bloggkommentatorerna

Jobba inte gratis
Jag känner inte igen tonen i Tyras senaste instagram-inlägg, men jag älskar den. Hon är jävligt vass när hon kommenterar Blondinbellas assistents arbetsuppgifter och schema och jag håller med till punkt och pricka. Jag noterar att flera läsare är förvånade över att det nuförtiden finns folk som förespråkar att ungdomar ska jobba gratis för att ha en chans att komma in på arbetsmarknaden. Men då vill jag påpeka att detta har pratats om länge. Katrin Zytomierska har varit en förespråkare för kostnadsfria assistenter, men även andra entreprenörer har förklarat att man får räkna med att slita för andras framgång om man har någon ambition att lyckas i livet. 

Men det beror ju på hur man ser på framgång. Jag som tycker att tillgång till fritid är måttet på lycka tycker det är vansinnigt att vara i tjänst dygnet runt. Som entreprenör spelar det ju ingen roll, varsågod att bränn ljuset i båda ändarna, det avgör man ju själv. Men arbetsplatser som kommunicerar alla dygnets timmar och förväntar sig att anställda ska göra detsamma, de vill jag inte beblanda mig med överhuvudtaget.
 
Killen jag haft kontakt med i samband med senaste bilköpet svarar på mail kl 22.30, trots att han är anställd på en bilfirma. Varför? Vem tackar honom för det? Idag svarade han dock att han inte längre hade befogenhet att räkna på bilar, och jag blev vidarebefordrad till en kollega. Undrar om han tycker att det har varit värt slitet? 

Här är intervjun. Det framgår ju tydligt att assistenten, Emma Gullström, trivs bra och till och med själv valt sina arbetsuppgifter, så jag säger ingenting om att hon plågas.

Man bör komma ihåg att idag är hög arbetsbelatsning och hårt slit hög status. Därför kan det finnas en tendens att ta i när man berättar om hur mycket man gör och hur viktig ens insats är. Det är därför lurigt att ta efter andra och försöka orka med mer än man klarar av, för det är inte ens säkert att ens förebild gör det. 

//Mia

#1 - Blomma

Vem kan inte ens bestämma vad man ska ha på sig utan assistens? Undrar om BB ens tjänar lika mycket pengar som hon vill ge sken av.

#2 - Matilda

För mig känns det självklart att svara på mail asap. Är det nåt större kan man skicka ett jag har fått ditt mail kollar upp det och återkommer senast... jag har jobbat/drivit restaurang och så länge man inte behöver vara på plats ser jag det inte som besvärligt att bara svara på mail.

#3 - Matilda

För mig känns det självklart att svara på mail asap. Är det nåt större kan man skicka ett jag har fått ditt mail kollar upp det och återkommer senast... jag har jobbat/drivit restaurang och så länge man inte behöver vara på plats ser jag det inte som besvärligt att bara svara på mail.

#4 - Anna

Jag känner en som jobbade som bbs assistent för x antal år sedan. Har aldrig hört henne säga något negativt om det jobbet eller om bb. Hon kör idag eget företag och tror hon lärde sig rätt mycket från assistentjobbet.

#5 - Johanna

Svar till #2: Det beror kanske på om man är anställd eller har eget? Jag tycker mycket om mitt jobb, men jag är anställd och får inte betalt för att svara på mail utanför arbetstid. Tycker det är viktigt att hålla på sin egna tid, för att inte låta jobbet gå ut över familj osv.

#6 - C

Det här med jobb... jag har två mobiler trots att jag får använda min tjänstemobil privat. För när jag går hem, då går jag hem. Jag har betalt för 40h/vecka. Vill min arbetsgivare att jag ska jobba utöver det då får de betala för det också. Om jag har så pass mycket att göra att jag inte hinner på ordinarie arbetstid så kommer jag överens med min chef så jobbar jag längre men får övertid. Sen det här med att svara på mail, kollar mailen några gånger per dag och svarar. Ser aldrig mail som något akut, vill man mig något snabbt/akut då får man ringa för att få bekräftat att jag tagit emot ditt ärende.

Men antar att det här med att sätta gränser kommer med åldern.

Har dock märkt att min chef uppskattar att jag sätter gränser, för han vet att jag säger ifrån när jag har för mycket att göra, tar aldrig på mig mer än jag klarar av, vilket gör att han inte behöver fundera över hur jag mår. Jag är oerhört tydlig med mina gränser.

#7 - Anonym

Vet flera egenföretagare, ingen jobbar som BB's assistent, så antingen ljuger hon och överdriver men om hon talar sanning så undrar jag vad BB gör egentligen? Lallar omkring i första klass på resor? Det är viktigt att skilja på fritid och jobb. Sen är jag orolig när BB skriver att hon ser företaget som en enda stor familj, det innebär oftast inte bra saker att inte skilja på anställda och vad en familj är. Lätt att det krävs för mkt.

#8 - Johanna

Jag har jobbat gratis en sommar som praktikant på en PR-byrå. Detta gjorde jag på sommarlovet när jag studerade på universitetet. Hade fått ett stipendium på 30000,- av en privat fond, och insåg att jag skulle göra av med pengarna snabbare om jag var ledig under 3 månader, istället för att vara upptagen i jobb 9-17. I tillägg fick jag också en extra, ganska värdefull arbetsgivare och bra referensbrev till mitt CV. Jag har aldrig ångrat att jag jobbade gratis de tre månaderna, det var verkligen värt det.

#9 - Line

#8 praktik är ju bra, men det ska INGÅ som en valbar kurs i utbildningen så att man får studiestöd och HP-poäng för det.

#10 - sindra

Det är nog bara i vissa "glammiga" branscher som PR, mode och liknande som man kan få folk att jobba gratis. Det låter ändå konstigt att hon börjar jobbdagen redan i sängen när hon vaknar. Det fungerar väl en tid men få orkar den stressen långsiktigt.

#11 - Anonym

Jag anser att det är fel med arbete utan lön. Arbetsmarknaden är fucked up. Det ska inte vara såhär. Man ska inte behöva jobba gratis för att "få en fot in". Det borde vara förbjudet. Men det är bara min vänsteråsikt. Inget skuldbeläggande till BBs assistent. Det är inte hennes ansvar att fixa svenska arbetsmarknaden.