bloggkommentatorerna

Monster
Jag gjorde något dumt igår. Fick för mig att jag skulle läsa Monster av Joakim Lundell och sträckläste den. Det är så bra numera att man kan ladda ner nästan alla böcker på biblioteket gratis och läsa på iPaden som e-bok. I natt har jag inte sovit gott kan jag säga. Drömde mardrömar om Jockes liv hela natten, mådde illa och svettades och vaknade med jäma mellanrum i ångest över det jag hade läst. Bilderna jag har i mitt huvud nu kommer aldrig att försvinna. Jag har aldrig tidigare blivit fysiskt illamående av något jag har läst men det här var så maxat med sorg, äckel, misär och ångest att jag inte kunde värja mig. 
 
Tänk då att jag, en vuxen människa, mår så här dåligt av den här boken. Hur mår då inte ett barn som läser den? Innan jag läste boken så tänkte jag att det inte kan vara så farligt och att föräldrar till barn som läser den kan läsa samtidigt och diskutera den. Hahahahahha! NEJ! Det går inte. Okej om man är över 15år. Men jag tycker absolut inte att yngre barn skall läsa den här boken. Inte ens i föräldrars sällskap. Boken borde vara försedd med varning.
 
Så ni som har tänkt att köpa den här boken till era yngre barn i julklapp eller så. Gör det inte. De blir traumatiserade för livet. Jocke och Jonnas videos är ingenting i jämförelse med boken. Här står allt om hur han upplevde sin uppväxt och hur han blev känd, vilket inte var genom att visa upp dagens outfit precis, och hur han har supit och knarkat och skämt ut sig. De som har skrivit boken har tagit med det värsta av Jockes berättelser och om man jämför hans berättelser med pappan och mammans så är de mycket värre, men han beskriver det självklart så som han har upplevt det och det får man ju respektera. Det är en del som inte stämmer och jag har en del frågetecken efter att ha läst boken.
 
Men man förstår att Jocke har två svåra diagnoser som inte är lätta att hantera för någon, varken han själv eller de nära honom har klarat av det. Undrar vad Jockes föräldrar eller Jocke själv skulle ha sagt om någon sa till honom mitt i hans värsta tid i livet att han skall se positivt på sin superkraft att ha asberger och add? En person med funktionsvariationer måste få hjälp och det var inte förrän han fick stöd genom LSS (Lagen om stöd och service) som han började må bättre. Jag vet inte hur många lägenheter han inte har klarade av att bo kvar i som stod beskrivet i boken för att han inte kunde hantera ett vanligt liv på grund av sina diagnoser och noll stöd från familjen eller samhället. Nu har ju Jocke lyckats, mycket tack vare att Jonna och hennes mamma (kvinnor fick ställa upp som vanligt och vara superkrafter) förbarmade sig över honom och lät honom bo hemma hos dem. Han skriver att annars hade det gått åt helvete. Han hade varit död som flera av hans vänner som nämns i epilogen i boken. Det ödet som de flesta utan stöd från familj eller samhället går till mötes om de har så stora svårigheter. 
 
Han är en på miljonen som har lyckats så bra. Det måste unga människor förstå. 
 
//Anna-Maria
 
#1 - Anonym

Ja många många som kämpar med sina diagnoser och inte klarar av vardagssaker. För att klara sig behöver man stöd, familj eller proffs.

#2 - Ati

Vad är det som är äckligt och ger mardröm? Kluven om jag ska läsa eller ej!?

#3 - Ati

Vad är det som är äckligt och ger mardröm? Kluven om jag ska läsa eller ej!?

#4 - Carro

Jag undrar om folk i allmänhet förstår hur de är att leva med en diagnos-sjukdom. SamtSidigt blir jag så less på att man måste sätta namn på allt jämt. Jag har Bipolär sjukdom, men jag presenterar mig knappast: hej jag heter carro, jag är bipolär / jag har bipolär sjukdom. För jag känner att diagnosen/sjukdomen är en del av mig men jag ÄR inte min diagnos. Jag har också skrivit en bok, men den är inte tagen av nått förlag än, jag är inte känd heller så de går väl trögare I guess. Nu blev den här kommentaren helt wierd, men ja de är lite sån jag är. Kanske ska läsa hans bok också, tycker bara de e lite något tråkigt att kändisar som inte har det skrivna i fingrarna, ska ta hjälp av nån annan som skriver .... har aldrig riktigt gillat sånt. Men men. Kul att de går bra för Joakim de tycker jag verkligen! Utan att ha läst hans bok så tycker jag han förtjänar framgången, även om vägen dit va svart.

#5 - Alina

https://nyheter24.se/debatt/896238-joakim-lundell-mamma-berattelse

#6 - Ati

Trist att ni inte svarar :( väntat varje dag.

#7 - Ati

Trist att ni inte svarar :( väntat varje dag.

Svar: Ber om ursäkt. Jag har knappt hunnit med bloggen den här veckan på grund av mitt vanliga jobb och min familj. Det som är obehagligt i boken är Jockes fasansfulla uppväxt med en mamma som är psykiskt sjuk och de saker som beskrivs i boken som hon gör mot honom är vidrigare än vad min fantasi skulle tillåta. Hon hotar att ta livet av sig och skär sig med ett rakblad samtidigt som hon hävdar att det är hans fel. Hon tar med honom till ett ställe där hon har tänkt att hänga sig med ett rep och hävdar att det är hans fel, hon säger till honom att han har monster inne i kroppen som han måste döda genom att sticka en nål i sin arm ett flertal gånger och när han gör det säger hon att det blod som kommer upp är monsterblod. Och så fortsätter det.
bloggkommentatorerna

#8 - Ati

Åh fy hemskt det låter! Gaah alltid kluven om jag pallar läsa sånt eller inte. Tack för att du tog dig tid att svara <3 ta hand om familjen!