bloggkommentatorerna

Fiktion och verklighet
Följer ni Skam-folket på Instagram? Jag följer karaktärerna, för det kan ha betydelse i serien, ibland kan någon annan rollfigur kommentera och bilderna kan föra handlingen framåt. Men jag följer inte skådespelarna, för de är helt vanliga norska tonåringar, vilket är ganska ointressant för mig. Det sjuka är att vissa inte fattar skillnaden. Många kommenterar jätteelakt hos hon-som-spelar-Noora nu. De kommenterar med den elaka orm-emojin. Och en annan tjej som inte ens är med i Skam är ihop med han-som-spelar-Even, och den tjejen får jättemycket hat från folk som tycker att det är respektlöst mot 1. Isak, som inte finns, eller 2. han-som-spelar-Isak, som visserligen finns i verkligheten men antagligen inte är kär i han-som-spelar-Even. 

Älskar det här Skam-fan-kontot av en tjej som heter Sofia som åker runt i Malmö och dekorerar stan med Skam-konst. Hon försöker även förklara för tittarna, skillnaden mellan fiktion och verklighet. 

Jag är både förvånad och inte förvånad över hur folk kan missuppfatta världsordningen såhär. 

Skäl till att jag är förvånad: 
1. Även unga människor vet om att skådespelare är ett yrke och att de jobbar efter manus.
2. Att det finns dubbla konton, dels ett för karaktären och dels ett för skådespelaren talar för att de inte är samma person. 
3. Unga människor är uppvuxna med Internet, de borde ha koll på såna här saker.

Skäl till att jag inte är förvånad: 
1. Skam är ovanligt verkligt. 
2. Skådespelarna ser likadana ut som karaktärerna. 
3. Många människor är otroligt korkade. 

//Mia
#1 - Hjul

Ahahhaj det var det roligaste jag hört. Hur gamla är dessa personer??? Måste va typ max 10åringar?

#2 - Elin

Antar att det är stor spoilerrisk på dessa konton? Blev väldigt sugen på att följa, men i Norge går väl avsnitten före? Och inte alltid man hinner se på lördagen.

#3 - Anonym

Whoa, varna om spoiler-alert i början av inlägget!

#4 - Marie

Jag tycker att hon som spelar Vilde i Skam har ett rätt så roligt instagramkonto med en del feministiskt innehåll.

#5 - Tove

Varför är det spoiler när avsnittet sändes för 6 dagar sen?

#6 - Johanna

Elin: Du har säkert hört det förr men annars vill jag verkligen slå ett slag för att följa i realtid! Det ger en helt annan dimension till serien. Du har helt rätt, följer du inte med i handlingen under veckorna kan insta-inläggen vara rätt stora spoilers, likaså chattarna på skam.p3.no

Och för att svara på inläggets fråga, så ja, jag följer alla karaktärerna, men nej, den enda skådisen jag följer är Ulrikke Falch pga är så rolig och använder sitt medieutrymme till något viktigt! :) (även om hon var vassare när hon hade ett par hundratusen färre följare innan peaken i vintras...)

#7 - Anna

Haha, är det sant? Känns både lite sorgligt och väldigt roligt om människor är så dumma. Jag följer hon som spelar Vilde och är lite kär i henne. Hon är så himla gullig och rolig och bra.

#8 - ab

Följer vissa karaktärers insta. Vissa skådespelarnas konton kikar jag in på när det är SKAM-torka men följer inte någon av dem. Ser på Cengizs (som spelar Yousef) konto att folk jämför hans flickvän med både karaktären Sana och skådespelaren Iman och tycker det är respektlöst.

#2 Elin: Klippen kan du se direkt på http://skam.p3.no/ och avsnittet som läggs upp på SVT på lördagen är det som visades i Norge natten innan.