bloggkommentatorerna

Älskade läsare
Kenza har drabbats av ett problem med sköldkörteln. Hon har varit väldigt trött den senaste tiden och nu har hon tagit tag i det och gått till en läkare. Hon har fått jättemycket stöd av sina läsare och det är guld värt. Det måste vara en av de bästa sakerna med en blogg. Att man får stöd och hjälp och tips från läsare och att man kan stötta varandra. 
 
En annan sak som jag tänkte på är att hon har gått till en privatläkare för att slippa köer. Det känns inte bra att det börjar bli så. Jag ska själv till en privatläkare nästa vecka för att det är så segt att komma till en hudläkare där vi bor. Visst blir det dyrare men det får det vara värt när det är ett mindre ingrepp. Det kommer nog bli vanligare att folk går till privata kliniker när det gäller mindre ingrepp och så. Är det allvarligare grejer så är den vanliga sjukvården oerhört bra och kompetent och man får hjälp snabbt. Det har jag erfarenhet av. Men man blir ju lite orolig för hur det ska bli i framtiden. 
 
Heja er läsare i alla fall som stöttar och hjälper varandra  och bloggarna i kommentarsfälten. <3
 
//Anna-Maria
#1 - Pamela

Jerka Johansson har börjat blogga på Café! Ganska roligt. Han gör roliga instastories också.

#2 - Anonym

Privatläkare för att slippa köer? Fattar inte riktigt det där. Någon stans kommer ju köerna vara tänker jag. Har man otur är det hos en specialist, allmänvården eller hos en privat klinik. Oavsett så finns ju vårdgarantin. I mitt län får man skicka remiss själv via vårdkontakter till specialister. Tycker folk generellt är för otåliga, att allt ska gå lika fort som bredbandet. Är du akut sjuk går du oavsett före alla om inte så kan man vänta.

#3 - hanna

Märker även på mitt jobb (i en mindre stad i Sverige) hur folk börjat skaffa privata sjukförsäkringar för "det är så svårt att komma fram till vårdcentralen när barnen är sjuka". Fattar inte riktigt det? Nu ränner inte jag mycket på vårdcentralen men de få gånger om året jag och min sambo är där så har det inte vart ett dugg svårt. Jag har tvärtom nästan blivit positivt överraskad, att de klämmer in en tid senare samma dag trots att jag typ ringer om ett envist eksem som lika gärna kunde väntat en vecka till.

Och givetvis hyllar alla dessa småbarnsföräldrar läkarappar, och blir upprörda när jag påpekar något om deras påstått överdrivna utskrivning av antibiotika och hur de mjölkar skattepengar för frågor som 11717 kunde svarat på.

#4 - L

Skojar du? Cancerpatienter får vänta i MÅNADER på behandling, trots att det särskilt vid cancer är av största vikt att den upptäcks och behandlas omgående. Det hände en arbetskamrat till mig bl.a. Fick besked om cancer i magen, men fick gott vänta i fyra månader (medan tumören växte) innan någon gjorde något. Så ovärdigt ett land som Sverige.

#5 - xox

Jag önskar att det hade varit lättare att säga nej till alla de som absolut inte behöver komma till vc. Min upplevelse är att iallafall hälften av mina patienter har banala symptom som de själva borde förstå inte är farliga och går över av sig själva. (förkylning 1 vecka, stukat foten fortfarande ont efter en vecka, magsjuk två dagar). På telefon är det svårt för sjuksköterskorna att kategoriskt avvisa dem för de intygar ju alla att de har det SÅ dåligt, har SÅ hög feber, och absolut inte kan andas alls. Det kan ju trots allt finnas en meningit eller svår lunginflammation bland alla normala virusfebrar, så vem vågar säga nej?
Patienter som är allvarligt sjuka men ska behandlas inom primärvården får vänta länge för att alla de här akuta besöken går före.
På sjukhusen hetsas mina kollegor att skriva ut svårt sjuka patienter trots att de fortfarande kräver inneliggande behandling - resursbrist.
"Internetläkarna" är en vidrig företeelse och har ingen nytta överhuvudtaget.
Jag vill vara empatisk med att folk är oroliga, men när man ser konsekvenserna av deras totala brist på basal kunskap om den mänskliga kroppen kan jag inte bli annat än arg.

#6 - hanna

xox: Vet inte hur länge du vart i branschen men märker du att detta ändras över tid? Att det är en generationsgrej liksom? För ibland tycker jag att jag har vänner i 25-årsåldern som springer för minsta lilla, vill få halsfluss utredd efter två dagar med ont i halsen liksom, men samtidigt känner jag andra i samma ålder som, liksom jag, drar sig in i det sista för att inte "belasta vården". Och just det där med att inte vilja belasta verkar ju också mest vara något gamlingar ägnar sig åt i stor mängd?

#7 - Nettan

Jag tror du precis tog upp en känslig fråga om privatiseringar. Många är så invanda att det statliga är bäst och så ska det vara. Men det är många fördelar med privat sjukvård. Jag har själv varit för många vändor inom den offentliga sjukvården och har insett hur grovt misskött den är så för min del och min familjs del är det endast privat sjukvård. Tror inte att staten kan fortsätta länge till med att ta ut världens högsta skatter för att finansiera statlig vård, omsorg och polis, när vi allt oftare betalar med redan beskattade pengar för privat sjukvård, privat omsorg och privata säkerhetsbolag just för att staten missköter sig.

#8 - Sandra

Till tex Hanna - problemet upplever jag är just att vc bara hinner klämma in en på akuttider samma dag, och inte har tider för besök av icke-akut art. Det är tex problematiskt för mig som jobbar på annan ort. Om jag ringer om ett långbarigt eksem så kan jag få tid samma förmiddag, vilket blir svårt - och jag kan ju inte gärna stanna hemma för att jag kanske ska få en tid på vc samma dag. Självklart ska det akuta gå först men det blir så skevt när det blir svårt att få tider för annat. Jag hade tex besvär med mina ögon. Fick svar på min remiss efter 3 månader att jag inte skulle få vård inom vårdgarantin. Ingen visste vad det var med ögonen men jag är ju glad att det inte var en progressiv sjukdom! Så nej, jag håller inte med om att de allmänna sjukvårdsköerna och tiderna är inte rimliga.

#9 - Lisa

Jag tycker också det är en oroväckande utveckling. Det var kanske ett överdrivet prat om systemkollaps, men det är inte ok att min dotter fick vänta i fyra timmar på en röntgen av sin arm (som visade sig vara bruten) på akuten i Malmö, samtidigt som det stod vakter utanför för att förhindra bråk. Inte märkligt alls att folk väljer privata sjukförsäkringar och kommer före i kön. Att de kan spara pengar till sina barns boende och köpa en lägenhet till dem i framtiden. Vi andra måste köa, köa och köa och hoppas att skattepengarna vi betalar varje månad verkligen hamnar på rätt ställen så att de kan bekosta den välfärd vi borde ha rätt till.

#10 - elina

Jag tycker inte om vårdsystemet i Sverige. Jag har försökt få en tid på VC för ett par bölder på halsen ett flertal gånger de senaste 5 åren. Har ALDRIG lyckats få en tid hos VC, utan har fått söka privat hos hudläkare. VC i GBG har någon konstig rutin på att man ska boka en tid online, och sedan får man ett mailsvar inom 48 timmar från någon undersköterska som ställer frågor (undertonen har ALLTID varit "är det så farligt som det låter" och "behöver du verkligen komma till VC?"). Man ska alltså motivera att man ska få en tid hos VC. Var ska man söka vård då? Det är lite som att VC bara tar emot "akutfall" av typ öroninflammationer och halsfluss, medan de som inte är akut sjuka utan bara har nån åkomma som man kan vänta med gott kan få vänta... Kanske ska tillägga att jag är en heltidsarbetande kvinna på 30 år som aldrig varit på VC i vuxen ålder. Har verkligen dragit mig för att söka vård för att inte belasta systemet, och när jag väl försökt har jag blivit nekad. Men jag tycker ändå att jag betalar in ganska mycket i skatt varje månad, och jag är värd mer än en fnysande undersköterska när jag söker vård. Ingen söker vård för skojs skull. Det borde finnas tre sorters vårdinrättningar. Akuten, Vårdcentralen för de som behöver vård nu, men som inte är livshotande, och någon slags drop in-central för de som har ex. en hudåkomma, svåra nageltrång, svampinfektioner etc. Hade de delat upp vården hade köerna på akuten säkert blivit kortare med, för det är ju dit folk går när man nekas hos VC. Ja, ni märker ju att jag är irriterad när jag sitter och skriver detta här en fredagskväll... (väntar på middagen! Trevlig helg alla! (förutom till er som kommit på vårdcentralens bokningssystem haha)).

#11 - Hypo

Jag blir oroad, det känns fruktansvärt ojämlikt. Jag har ett högre tsh än Kenza och samma symptom, men mina vc-läkare (har gått till 3 olika) behandlar inte tsh under 10 (Kenza har 4.3 och jag har 5.2). Jag har varit hos vc fem gånger och mått dåligt i två år. Hon kan gå till en privat endokrinolog och vips få medicin. Det är verkligen en klassfråga vem som får må bra och vem som får fortsätta må dåligt.

#12 - xox

Lisa - det är dåligt att det behövs vakter vid ett sjukhus, men vad är det för fel att vänta 4 timmar på en röntgen när man har en fraktur? Varken röntgen eller gipset kommer göra att frakturen läker snabbare.
Det är det här jag menar, folk har ingen rimlig uppfattning om vad sjukdom innebär, och absolut inte vad som är en svår/farlig sjukdom. I min värld är en fraktur något som kräver behandling, men det är inte urakut. Det kan vänta säg 12 timmar för en vuxen, 4 timmar låter rimligt för ett barn. Vet ni hur lång tid det tar att handlägga en stroke? en epilepsi som inte kan brytas? ett hjärtstopp? Vet ni hur många såna patienter som kommer till akuten på ett pass? Vet ni hur många läkare som jobbar på natten? Svar: minst en timma - många - kanske 1 eller 2 per ansvarsområde.
Jag menar inte att låta hård. Jag vet att det är skrämmande för folk att bli sjuka och känna smärta, men alla som kräver onödig och orimlig vård är med och skapar ett problem. Det är absolut inte det enda eller ens det största problemet inom svensk sjukvård, men det är ett problem.

#13 - Anna

Fast kenza hade ju sökt vård först via primärvården men inte fått hjälp... då hade jag också vänt mig till privata sidan.

#14 - Anonym

Är starkt emot all form av privatisering av vård, skola, omsorg och järnvägar. Men ingen shade till dem som går till privata vården. Är man sjuk vill man bli frisk och om det går snabbare så kan man inte anklaga någon. Sen är det klart att det kan gå snabbare att få en tid för typ halsfluss på en privat vårdcentral, men är du allvarligt sjuk hänvisas du alltid till den offentliga vården. Därför kan privata gå med plus och visa på "effektiva siffror", medan den offentliga vården inte kan det, eftersom de operarar hjärntumörer och inte bara skriver ut penicillin.