bloggkommentatorerna

Fulaste ordet: oskuld
Lyssnade på uppmaning av Kitty Jutbring på P3 dokumentär "Myten om mödomshinnan" och blev fruktansvärt arg. Nu är dokumentären ganska exakt tio år gammal, så en del saker har tack och lov förändrats. Numera heter det inte längre mödomshinna, utan slidkrans och beskrivs inte som en hinna eller veck som kan gå sönder, utan som en ingång vid slidöppningen, som kan variera enormt i utseende och som är tänjbar som ett resårband. Det gamla ordet skrotades ganska kort efter den där dokumentären. 

Jag minns att det var en del debatt om det, många som tyckte slidkrans var ett fult ord, och att allt borde vara som det alltid varit, SÅKLART. Jag engagerade mig inte så mycket. Tyckte visserligen att mödomshinna är ett felaktigt begrepp om det inte rör sig om en hinna, men en massa saker har ju felaktiga namn som ändå fungerar eftersom alla vet vad man menar. Typ som att en jordnöt inte är en nöt utan en baljväxt. 

Men när jag lyssnat på den förbannat sorgliga dokumentären inser jag att det var nödvändigt att byta ord, som ett första steg i hela processen. Nummer två är att alla lärare som undervisar i dessa ämnen, alla sexualrådgivare och folk som skriver om sex och samlevnad i tidningar till unga (och gamla för den delen) är insatta. Ser på Kittys instagram att någon kommenterar att hon och hennes kompisar fick informera läraren de hade i sexualkunskap i åttan, för TVÅ ÅR SEDAN, om att mödomshinnan faktiskt inte existerar. Det finns en slidkrans, men det är ganska sällan den blöder vid första samlaget, och det går inte att se om en kvinna haft penetrerande samlag eller inte (såklart skillnad vid våldsamma övergrepp) och det går inte att återskapa en mödomshinna som aldrig funnits. Det går att tråckla lite, så att det blöder vid bröllopsnatten och det gör en del plastikkirurger i Sverige idag. Det försvaras med att det är såpass viktigt för individen att det känns rätt att genomföra ingreppet trots den moraliska tveksamheten. Jag håller personligen med om det, även om det naturligtvis är viktigare att saker och ting förändras. I dokumentären nämns också andra sätt att få slidan att blöda vid första samlaget: planerad mens, ampuller med röd vätska osv och jag tycker på ett sätt att det är bra att det finns tricks att komma runt det, för då blir det till slut värdelöst att kräva blod. Det blir inget hållbart bevis på oskuld. 

Jag blir rasande på ordet oskuld, som är helt sinnessjukt i sammanhanget. Och jag blir så förbannad på att alltihop handlar om att kontrollera kvinnors sexualitet. Det har pratats om i tusen år att det inte finns någon mödomshinna och 2001 hade svenska gynekologer som försökt väcka frågan blivit tillsagda att samhället inte var redo för den informationen. Det är så praktiskt att kunna skrämma tjejer med att de går sönder om de har sex. Och även män måste tro på det, så att de hjälper till att tukta tjejerna. 

Mest arg blir jag av begreppet renhet, som endast kommer upp när det handlar om kvinnor. En kvinna ska vara ren, och det är hon om hon inte har legat med en man. Mannen gör henne smutsig, med sitt smuts? Nej nej nej, mannen är inte smutsig, kvinnan blir smutsig av sig själv. Även om män köper sex av prostituerade, våldtar sina flickvänner eller okända tjejer på krogen, bygger bordeller där de systematiskt kan våldta indiska flickor, åker till Thailand och köper barn, eller till och med ligger med apor utsmyckade i klänning så blir de aldrig smutsiga. Det är tjejerna som är det. Det är jävligt konstigt faktiskt. Och konstigt att dessa smutsiga tjejer har fullt upp med att freda sig mot männen som inte kan låta bli att med sina rena händer ta på allt detta smuts.

Känns galet att skriva detta som går rakt emot hur hela världen är uppbyggd, men om det är någons sexualitet som borde kontrolleras lite mer så är det kanske killarnas? 

//Mia

#1 - Anonym

Det gör mig så ont att världen ser ut så här. Med två döttrar är det svårt att inte bli jäkligt ledsen, rädd och arg för dessa helt sjuka orättvisor.

#2 - T

Ja. Våldtäkt brukar ju ofta beskrivas som att man kännr sig smutsig efteråt. Fast egentligen är de enda som isf är smutsiga männen,

#3 - G

Amen på den!

#4 - Flipp

Blir lite stolt som fd aktiv RFSU:are som vid denna tid var runt på högstadieskolor och pratade om bl.a. detta :) Och det var ju RFSU som lanserade ordet tillsammans m flera andra som har hjälpt till att förändra synen i olika sexualpolitiska frågor.

#5 - Anonym

Kunde inte sagt det bättee själv. Väl rutet! Tyvärr kommer det nog inte hända så mkt med att granska alla vidriga män och deras smuts så länge män styr denna värld. Men vi kan sannerligen hoppas att en förändring är på ingång! 💪

#6 - Tatiana

Många män är helt skadade. Djurbordeller (scrolla ner) och allt annat vidrigt dom utsätter oskyldiga barn, kvinnor och djur för.

https://sarahmaxresearch.wordpress.com/2017/06/27/the-animal-prostitution-and-bestiality-brothels-in-europe-the-50-shades-of-shame/

#7 - Amanda

Den dokumentären är såå bra men också helt sjuk! Jag hörde uttrycket under min tonår, född 1991, men vi pratade inte om den som att den fanns. Vi pratade iofs inget alls om den. Det känns så otroligt stört att man verkligen trodde att den fanns. Att det var enda sättet man kunde bevisa en oskuld på (för vem???) samt att man kan operera dit den. Eller ens få ett intyg som bekräftar att man faktiskt är oskuld.

#8 - Elise

Detta har alltid varit förvirrande för mig för när jag tittade mig mellan benen som tonåring så SÅG jag en mödomshinna. Den var vit/genomskinlig liksom. Använde aldrig tampong eller dildo, och blödde första gången jag hade sex som 20-åring. Jag trodde detta "slidkrans"-påhitt mest berodde på att så många från andra kulturer flytt till Sverige och vi nu behöver ge information som skyddar de unga tjejerna.

#9 - Tove

Jag blödde också första gången jag hade sex (väldigt lite dock) men jag hade använt massor av tamponger innan,. Du såg väl något som såg ut som en hinna gissningsvis, typ slidkransen :P