bloggkommentatorerna

Bästa hårtipset
Det mest inspirerande jag läst i bloggvärlden hittills i år är antagligen det här inlägget av Vanja Wikström. Hon har gradvis vant sig vid att tvätta håret alltmer sällan. Efter nitton dagar ser håret fortfarande helt fantastiskt ut. Jag säger som Kalle Anka: "Kvack?!" Är det inte målet i livet, att ha fint hår utan tvätt? Det sitter på min moodboard över goals jag bara drömmer om, tillsammans med min andra dröm: att helt plötsligt bli ekonomiskt oberoende utan att behöva lyfta ett finger för det. 

Vanja har alltså lyckats med minst ett av dessa mål. Det bekymrar mig lite att hon påbörjade projektet för 20 år sedan. Men som hon säger, försök tänja på det en dag åt gången. Min enda invändning är att jag faktiskt tillhör dem som gillar håret bäst när det är nytvättat. Jag hatar bara att tvätta och torka det. Knivlisas instagram igår nailade känslan. 

Det mest lockande med Vanjas metod är att håret är likadant hela tiden. För mitt hår känns silkigt och mjukt den första dagen. Plattångar det för att det inte ska vara lika flygigt. Nästa dag känns det som standardhår. Tredje dagen är det fett och äckligt och jag måste tvätta det. Alltså tvätta varannan dag, det är ju själsdödande. 

//Mia
#1 - MD

Jag har gjort samma sak. Det tar inte särskilt lång tid för hårbotten att vänja sig. Pushar man en dag då och då tar det säkert under ett år. Men alltså, man kan inte lägga till en dag och sedan vänta tills håret inte är fett den dagen. Slutet är alltid fett, det ligger lite i sakens natur, så det måste man stå ut med för att kunna tvätta sällan. Men lägg till en dag varje månad så _kommer_ antalet ok dagar öka. Tvättar nu en gång i veckan trots träning och då är det fett sista 2 dagarna men inte värre än att det löser sig med torrschampoo. Gick direkt till en gång i veckan över ett sommarlov en gång i tiden när jag bara skulle sitta i en sommarstuga eller bada.

Svar: Tack, bra svar. Ok, jag ska alltså inte vänta mig att håret kommer vara fint på tredje dagen innan jag går över till att börja tvätta var fjärde. Men torrschampoo funkar ganska ok. Kanske får köpa ett nytt nu. Har använt potatismjöl i nödfall senaste året...//Mia
bloggkommentatorerna

#2 - Inte omöjligt

Jag tvättar nog typ en ggn i veckan, ibland mer och ibland mindre. Mitt problem är att jag tycker håret blir äckligt av att tvätta kroppen!? Så försöker undvika det med, tur att jag inte tränar, haha, försöker typ tvätta underarmarna i handfatet pga att duschluft gör mitt hår superklibbigtfettigtplatt och konstigt överlag. Helt annorlunda än annars. Det är mkt värre än REGN!

Hur gör ni andra? Blir ert hår också "jättesmutsigt" av att duscha kroppen men inte håret?

Svar: Ja, det där känner jag igen. Får testa att duscha extremsnabbt och ljummet de dagarna jag inte ska tvätta håret. Och så ta en skållhet dusch en gång i veckan. Det känns ändå ok om jag tänker på att inte behöva tvätta, balsamera, skölja, reda ut, föna, kamma och platta varannan jävla dag. //Mia
bloggkommentatorerna

#3 - Nea

Kan liksom inte duscha utan att tvätta håret också. Älskar att duscha med väldigt varmt vatten så ångan gör att mitt hår blir som ett smörpaket efter. Funderar på om man ska skaffa en badmössa, kanske skyddar håret litegrann?

#4 - Tove

Jag har alltid tvättat håret och duschat väldigt sällan jämfört med andra människor, och ofta glömt bort deodorant. Och aldrig använt hårprodukter och sånt. Bara för att jag är en slarvig och lat människa. Nu går alla runt och hävdar att alla de där grejerna inte behövs om inte kroppen är van vid dem. Jag vetefan jag, jag ser ju att mitt hår blev fett och att jag luktade svett trots att jag sen typ födseln tvättade det sällan och började med deodorant när jag fyllde 25. Jag tror nog man behövder lite tvål och parfym för att hålla vår luktfria standard, och tror stenåldersmänniskan helt enkelt hade annan toleransnivå gällande svettlukt mm.

#5 - Anonym

Jag har provat i många år. Hade ett stort hårband typ och gömde det flottiga håret i envishet att försöka vänja det. Men det funkar inte på mig. Jag får fett precis som du beskriver, närapå redan andra dagen. Tror det är en kombination av att jag har väldigt tunna strån som liksom blir feta bara genom att nudda huden, samt att jag har extremt platt hår så det ligger slickat mot hårbotten och även ansiktet. Jag har gett upp alla såna försök nu och accepterat att traditionell tvätt oftare är det som funkar. Vill ju faktisk inte gå runt och se äcklig ut i håret bara för att jag vet att schampo egentligen inte är "bra". Torrschampo gillar tyvärr inte mitt hår heller även om jag tar till det ibland om jag måste ta bort det värsta. Men mitt blir flygit och småstrån liksom blir elektriska rakt mot ansiktet samtidigt som resten blir risigt. Nej usch!

#6 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

1. Man har olika hår 2. Man har olika livsstil. 3. Man har olika tolerans. Det vrider sig i magen på mig när jag ser flottigt, fett hår, både på mig själv och på någon annan. Jag som tränar mycket får svettigt hår och svettig hårbotten också. Och efter alla experiment så har jag märkt - mitt hår mår finfint av att tvättas lagom ofta 1-2 ggr/v och av friskt doftande, sjyssta syntetiska schamposar.

#7 - Emma

Jag har testat tvätta det mer sällan då jag har problem med torr hårbotten. Men jag tycker om att tvätta håret, gillar känslan av att vara ren och de gånger jag duschat utan att tvätta håret känns det bara äckligt klibbigt, måste stylas om och då tänker jag att jag lika gärna kunde tvättat det. Så i slutändan kör jag på varje eller varenda dag ändå.

#8 - AnnaBananna

Jag tycker det går bra att pusha det där några dagar men problemet uppstår när man "måste" se perfekt ut i håret trots att man kanske egentligen borde vänta några dagar till. Tex fest på lördagen, håret tvättades senast på onsdagen. Så då skiter det sig ;) Dessutom gör mitt hår SÅ ont när det blir för flott.

#9 - Anonym

Hon använder ju torrschampo under tiden hon inte tvättar med vatten så de e ingen big deal egentligen.

#10 - Hanna Karlsson

Jag tvättar mitt hår max en gång i veckan. Dock så sköljer jag ur det med vatten några fler gånger i veckan. Tvättar jag det oftare så blir det fett direkt.

#11 - Jossan

Inte omöjligt och Nea, jag brukar fläta håret och sätta upp med klämma när jag duschar kroppen men inte håret. Mitt hår är i sin bästa form efteråt för då ger ångan lockar men det är väl kanske olika beroende på hår och sånt.

Tvättar håret ca var 5-7 dag och duschar varannan dag eller (alltid) efter träning.

#12 - Jenny

Det är så fascinerande att det liksom anses fint och duktigt att tvätta håret sisådär 1 gång/vecka. Jag trivs med att duscha och tvätta håret varje dag. Men det vågar man knappt säga för då blir folk helt chockade och bara "va! VARJE DAG?!? Du måste vänja håret bla bla bla"... Som att det är nån slags dödssynd. Skönhetsideal tar sig oväntade former ibland.

Svar: Jag kan förstå att det låter så i såna här kommentarsfält, men jag tänker bara tillbaka på min egen tonårstid då det var totalt tvärtom. Man ansågs typ spetälsk om man inte tvättade håret varje dag, så det gällde ju bara att ljuga. Duscha varje morgon skulle man också göra, och tvätta alla sina kläder efter en dag (det hade ju morsan vägrat, så jag fick hålla på och sortera och hålla igång ett schema för att det skulle se ut som att mina kläder tvättades mellan gångerna de användes. Jag tycker det är befriande att höra folk erkänna att de bara tvättar håret en gång i veckan. //Mia
bloggkommentatorerna

#13 - Frida

Hallåå angående bakpulver som torrshampoo: det blir snyggt och funkar men jag AVSKYR den där sträva känslan. Kan rekommendera det vanligtvis rövdyra märket Maria Nila som jag igår upptäckte att finns på Freeport (bor också i kba). Doftar gott, bra effekt och är drygt. Finns grön flaska med lite volymeffekt och grå flaska utan extra volym.

#14 - Hedda Söderberg

Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! :D <3
http://nouw.com/heddasöderberg