bloggkommentatorerna

Mamaplaneten
Jag läste att Katrin Zytomierska inte har blivit bjuden till Mama-galan på ett par år. Märkligt ändå. Varför inte? Katrin är väl en grym Mama om någon tänker jag. Men hon är väl för ilsk av sig kanske och det passar inte på en Mama-gala för alla mammor ska ju vara väna små ting utåt sett. Jag förstår att Katrin blir förbannad. Vilka fler mammor har inte blivit bjudna undrar jag? Vilka kriterier skall man uppfylla för att få vara med?

Sen kanske det här låter oerhört nedlåtande och det är inte meningen att det skall vara det. Jag är bara frustrerad över hur kvinnors traditionella intressen och sysselsättning inte värderas av män utan bara av andra kvinnor. 

Många som var på Mamagalan har beskrivit det som att det är härligt när ett gäng kvinnor med makt samlas. 
 
Vad är det för makt personerna som är på Mamagalan har? 

Makt över andra mammor möjligtvis. Vad andra mammor skall tycka, tänka och konsumera. Har de någon som helst makt över männen? Bryr sig män överhuvudtaget om vad kvinnorna gör där på galan? Blir män på något sätt påverkade av vad de här kvinnorna gör? Läser de bloggarna, följer de kvinnornas Insta, lyssnar de på deras podcasts, jobbar de i deras företag? Sen hade det varit intressant att se varifrån i landet kvinnorna som är på Mamagalan kommer ifrån också. De flesta från Stockholm såklart. Vilken makt har de över kvinnor ute i landet? 

Galan gick av stapeln på exakt samma tid som fotbollsmatchen Italien-Sverige och det kanske var en tanke bakom det. (Att männen skulle få det svårt med barnvakt.) Fast det var säkert någon annan kvinna som täckte upp för de män som ville se fotbollen. Eller så förutsätter organisatören att kvinnor inte vill se fotboll? Så kan det också vara. (Tänk vad mycket kvinnokraft det står bakom att Sverige tog sig till VM förresten. Mammor och fruar som har gjort ett fantastiskt jobb för att ge fotbollsspelarna möjlighet att bli så bra så att de kan komma till VM.) De kvinnorna skulle jag vilja tacka! 

Det är mycket som skaver här tycker jag. 

Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor var på galan och det är två jättekompetenta kvinnor som inte har fått det gehör i politiken som de borde ha fått. Vad beror det på tro? Jo, att män hellre vill se män på partiledarposten för de här partierna. Fler män än kvinnor röstar på Moderaterna. Anna blev utbytt och Ebbas parti ligger under spärren till riksdagen. 

Lyssnade på Mia Skäringer och Anna Mannheimer häromdagen och de pratade om just det här att män inte jämför sig eller lyssnar på kvinnor. De ser andra män. De lyssnar på andra män. De läser andra män. Vi kvinnor läser, ser och lyssnar på alla människor. Det ligger så mycket i det. 

Det är inte på manliga arenor som kvinnor tar sig fram vilket är det deppiga i detta. Det är inom de traditionellt kvinnliga intresseområdena som smink, hudvård, kläder, hälsa, hår samt barn. Det ger makt över kvinnor inte över män. 

Ni som har läst Jan Lööfs böcker vet att det är oerhört få kvinnor med i hans böcker. I en av sagorna som handlar om rymden "Pelles planetfärd" finns det en planet där det bara är kvinnor. Man ser att en av kvinnorna är Gudrun Schyman. Kvinnorna dansar. Den bilden är Mamagalan, så som män ser det. De är för upptagna med att åka på planetfärd och prata med andra män och vi kvinnor håller till på dansplaneten med varandra. Om vi blir bjudna. 

//Anna-Maria

 
#1 - Dalle

Tycker att det är en vanlig missuppfattning att männen minsann håller varandra om ryggen o hjälps åt! Som med allt så är det klass, funktion och ras som också spelar roll. Den retoriken används som ytterligare ett sätt att skamma kvinnor. Typ som att det vore ett fel på kvinnor som inte tycker om alla kvinnor. Det borde vara männens problem att fråga sig varför de dissar kvinnorna ist. Anklaga dem. Inte kvinnorna.