bloggkommentatorerna

Lite mer lat
Har tänkt mycket på lathet, lättja, de senaste dagarna. Det är ju ett oerhört negativt laddat ord, oavsett vad det gäller. Det kan handla om att aldrig vika tvätten, utan låta den ligga i högar överallt i huset, eller att inte ägna sig åt träning, eller att ta bilen istället för benen tre kilometer till posten, eller att inte aktivera sig efter jobbet, eller att inte jobba alls. Gör man det mesta av dessa grejer, men struntar i att vika in tvätten, eller lägger sig raklång på soffan efter jobbet, då är det alltid någon som kommer tycka att man är lat. Om man däremot gör alla måsten, så blir man trött och eventuellt utbränd. 

Det är så fruktansvärt vanligt med utmattningssyndrom. Underbara Clara och hennes podkollega Erica har varit det. (De pratar om det och depression i senaste podden, vilken jag rekommenderar.) Engla, PT-Fia, Bloggbevakning, Michaela Forni och många fler mer eller mindre kända bloggare. 

Samtidigt så överöses framförallt kvinnor med skit om de visar sig vara lata på något plan. Lady Dahmer till exempel, som inte tjänar egna pengar. Hon sköter en bebis, två äldre barn, ett hem, lagar supergod mat till familjen varje dag, samtidigt som hon bidrar till samhällsdebatten, genom blogg, pod, Twitter, Instagram, debattartiklar och tv-inslag. Alla de första, typiskt kvinnliga arbetsuppgifterna genererar vanligtvis inga pengar, men alla de sistnämnda finns ju folk som jobbar heltid med och får en massa pengar för. De kallas inte lata, men den som gör samma saker utan att tjäna rejält med pengar är automatiskt lata. Lady Dahmer har alltså misslyckats på en punkt som befäster henne som lat. 

Idag stötte jag på det här blogginlägget av Johanna Toftby: Lata föräldrar ger lata barn. Hon har tydligen debatterat om det i radio, men det har jag inte lyssnat på. Hon skriver att man ska hjälpas åt i hemmet (rimligt! För annars snyltar ju någon på någon annan. Hon har dessutom tonåringar så det är självklart att de ska ta ansvar) och att man ska vara aktiv. Sköta skolan och aktivera sig. Jag menar att det är väldigt individuellt. Ska man kräva av sina barn att de går på massa aktiviteter? Vill de inte så vill de inte. Det ska väl vara roligt bara? Och om barnen är på fritids till typ 16 varje dag, och så tre aktiviteter i veckan, när ska man hinna göra läxan? När ska man bara landa? Små barn som växer och grubblar kan väl bara få vara några timmar om dagen? Men då är man lat, trots att man umgåtts med folk hela dagen och lyssnat på lärare och sprungit runt på skolgården?

Många hade antagligen vunnit på att tillåta sig mer lättja i livet.

//Mia
#1 - Erika

Jag tänker att det har att göra med hur aktiv man är som person i sig. Nu har jag bara en 1,5å ring (och en till på väg) men vi har pratat mycket om detta då min man och jag är sjukt olika i hur vi är men som tur är har vi ändå samma filosofi =)

Min mans brorson (nu 15 år) är extremt stillasittande så fort han är hemma, det är bara läsa böcker, bygga lego, titta på tv och numera dataspel som gäller. Han har alltid varit sådan och trots idoga försök att aktivera honom på både fritis och hemmaplan med mer fysiska lekar så har han aldrig nappat. Han har helt enkelt behövt tydlig styrning för att röra på sig något som inte är möjligt när man "bara är" hemma.

Vi har landat i att det är viktig med någon form av fritidsaktivitet. Är dom aktiva i sitt liv så tänker vi inte lägga oss i vilken de väljer men om det finns samma tendenser som hos kusinen så ska det vara någon fysisk aktivitet.


Svar: Om era barn är fysiskt aktiva i övrigt så funkar musikinstrument, scouter eller konstnärligt skapande? Annars är det idrott som ska till? Jag tänker att det är lönlöst att tvinga barn att hålla på med en fritidssysselsättning. Men självklart ska man ju peppa och stötta så gott det går. Jag tror att alla barn väljer att göra det som kräver minst motstånd. Även om det ser jättejobbigt ut för mig att kuta runt och vifta med armarna, så är det enklare för vissa att göra det, än att sitta ner och lyssna koncentrerat på vad någon säger. Och även om klättring är svårt och utmanande så är det ändå enkelt att öva på om lusten är stor under tiden. Att stilla läsa sina läxor kan vara fruktansvärt ansträngande om tankarna tenderar att snurra och ingenting fastnar. Det blir faktiskt meningslöst att prata om lättja om man tänker så. Barn följer sin lust, eller andras tvång. När de blir äldre kan de möjligen försöka "ta sig i kragen" och försöka gå mot sina instinkter.
//Mia
bloggkommentatorerna

#2 - Malin

Man kan vara lat eller bekväm (eller kanske både och). Bor man som tonåring hemma utan att någonsin hjälpa till med minsta lilla så är man kanske väldigt bekväm av sig men aktiv på annat sätt (duktig i skolan, ordförande i en förening eller utövar sport). Lathet som egenskap tror jag inte att man kan "aktivera" bort som förälder, men man kan ju med hjälp av uppfostran se till att barnen när de blir äldre förstår att det är viktigt att hjälpa till hemma. Däremot kan man ju inte uppfostra barn till att tycka om t.ex sport eller utelek, det tror jag är individuellt och man är inte en dålig människa för att man inte tycker om sport. Det är inte lathet, det är en personlig preferens.

#3 - Therese

Jag tycker att det är viktigt att visa barn att det är ok att vara lat ibland. Speciellt i dagens samhälle med press och stress. Mina barn sportar, och ibland åker vi som familj iväg på helgen och åker skidor t ex. Men jag visar dom att det också är ok att lata sig och att vi behöver det för att må bra. Ligga i soffan och titta på film och "bara vara", bädda ner sig i sängen och läsa osv. Försöker visa att allt inte behöver vara perfekt. Vi lagar för det mesta bra husmanskost till mat, men ibland kan vi också beställa hämtpizza eller äta grillkorv och bröd. Helgmornar = mys och lugn och ro, vi dräller runt i pyjamas halva förmiddagen och oj så skönt det är. Vi försöker också hålla ner antalet aktiviteter så att det blir vad vi anser "lagom" så att barnen ska hinna med att leka med kompisar, umgås med oss i familjen, göra läxor och ja - lata sig. Om min inställning kan bidra till att mina barn inte har så höga krav på sig själva och sin prestation så skulle jag bli glad.

#4 - Cykelkatten - Cykel, punk och kärlek!

Ibland måste man blir sådär riktigt, rejält uttråkad för att kunna repa sig och orka vara sådär riktigt, rejält superpigg igen.

#5 - Lisa

Jag håller med om barn och aktiviteter. Har många bekanta där barnen har två-tre aktiviteter efter skolan som de ska köras till, det är liksom normen. Utöver detta tuffare krav i skolan med läxor, mer upptagna föräldrar som själva måste träna flera dagar i veckan. Alltså detta med att ligga och läsa böcker i timmar var det bästa jag visste som liten, men anses nog som en lat aktivitet nuförtiden. Men det måste få finnas latmaskar så att träningsfanatikerna som aldrig läser en bok får känna sig ännu duktigare ;)

#6 - Tove

Jag vet inte vad jag tycker... den där känslan av att ha oändligt med tid som barn, tweenie och (yngre) tonåring, att kunna plölja sjukt tjocka böcker ett helt sommarlov utan att bekymra sig, att bara hänga dagarna när man var med kompisar (innan allt blev uppstyrt i fikor, promenader, middagar osv) skulle jag vilja unna alla. Det kommer ju aldirg tillbaka, känns det som. Allså att man inte har något schema i bakhuvudet utan bara är. Och det kan skapas väldigt mycket ur att inte hela tiden ha grejer att vara upptagen med. Tycker barn och tonåringar har rätt att ha mycket tid som är fri.

Samtidigt blir jag ju provocerad av tonåringar som ser sina föräldrar som servicemaskiner, ibland långt upp i de 20 (typ min lillebror som bor hemma gratis, får maten betald och ändå blir kränkt när han ombeds plocka ur diskmaskinen samt tror att han sköter stor del av hushållet i och med att han damsuger köket någon gång per termin...). Man måste kunna se sina föräldrar som medmänniskor, och visst kan det vara okej att bli ompysslad av en förälder som vuxen, har många kompisar som åker hem över sommaren till förtjusta mammor som vill ta hand om dem (mer för ett par år sen när många var nyflyttade dock) men jag tycker man ska kunna se de,t och vara tacksam över det, inte tycka det är "självklar service" att föräldrar städar åt en.

#7 - Ella

Haha mina föräldrar tyckte "du ska jobba och slita hela livet så ta det lugnt medan du bor hemma!" och det var väldigt skönt. :) Är tacksam! För det är ju sant hehe. Sedan är jag som vuxen absolut inte lat. Städar ordentligt varje vecka (enligt vänner är jag pedant. Enligt mig är de lite äckliga hehe.) och sköter allt annat vuxet på ett mkt bra sätt också.

#8 - king

Det där med tiderna är bra. Då menar jag inte bara att komma i tid till skolan, aktiviteter och folk man är bortbjuden till utan mattider och uppstigning på morgonen. Det blir så mycket lättare om alla i en familj, utan att behöva tänkta på det, vet när middagen serveras och att det är dags för vissa rutiner vid ett visst klockslag. I vardagen alltså.

#9 - MC

#8
Jajajaaa! Älskar rutiner. Det är liksom stommen i ett annars kaosigt småbarnsliv. Tror både många vuxna och barn mår bra av det.
Vi är aktiva i vår familj enligt min mening, och med det menar jag att vi är ute mycket och går och leker, vi reser mycket tillsammans, vi hälsar på familjen ofta, vi har vänner över på fika/middagar varje vecka. Att vara socialt aktiv, och att se mycket är viktigt för oss. Introducerar absolut sonen för schemalagda aktiviteter och idrotter i framtiden, men det är helt upp till honom att välja. För oss känns det viktigare att ha ett aktivt socialt liv, var än det kommer ifrån.
Ps: min rena tvätt ligger just nu i en hög på gästsängen och jag har sovit middag. Älskar att ha rent och fint omkring mig, men det ska vara balans. Tvätten lider inte av att bli vikt ikväll istället.

#10 - P

Är uppvuxen i ett hem där de vuxna inte varken städade eller lagade mat. Massa ursäkter och offer-roll osv. Något som jag upptäckt mer och mer nu i vuxen ålder. Vi hjälpte inte till hemma. För ingen gjorde något. Alltså. Nej, jag flyttade hemifrån utan att kunna tvätta, städa eller sätta igång en diskmaskin... Inte heller hade jag fått med mig bra matvanor. Att äta enbart makaroner med smör på är tydligen varken hälsosamt eller näringsrikt... Så jag har gjort en stor resa nu i vuxen ålder med att lära mig allt detta. DÄRFÖR tycker jag att det är så viktigt att mina barn får med sig hushållsarbete hemifrån, som en naturlig del. Att det ska vara naturligt att städa efter sig, att det inte är något jobbigt ens, utan bara någonting man gör. Som ni förstår kanske en känslig fråga för just mig. Att fråga mamma när jag var liten varför vi inte kunde ha städat hemma och få svaret att det kunde vi om vi hjälpte till att städa hemma. Har vuxit upp, har superfint hemma. Även mitt syskon har fint hemma. men hos mina föräldrar råder samma kaos som alltid. Jag har lärt mig en del genom att få distans.

#11 - THERESA

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag Mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. Email: drogunduspellcaster@gmail.com du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) Kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
Genom drogunduspellcaster@gmail.com