oanade proportioner, anhöriga som inte uppskattar att man måste arbeta på obekväma tider etc) snarare än vilken tid på dygnet man arbetar.

#9 - Ellie

Jag är väldigt glad att jag inte kan jobba hemifrån (sjukvård, får inte pga sekretess) för det vore hemskt att känna press att kolla mejl kl 20:00... Känns som om hetsen att alltid vara tillgänlig och inloggad hra ökat. Förr var det inget konstigt om en vän inte svarade i telefon en dag, nu får man panik och ringer typ Missing People efter en timme....