bloggkommentatorerna

En vanlig dag utan heroin
Har ni sett instagramkontot @envanligdag_utan_heroin? Jonna, 33år, berättar om hur det är att numera vara fri från ett heroinmissbruk. Jonna spelade Doris i Lilla Jönssonligan när hon var 11år. När hon var 15år testade hon heroin och sen var hon fast. Hon har haft en blogg som heter "En vanlig dag på heroin", men nu när hon är drogfri så har hon startat ett Instagramkonto. 
 
Hon skriver bra och informativt om droger och hur det är att vara fri från det, vara fast i det och om hur livet som student är. Hon pluggar till socionom. Medierna har fått nys om henne och hon har varit med i radio och skall vara med i Efter tio med Malou i veckan. 
 
Strongt att kunna ta sig ur ett missbruk. All respekt till Jonna. <3
 
//Anna-Maria
 
 
 
 
#1 - Bloggfokus - en blogg om bloggar

Har för mig att jag klickade mig in på bloggen för hundra år sedan.. Men har ni lyssnat på intervjun för morgonpasset igår? Tycker hon gjorde sig riktigt bra i radio också :)

#2 - Andrea

Jag tycker att missbrukare ofta tycker synd om sig själva och är jobbiga att lyssna på för alla har alltid varit så elaka mot dom och dom själva har aaaaldrig varit jobbiga eller elaka eller påbörjat det som tillslut fått en person att bli arg på dom.

#3 - Sara

Andrea: Vilken tråkig kommentar. Om du dessutom läst det Jonna skriver på insta, och det är ju om just henne inlägget handlar, så kan du se tydligt att hon ofta skriver om sitt eget ansvar.

Tycker din kommentar är tråkig och stigmatiserande.

#4 - T

Tycker tvärtom det är sorgligt hur lite människorvärde missbrukare anses ha. Har en vän som dog av droger, och folk tycker det är jättesorligt med en 25-åring som dött, tills man berättar dödsorsaken, då är det som att folk tänker "jaså bara en såndär knarkare, dåså!".

Även om man tagit kassa beslut och gjort massa fel är man forfarande än människa.

#5 - Elsa

Ja, håller med! Missbrukare är jätte stigmatiserade i dagens samhälle. Man tycker liksom att de får skylla sig själva för att de "gjort ett dumt val". Men ingen talar om omständigheterna kring hur man fastnar i ett missbruk. Vad som hänt innan liksom. Tycker att det är hemskt.

#6 - Anonym

Usch så nedrigt att prata så, att de tycker synd om sig själva. Jag själv hamnade i ett beroende av en medicin. Något jag för x antal är sedan aldrig kunde tänka att jag skulle hamna i. Personliga tragedier som gör att man tex behöver sömntabletter. Det är så jäkla lätt att stå utifrån och säga "där skulle jag aldrig kunna hamna". Man vet ingenting om var livet bär med sig och ofta tar man inte en drog och bara "nu ska jag knarka". Det ena leder till det andra och till en början kanske det bara handlar om att ta en medicin för att klara dagen. Har det väl gått litegrann fel kan det snurra på så jäkla fort. Kanske förlorar man jobb, pengar osv. Nej i ett missbruk och beroende är verkligen bland det sista man vill hamna i så jo det är rätt synd om dem som gör det.

#7 - Charlotte

Men vilken hemsk kommentar Andrea!
Det är pga sånna som dig som många missbrukare inte vågar söka hjälp i tid!
Oftast ligger det enorm tragedi bakom ett seriöst missbruk, sällan ngn vaknar upp en dag och tänker "idag är en bra dag för att testa heroin"....om d inte handlar om partydroger men då är d ju inte ett seriöst missbruk....många har dessutom dubbelproblematik med missbruk och psykisk ohälsa...

#8 - Petra

"om d inte handlar om partydroger men då är d ju inte ett seriöst missbruk"

Vad menar du med det Charlotte?

Även användande av partydroger kan leda till beroende och det är ofta så missbruk startar, det behöver inte ligga någon "tragedi" bakom, utan förklaringen kan helt enkelt ligga i att människor inte förstått allvaret och konsekvenserna utav något de sett lättsamt på. Vilket leder till en tragedi i sig.

#9 - Andrea

Jag skrev "jag tycker" jag går inte runt och säger det till missbrukare. Men visst prova växa upp med en missbrukare och lyssna varje dag på hur dum alla andra är utom den personen som är perfekt. Klart jag fattar att ingen frivilligt hamnar i ett missbruk och att det finns orsaker bakom det har jag INTE sagt nått im så chilla med att dra på stora PK-växeln. Jag kunde också knarka pga alla möjliga tragiska omständigheter men dricker inte ens alkohol så det GÅR att välja tex partydroga inte, sök hjälp hos psykolog för jobbiga känslor istället för att supa/knarka osv osv

#10 - Blomma

Testa själv att söka hjälp hos en psykolog och se hur mycket hjälp du får. Det är inte så lätt att hantera psykiska problem som du kanske tror.

#11 - Charlotte

PETRA: Det jag menar med partydroger är att det är ytterst få som utvecklar ett tungt missbruk av de som använder droger (tex marijuana) vid ett fåtal tillfällen - studier visar att det vanligaste sättet att utveckla ett tungt missbruk är pga dubbeldiagnoser och/eller andra livshändelser samt att ett tablettmissbruk kan uppstå efter sjukdom.

Visst, det finns säkert flera som börjat med partydroger men jag tror (och studier visar) att det är ytterst få som har helt 100% välfungerande liv, mår bra osv som sedan tar droger på några lördagar och sedan får ett tungt missbruk.

Men om du har ngn fakta som backar det du skriver så vill jag mer än gärna ta del av dessa - jag forskar en del inom området och har inte hittat det duk skriver om....

#12 - Charlotte

ANDREA: Alltså du har helt rätt i att varje person har ansvar för sina egna handlingar och att det är varje persons ansvar att söka den hjälp de behöver - och att göra bättre val men samtidigt är missbruk en sjukdom och ofta ligger det ngt bakom beroendet.....men självklart är det lätt att hänvisa till studier och sånt när man själv aldrig upplevt det på nära håll!
All cred till dej som helt tagit ansvar för ditt liv och skapat dig ngt bra trots att förutsättningarna för dig inte varit de bästa! <3

#13 - Malin

Tycker inte heller att man ska dalta med människor som missbrukar. Psykiska problem måste inte på något sätt behandlas med droger och jag ställer mig hellre på barnens sida när det handlar om missbrukare med familj. Alla som väljer att sluta visar att det går och det ska man hylla och beundra. Lägger hellre energi och kraft på att stötta det än att tycka synd om dem som inte vill sluta nog för att faktiskt göra det.

#14 - Sara

Malin: konstigt resonerat. Ofta är det ju just bristen på stöttning som gör att folk inte fixar att sluta.

#15 - Charlotte

MALIN: Men att hjälpa barnen måste väl ändå vara att se till att föräldern får den stöttning som behövs för att hålla sig drogfri? Eller vad menar du att man ska göra för att hjälpa barnen?